Ο Πειραιάς με μια ματιά

Στην πόλη του Πειραιά βρίσκεται το μεγαλύτερο και σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας. Ο Πειραιάς είναι διεθνές ναυτιλιακό και εφοπλιστικό κέντρο και αποτελεί τη βάση πολλών βιομηχανιών και ναυπηγικών εταιριών. Είναι σημαντικό οικονομικό, διοικητικό και πνευματικό κέντρο του νομού Αττικής αλλά και της χώρας μας. Εκτείνεται από τον κόλπο της Ελευσίνας μέχρι τον όρμο του Παλαιού Φαλήρου, απέναντι βρίσκεται το νησί της Σαλαμίνας,ενώ οι ΒΑ ακτές του Σαρωνικού κόλπου είναι στη θαλάσσια απόληξη της πόλης. Παρά τη σύγχρονη όψη του με τη ραγδαία οικιστική αύξηση έχει κρατήσει και την αύρα μιας άλλης εποχής, ιδιαίτερα στη συνοικία της Καστέλλας.

Η Πειραϊκή

Το κεντρικό γεωγραφικό του σημείο αποτελεί η Πειραϊκή χερσόνησος, σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να απολαύσουν ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, πράγμα για το οποίο φημίζεται η Πειραϊκή, στα ουζερί και τις ψαροταβέρνες που κυριολεκτικά κατακλύζουν τους παραλιακούς δρόμους. Εκεί βρίσκονται το όμορφο Πασαλιμάνι (ή λιμάνι Ζέας), το Μικρολίμανο και ο λόφος της Καστέλλας. Στο εμπορικό κέντρο του Πειραιά επικρατεί η πλατεία Κοραή γεμάτη από σύγχρονα καφέ. Το κέντρο αλλά και οι συνοικίες του έχουν να μας προτείνουν πολλές επιλογές για φαγητό αλλά και έντονη νυχτερινή διασκέδαση. Στην πόλη υπάρχουν δεκάδες εμπορικά καταστήματα για τις αγορές μας. Στολίδι αποτελεί το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο και τα νεοκλασσικά κτίρια. Σημείο επίσκεψης αποτελεί και ο Τιτάνειος Κήπος.

Η περιοχή της Πειραϊκής προσφέρει μια υπέροχη μακρινή θέα στο Σαρωνικό και τα νησιά της Αίγινας και της Σαλαμίνας κι ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Αττικής. Οι παραλιακοί δρόμοι είναι γεμάτοι από ψαροταβέρνες και ουζερί που σερβίρουν ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά και φημίζονται για τους ψαρομεζέδες τους.

Περίπατος στον Πειραιά

Μπορούμε να κάνουμε τη βόλτα μας στην Ακτή Μιαούλη θαυμάζοντας τον μαρμάρινο Λέοντα του Πειραιά και να φάμε στις ταβέρνες κοντά στο Χατζηκυριάκειο. Αν κάνουμε τον γύρο της Πειραϊκής θα δούμε τα ερείπια του αρχαίου τείχους στα γνωστά ”βράχια της Πειραϊκής”. Θα περάσουμε από τη μαρίνα της Ζέας, θα βρεθούμε στο Πασαλιμάνι και θα βρούμε τη γνωστή πλαζ  Βοτσαλάκια κάνοντας τον γύρω του. Στη συνέχεια θα ανηφορίσουμε στο λόφο της Καστέλλας για να θαυμάσουμε τα όμορφα αρχοντικά και τα νεοκλασσικά κτίρια, το Βεάκειο θέατρο και την όμορφη θέα. Αν επιλέξουμε να πάμε από την Πειραϊκή στη Φρεατίδα θα ξεκινήσουμε από το τέλος της Ακτής Θεμιστοκλέους. Θα περάσουμε από τους τρεις γραφικούς ορμίσκους, θα δούμε το μνημείο του Άγνωστου Ναύτη και θα φτάσουμε στον όρμο της Φρεατίδας που βρίσκεται και η δημοτική πλαζ.

Μικρολίμανο 

Ανήκει στη συνοικία της Καστέλλας. Είναι γνωστό και με άλλες ονομασίες, όπως Τουρκολίμανο ή Φανάρι. Ξεκινώντας από την αρχή της Ακτής Δηλαβέρη θα περάσουμε από τη γνωστή εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Ο παραλιακός δρόμος θα μας οδηγήσει στην Ακτή Κουμουνδούρου στην οποία βρίσκονται κάποιες από τις καλύτερες ψαροταβέρνες του Πειραιά. Πολλά είναι και τα σύγχρονα lounge cafe,τα μπαράκια και τα club που κάνουν το Μικρολίμανο μια ζωντανή περιοχή της πόλης. Από εκεί,ακολουθώντας τα ανηφορικά δρομάκια θα επισκεφθούμε την όμορφη Καστέλλα

Καστέλλα

Στον χαμηλό λόφο πάνω από το Μικρολίμανο είναι χτισμένη η συνοικία της Καστέλλας. Εδώ το χθες και το σήμερα συναντιούνται και συνυπάρχουν αρμονικά θυμίζοντας όμορφες παλαιότερες εποχές της πόλης. Περπατώντας στα στενά δρομάκια θα θαυμάσουμε την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική στα διώροφα νεοκλασσικά, τις παλαιές επαύλεις και τα αρχοντικά. Ανεβαίνοντας στην κορυφή του λόφου θα δούμε ανατολικά το Βεάκειο Θέατρο πραγματικό στολίδι, χτισμένο με πρότυπο τα αρχαιοελληνικά θέατρα. Εκπληκτική είναι η θέα στην ακτογραμμή του Πειραιά από το Μικρολίμανο έως τη Γλυφάδα.

Πασαλιμάνι

Είναι το λιμάνι της Ζέας, γνωστό από την αρχαιότητα σαν σύμβολο κυριαρχίας της Αθηναϊκής Πολιτείας, αφού φιλοξενούσε τον περίφημο στόλο της. Στον περίπατό μας θα συναντήσουμε πολλά παλαιά καφενεία που βρίσκονται εδώ δεκαετίες θυμίζοντας παλαιότερες εποχές. Στη μαρίνα της Ζέας θα δούμε τα ιστιοφόρα και τα σκάφη που φιλοξενεί από το 1955 που κατασκευάστηκε. Το Πασαλιμάνι δεν θεωρείται τυχαία μια ζωντανή περιοχή, αφού κατακλύζεται από καφέ, εστιατόρια, ψαροταβέρνες,μπαράκια και club

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομικό Τμήμα: (210)-4171957 – 4080348,  Κεντρικό Λιμεναρχείο: (213)-2147600 (τηλ.κέντρο)   ,Δρομολόγια Αιγαίου: (210)-4172675,  Δρομολόγια Αργοσαρωνικού: (210)-4593162,  Ραδιοταξί: (210)-4182333