Η Βοιωτία με μια ματιά

Η  Βοιωτία συνορεύει βόρεια με τη Φθιώτιδα, δυτικά με τη Φωκίδα, νότια με την Αττική και βρέχεται από τον Κορινθιακό Κόλπο και ανατολικά με την Εύβοια και βρέχεται από τον Ευβοϊκό Κόλπο. Έτσι συνδυάζει την ομορφιά του ορεινού τοπίου με παραθαλάσσια χωριά και όμορφες παραλίες. Έχει πρωτεύουσά της τη Λιβαδειά που είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα και τη διαρρέει ο ποταμός Έρκυνας. .Η περιπλάνηση στη Βοιωτία σε ταξιδεύει στην πλούσια ιστορία του τόπου,καθώς υπάρχουν παντού μνημεία,μουσεία,κάστρα και αρχαιολογικοί χώροι.Φιλόξενοι και άνετοι χώροι διαμονής και εστίασης θα συμπληρώσουν την εκδρομή μας στη Βοιωτία.

Το παζλ της φύσης

Ο νομός είναι κυρίως πεδινή περιοχή, αλλά και ορεινή, αφού οι καταπράσινες και εύφορες πεδιάδες της με μεγαλύτερες αυτές της Κωπαϊδας, της Χαιρώνιας και της Θήβας είναι περιτριγυρισμένες από ψηλά, επιβλητικά βουνά. Ο Παρνασσός, ο Κιθαιρώνας, ο Ελικώνας, αλλά και άλλα μικρότερα βουνά συνθέτουν τον ορεινό όγκο του νομού. Στη Βοιωτία η βλάστηση αποτελείται κυρίως από έλατα, χαλέπιο και μαύρη πεύκη, δρύς και πλατάνια, αλλά και ελαιώνες στο νοτιότερο τμήμα της. Το πράσινο συμπληρώνεται άψογα από το γαλάζιο των λιμνών της Υλίκης και Παραλίμνης, καθώς κι από τους ποταμούς Ασωπό, Λιβαδώστρα και Βοιωτικό Κηφισσό, με πολλούς παραπόταμους και μικρούς χειμάρρους.

Δημοφιλείς προορισμοι

Ο Παρνασσός με το χιονοδρομικό κέντρο και τα ορειβατικά καταφύγια. Η κοσμοπολίτικη Αράχωβα, η Λιβαδειά, το Λιβάδι, η Θίσβη χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης, η Θήβα με το πλούσιο σε εκθέματα αρχαιολογικό της μουσείο αλλά και τους γύρω αρχαιολογικούς χώρους, η πόλη του Ορχομενού, τα παραθαλάσσια θέρετρα Αντίκυρα, Αλυκή κ.α.

Αράχωβα 

Η Αράχωβα είναι ίσως το πλέον κοσμοπολίτικο κέντρο χειμερινών διακοπών και ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Παρνασσού, σε μία από τις νότιες πλαγιές του και ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις, την Ανεμώρια και την Κυπάρισσο…Δείτε περισσότερα

Λιβάδι

Τα Καλύβια Λιβαδιού Αραχώβης, που είναι και η επίσημη ονομασία του, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.100 μ. λίγο πριν τις ανηφόρες για το χιονοδρομικό κέντρο. Στην αρχή ήταν ένα κτηνοτροφικό χωριό που λειτουργούσε επικουρικά, φιλοξενώντας τους πολλούς επισκέπτες της Αράχωβας. Εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, αναπτύχθηκε σημαντική τουριστική υποδομή και σήμερα το Λιβάδι είναι ένα καθαρά τουριστικό χωριό με αξιόλογους χώρους διαμονής και εστίασης.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, είναι το μεγαλύτερο και με την πιο άρτια οργάνωση χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, και σημαντικό ρόλο παίζει και η μικρή σχετικά απόσταση από την Αθήνα (180 χλμ.).

Οι υποδομές

Διαθέτει 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές με συνολικό μήκος 34 χλμ.,καθώς και πιο δύσκολες διαδρομές για τους πολύ έμπειρους σκιέρ.Για τους αρχάριους του σπορ λειτουργούν 4 μικρές πίστες με babylifts. 16 σύγχρονοι αναβατήρες είναι στη διάθεσή μας για χιονοδρομικές διαδρομές ή για εναέριες βόλτες.Είναι ανοιχτό και προσβάσιμο όλες τις μέρες του χρόνου,ακόμα και με μεγάλη χιονόπτωση,χάρη στα αρκετά εκχιονιστικά μηχανήματα που που διαθέτει το κέντρο. Έχει πρόσβαση κι από τις δύο πλευρές του Παρνασσού, Κελλάρια και Φτερόλακα. Υπάρχουν δύο σαλέ στο χιονοδρομικό,αλλά μπορούμε να ξεκουραστούμε ή να διανυκτερεύσουμε στην Αράχωβα η το Λιβάδι. Βρίσκεται στη Βοιωτία και μπορούμε να συνδυάσουμε μικρές κοντινές αποδράσεις. Η κοσμοπολίτικη Αράχωβα απέχει μόλις 30 χλμ.,το γραφικό Γαλαξίδι 60-65 χλμ. και οι ιστορικοί Δελφοί 35 χλμ.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Επισκεφθείτε τη Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά χτισμένη τον 11ο αιώνα στη δυτική πλαγιά του Ελικώνα. Η αρχιτεκτονική της είναι πρότυπο βυζαντινής τέχνης και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Θεωρείται η Αγιά Σοφιά της Ρούμελης. Το Σπήλαιο της Νύμφης Κορώνειας, την αρχαία πόλη της Χαιρώνειας, με το άγαλμα του Λέοντα της Χαιρωνείας στην είσοδό της και τον αρχαιολογικό χώρο. Δείτε τις αρχαίες πόλεις της Τανάγρας και των Πλαταιών, καθώς και τα αρχαιολογικά τους μουσεία,την πόλη του Ορχομενού με αξιόλογα μνημεία, όπως την Ακρόπολη του Ορχομενού, το αρχαίο θέατρο-ωδείο και τις πηγές των Τριών Χαρίτων. Το ιστορικό Δίστομο, το μνημείο Εθνικής Αντίστασης, το μνημείο των Θεσπιαίων. Το Αρχαιολογικό μουσείο της Θήβας με πλούσια ευρήματα των γύρω περιοχών και την Οιδιπόδεια κρήνη. Το Φράγκικο υδραγωγείο και τους μυκηναϊκους τάφους στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Το Μεσαιωνικό Κάστρο και τον πύργο του ρολογιού, καθώς και το Ιστορικό και Εθνολογικό μουσείο στη Λιβαδειά.

Οι παραλίες

Παραλία Σαράντη: Σε έναν μικρό οικισμό κοντά στη Θίσβη, ένας γραφικός κόλπος με πεντακάθαρα νερά και παραλία στρωμένη με ψιλό χαλικάκι. Στην άκρη της υπάρχουν παραδοσιακές ψαροταβέρνες και καφετέριες.
Αλυκή: Στον κόλπο των Αλκυονίδων νήσων βρίσκεται ο οικισμός της Αλυκής με πεντακάθαρη θάλασσα και παραλία που συνδυάζει βότσαλο και αμμουδιά. Από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Βοιωτίας, με αρκετές ταβερνούλες και καφέ δίπλα στο κύμα.
Άγιος Νικόλαος: Μια απάνεμη παραλία με καταγάλανα νερά, από τις μεγαλύτερες της περιοχής που βρίσκεται δίπλα στην Αλυκή.
Λιβαδόστρα: Μια παραλία με κρυστάλλινα νερά και ακριβώς από πάνω μας μαγεύει η θέα του αρχαιολογικού χώρου των Πλαταιών.
Καλαμάκι: Μικρός οικισμός στη διαδρομή προς Άγιο Βασίλειο, που τη γραφική του παραλία στολίζει η χοντρή χρυσαφένια άμμο.
Άγιος Βασίλειος: Ο οικισμός του είναι χτισμένος στην έξοδο μιας κοιλάδας και οι δύο παραλίες του,είναι στρωμένες με χοντρή άμμο και στολισμένες με αλμυρίκια.