Χαλκίδα

Η Χαλκίδα αποτελεί εμπορικό, διοικητικό και πνευματικό κέντρο του νομού Ευβοίας και είναι η πρωτεύουσά του στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Η πόλη της Χαλκίδας έχει την ιδιαιτερότητα να είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα με το ένα να είναι χτισμένο στη Στερεά Ελλάδα και το άλλο στο νησί της Εύβοιας. Τη χωρίζει ο πορθμός του Ευρίπου στον οποίο συμβαίνει και το μοναδικό φαινόμενο της αλλαγής της κατεύθυνσης των νερών του βόρειου και του νότιου Ευβοϊκού. Υπάρχει ακόμα η παλιά συρταρωτή γέφυρα που κατασκευάστηκε το 1962 και από εκεί εκατοντάδες επισκέπτες παρακολουθούν την εναλλαγή της ροής των “τρελών νερών” του Ευρίπου, όπως έχουν χαρακτηρισθεί.

Ωστόσο έχει κατασκευασθεί η νέα υπερσύγχρονη Κρεμαστή γέφυρα που εκτός από άριστο τεχνολογικό έργο παίζει σημαντικό ρόλο στην πιο εύκολη προσέγγιση της πόλης. Η σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα αλλά και από άλλες μεγάλες πόλεις της Στερεάς Ελλάδας κάνουν τη Χαλκίδα δημοφιλή προορισμό με πολλά αξιοθέατα αλλά και αφετηρία για περιήγηση στο πανέμορφο νησί της Εύβοιας.

Αξίζει να δείτε

Επισκεφθείτε το Κάστρο Καράμπαμπα, το Κόκκινο Σπίτι,το Σπίτι με τα Αγάλματα και τη Μεσαιωνική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το Αρχαιολογικό μουσείο, την Οθωμανική Κρήνη και την Αρχαία αγορά, την Εβραϊκή Συναγωγή, τον Φάρο της Κακής Κεφαλής, το Αρχοντικό Κριεζώτη που ήταν κατοικία του Ομέρ πασά και μετέπειτα κατοικία του αγωνιστή Νικόλαου Κριεζώτη, το Νεοκλασικό Μέγαρο Κότσικα που στεγάζεται το Δημαρχείο και τις γέφυρες Ευρίπου.

Ερέτρια

Γνωστή από τη μακραίωνη και πλούσια ιστορία της,τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πλούσια ευρήματα, είναι ένας χώρος επίσκεψης εκατοντάδων επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό. Η Ερέτρια είναι ένα φυσικό λιμάνι της Εύβοιας με ωραίο φυσικό γύρω τοπίο. Στην παραλία της με τα πρασινογάλανα καθαρά νερά, υπάρχει οργανωμένη πλαζ με beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά θα βρούμε κι άλλες πιο ήσυχες παραλίες στη γύρω περιοχή. Πάνω από την παραλία βρίσκεται ο πεζόδρομος που είναι γεμάτος με καφετέριες, ουζερί, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαράκια για νυχτερινή διασκέδαση. Ξενοδοχεία άνετα και σύγχρονα, υπάρχουν και στο λιμάνι, αλλά και στη γύρω περιοχή. Η τουριστική της υποδομή είναι πολύ καλή, όπως και η άψογη εξυπηρέτηση και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.

Αξίζει να δείτε

Αξιοθαύμαστα στην πόλη της Ερέτριας είναι το Αρχαίο Θέατρο, το μουσείο της, ο Μεσαιωνικός Τάφος, η Οικία των ψηφιδωτών, το σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη κ.ά.