Η Φωκίδα με μια ματιά

Η Φωκίδα βρίσκεται στην καρδιά της Στερεάς Ελλάδας, με πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του την Άμφισσα. Ανατολικά συνορεύει με τη Βοιωτία, βόρεια με την Φθιώτιδα και δυτικά με την Αιτωλοακαρνανία. Νότια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο.  Εκεί βρίσκονται επίσης και τα τέσσερα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Η Γκιώνα, ο Παρνασσός, τα Βαρδούσια και η Οίτη, καθώς και η λίμνη του Μόρνου.  Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους απλώνεται ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα ελαιώνας της Άμφισσας. Εκτός από τους ελαιώνες η οικονομία του νομού, στηρίζεται και στην παραγωγή μελιού, τα μεταλλεία βωξίτη, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό. Είναι νομός ”πλούσιος” σε τουριστικά μέρη με μεγάλη επισκεψιμότητα. Οι χώροι διαμονής και εστίασης, καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις. Στην Φωκίδα θα βρούμε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες,  σύγχρονα εστιατόρια και καφέ αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες. Ότι κι αν διαλέξουμε, η άριστη εξυπηρέτηση και η ζεστή φιλοξενία θα δικαιώσουν την επιλογή μας.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Οι Δελφοί με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο, πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα παλιά αρχοντικά, τα σπίτια των καπετανέων και το Ναυτικό Μουσείο στο Γαλαξίδι, τη μαρίνα στην παραθαλάσσια κωμόπολη της Ιτέας. Την Γραβιά (γνωστή από το Χάνι της Γραβιάς) και το νησάκι Τριζόνια στον Κορινθιακό που υπάρχει παλιό βενετσιάνικο κάστρο. Στην πόλη της Άμφισσας θα επισκεφθούμε το Κάστρο της Ωριάς, το αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας και το Βυζαντινό ναό του Σωτήρος. Επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Αγόριανης, τη Λίμνη Μόρνου και φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Δημοφιλείς προορισμοί στην Φωκίδα

Επισκεφθείτε τους Δελφούς και την Αγόριανη (Επτάλοφο), το στολίδι του νομού το Γαλαξίδι, την κωμόπολη της Ιτέας και την  παραθαλάσσια Κίρρα, το γραφικό ψαροχώρι Ερατεινή (κέντρο παραθερισμού) και το ψαροχώρι Άγιοι Πάντες σε ένα μικρό κολπίσκο κοντά στο Γαλαξίδι. Αν μας αρέσει η ηρεμία και ο καθαρός βουνίσιος αέρας ,θα επισκεφθούμε τα γεμάτα πλατάνια και τρεχούμενα νερά χωριά στον Παρνασσό Πολύδροσσο και Χρισσό, το Λιδορίκι στους πρόποδες της Γκιώνας,  και την Κρακείλια.

Γαλαξίδι

Η παραθαλάσσια κωμόπολη με τη φινέτσα και την αρχοντική αίγλη που του προσδίδουν τα παλιά αρχοντικά σπίτια, τα στενά δρομάκια και το γραφικό του λιμάνι, θεωρείται το στολίδι της Φωκίδας. Είναι ένας αγαπημένος προορισμός για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, ακόμα και για μονοήμερες αποδράσεις από τις μεγάλες πόλεις.

Προορισμός και αφετηρία

Είναι χτισμένο στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου πάνω σε μικρές χερσονήσους και τριγυρισμένο από θάλασσα και όμορφες παραλίες. Διατηρεί το παραδοσιακό του χρώμα και μας θυμίζει την ακμή του τα παλιά χρόνια. Ήταν μεγάλο εμπορικό λιμάνι της χώρας, μέχρι τη διάνυξη του Ισθμού της Κορίνθου. Απέχει 210 χλμ. από την Αθήνα και 90 χλμ. από την Πάτρα και μπορεί να γίνει αφετηρία και για άλλες κοντινές επισκέψεις όπως οι Δελφοί, η Ιτέα, η Αράχοβα, η Ερατεινή, ο Παρνασσός κ.α. Για τη διαμονή μας υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και ανακαινισμένα αρχοντικά. Τα εστιατόρια,οι ταβέρνες και τα ουζερί μας υπόσχονται γαστρονομικές απολαύσεις και τοπικούς ψαρομεζέδες για τους οποίους και φημίζεται το γραφικό Γαλαξίδι. Η ζεστή φιλοξενία και η άριστη εξυπηρέτηση θα μας ικανοποιήσουν απόλυτα. Αξίζει να επισκεφθούμε: το Ναυτικό και το Εθνολογικό μουσείο, το κατάφυτο Άλσος στη νότια πλευρά του λιμανιού γνωστή ως Πέρα Πάντα, το ναό της Αγίας Παρασκευής με το περίφημο Ηλιακό Ημερολόγιο και το ζωδιακό κύκλο χαραγμένα στο προαύλιο και το εκκλησάκι της Παναγίας στο ομώνυμο νησάκι

Δελφοί

Μέσα στην ηρεμία του φυσικού περιβάλλοντος, στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του μεγαλύτερου θρησκευτικού και πνευματικού κέντρου της Αρχαίας Ελλάδας. Ο ”ομφαλός της γης”, με τη μακραίωνη ιστορία και τη σπουδαιότητά του είναι ο πιο σημαντικός και πλουσιότερος σε ευρήματα αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας.

Αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά κι από το εξωτερικό. Θεωρείται από τους δημοφιλέστερους και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα προορισμούς της χώρας μας. Καμιά εικόνα ή περιγραφή δεν αναπληρώνει την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.

Τα Μνημεία

Το ιερό του Απόλλωνα,που από εκεί έδινε τους χρησμούς της η Πυθία, η Πρωθιέρεια του θεού Απόλλωνα τους οποίους ερμήνευαν οι ιερείς του ναού του σπουδαιότερου μαντείου τη αρχαιότητας. Σε αρκετά ψηλότερο σημείο με θέα τις απόκρημνες πλαγιές του Παρνασσού βρίσκεται το αρχαίο Στάδιο. Χαμηλότερα βλέπουμε το Αρχαίο θέατρο, τη Στοά των Αθηναίων, την Αρχαία Αγορά και την Ιερά Οδό. Σημαντική επίσης η Κασταλία πηγή, όπου σώζονται δύο αρχαίες κρήνες και ήταν τόπος λατρείας της θεάς Άρτεμης, αλλά και πολλά μνημεία. Το Αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών έχει να παρουσιάσει σημαντικά και μοναδικά ευρήματα όπως ο Ηνίοχος, η Σφίγγα,αλλά και πλήθος άλλων θησαυρών της αρχαιότητας. Ο νέος οικισμός βρίσκεται σε απόσταση 1 χλμ από τον αρχαιολογικό χώρο και διαθέτει μια πληθώρα επιλογών σε χώρους διαμονής και εστίασης.

Ιτέα

Η παραθαλάσσια κωμόπολη της Ιτέας, επίνειο της Άμφισσας και των Δελφών, είναι χτισμένη στον Κρισσαίο Κόλπο και αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο του νομού Φωκίδας. Με φόντο τον φημισμένο ελαιώνα της Άμφισσας, το όρος Γκιώνα αλλά και τον επιβλητικό Παρνασσό που πάνω του διακρίνονται οι Δελφοί, αποτελεί την απόληξη του φημισμένου Δελφικού τοπίου στα νότια.

Πανέμορφη θέα στην ακτή αποτελούν οι πολλές μικρές βραχονησίδες που είναι σπαρμένες στα γαλανά νερά. Η Ιτέα είναι μία σύγχρονη πόλη γεμάτη ζωή. Στους πλακόστρωτους παραλιακούς της δρόμους θα βρούμε κάθε είδους χώρους εστίασης και διασκέδασης όπως και πολλούς άνετους και φιλόξενους χώρους διαμονής.

Παραλίες: Οι παραλίες της Τροκαντερό και Μαϊάμι είναι βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία και συγκεντρώνουν πλήθος παραθεριστών. Άλλες γνωστές παραλίες της είναι η Ξενία και αυτή της Ευαγγελίστριας.

Συνέχεια της ακτής της Ιτέας θεωρείται το παραθαλάσσιο χωριό Κίρρα. Διαθέτει οργανωμένη πλαζ με δυνατότητα θαλάσσιων σπορ στη θέση Βραχάκια, αλλά και μικρότερες γραφικές παραλίες.Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια, campings καθώς και αρκετές ψαροταβέρνες και καφετέριες.

Επτάλοφος (Αγόριανη)

Η ασύγκριτη φυσική ομορφιά του τοπίου της αλλά και η πολύ καλή τουριστική της υποδομή που αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο, κάνουν την Αγόριανη πόλο έλξης για χαλαρές, χειμερινές κυρίως διακοπές. Ο καθαρός αέρας και η ηρεμία θα ικανοποιήσουν όσους δεν θέλουν την πολυκοσμία,αφού η Αγόριανη διατηρεί ακόμα την εικόνα ενός παραδοσιακού χωριού.

Ένας ορεινός παράδεισος

Είναι χτισμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού (900-1000 μ.) και είναι γνωστή και ως Επτάλοφος, λόγω της θέσης της πάνω σε επτά λόφους. Ένας ορεινός παράδεισος στεφανωμένος από πανύψηλα έλατα, και γεμάτος πλατάνια, και πηγές με κρυστάλλινα τρεχούμενα νερά. Η πανοραμική της θέα στο Καλλίδρομο και τον κάμπο της Λιλαίας είναι εντυπωσιακή. Αξίζει να επισκεφθούμε τα δύο παλιά εκκλησάκια, αυτό των Αγίων Αναργύρων που είναι χτισμένο πάνω σε πηγή και αυτό της Αγίας Παρασκευής με την τεράστια βελανιδιά του Σικελιανού. Απέχει 198 χλμ. από την Αθήνα και μόλις 18 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Το χωριό

Η γραφική πλακοστρωμένη πλατεία της είναι στολισμένη με πανύψηλα πλατάνια που από τα δύο από αυτά αναβλύζει νερό. Από εκεί ξεκινάει ένα πέτρινο μονοπάτι που μας οδηγεί σε ένα φυσικό καταρράκτη μέσα στη ρεματιά.  Στη δημοφιλή της πλατεία θα απολαύσουμε τον καφέ μας αλλά και πολύ καλό φαγητό, αφού οι παραδοσιακές της ταβέρνες διαθέτουν πλούσια κουζίνα με τοπικές συνταγές και υλικά. Για την άνετη και φιλόξενη διαμονή μας υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες και ξενοδοχεία. Μας δίνεται η ευκαιρία για εξορμήσεις στον Παρνασσό,αλλά και στη γύρω περιοχή, όπως Αράχωβα, Γαλαξίδι, Δελφούς, Αμφίκλεια κ.α.

Δραστηριότητες: Η Αγόριανη ενδείκνυται για δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως σκι, πεζοπορία, ορειβασία,ποδήλατο βουνού κ.α

Τοπικά προϊόντα που θα αγοράσουμε: Τα βραβευμένα από τη Δ.Ε.Θ φασόλια της, μέλι, τσάι βουνού, καρύδια και τυροκομικά προϊόντα.

Ερατεινή 

Το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο του νομού Φωκίδας που είναι χτισμένο στην αγκαλιά του όρμου του Τολοφώνος, προσελκύει εκατοντάδες παραθεριστές κάθε χρόνο. Η Ερατεινή φημίζεται για τα θαλασσινά της. Θα τα απολαύσουμε δίπλα στο κύμα, στις ταβέρνες και τα ουζερί που βρίσκονται στο γραφικό της λιμανάκι. Στον οικισμό υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν άνετη και ευχάριστη διαμονή, καθώς και πολλές προτάσεις για διασκέδαση. Μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας στην πεντακάθαρη βοτσαλωτή  παραλία της ή να ανακαλύψετε τις κοντινές πανέμορφες παραλίες των παραθαλάσσιων οικισμων του Αγ.Σπυρίδωνα,του Πάνορμου και του Αγ.Νικολάου.

Άγ. Νικόλαος

Τουριστικός οικισμός με πεντακάθαρες παραλίες, που συνδέεται με φεριμπότ με το Αίγιο στην αντικρυνή ακτή της Πελοπονήσσου και διαθέτει πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώρους εστίασης.

Χάνια

Ο πανέμορφος οικισμός με τη γαλαζοπράσινη θάλασσα και το γραφικό λιμανάκι που από εκεί με τακτικά δρομολόγια, τα καραβάκια μας περνούν σε 10′ διαδρομής στο νησάκι Τριζόνια

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού,είναι το μεγαλύτερο και με την πιο άρτια οργάνωση χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, και σημαντικό ρόλο παίζει και η μικρή σχετικά απόσταση από την Αθήνα (180 χλμ.).

Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού,είναι το μεγαλύτερο και με την πιο άρτια οργάνωση χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, και σημαντικό ρόλο παίζει και η μικρή σχετικά απόσταση από την Αθήνα (180 χλμ.).Μετά τη λειτουργία του χιονοδρομικού το 1977 άλλαξε ριζικά η οικονομική και κοινωνική ζωή της γύρω περιοχής.Είναι ανοιχτό και προσβάσιμο όλες τις μέρες του χρόνου, ακόμα και με μεγάλη χιονόπτωση, χάρη στα αρκετά εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει το κέντρο.

Ο εξοπλισμός

Εκτείνεται σε δύο χιονοδρομικά συγκροτήματα στις θέσεις Κελλάρια και Φτερόλακα που συνδέονται μεταξύ τους οδικώς και με τελεφερίκ και έχει πρόσβαση κι από τις δύο αυτές πλευρές. Στις νότιες πλαγιές του βουνού λειτουργεί και ένα μικρότερο χιονοδρομικό κέντρο ο Γεροντόβραχος, που ήταν και το πρώτο οργανωμένο κέντρο του Παρνασσού. Διαθέτει 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές με συνολικό μήκος 34 χλμ., καθώς και πιο δύσκολες διαδρομές για τους πολύ έμπειρους σκιέρ. Για τους αρχάριους του σπορ λειτουργούν 4 μικρές πίστες με babylifts. 16 σύγχρονοι αναβατήρες είναι στη διάθεσή μας για χιονοδρομικές διαδρομές ή για εναέριες βόλτες.

Άλλες δραστηριότητες

Εκτός από το σκι προσφέρονται δυνατότητες και για άλλα σπορ, όπως ποδήλατο βουνού, πεζοπορία μέσα στο τεράστιο ελατοδάσος και ορειβασία με διαδρομές διάσπαρτες σε όλο τον ορεινό όγκο. Στη δυτική του πλευρά υπάρχει το μεγαλύτερο μονοπάτι ορειβατικών διαδρομών στην Ευρώπη. Υπάρχουν δύο σαλέ στο χιονοδρομικό, αλλά μπορούμε να ξεκουραστούμε ή να διανυκτερεύσουμε στην Αράχωβα η το Λιβάδι. Βρίσκεται στη Βοιωτία και μπορούμε να συνδυάσουμε μικρές κοντινές αποδράσεις. Η κοσμοπολίτικη Αράχωβα απέχει μόλις 30 χλμ.,το γραφικό Γαλαξίδι 60-65 χλμ. και οι ιστορικοί Δελφοί 35 χλμ.