Ανήλιο Ιωαννίνων – Στην σκιά του Μετσόβου… ή μήπως όχι;

Σε αρκετούς, ίσως άγνωστο...σε πολλούς γνωστό από το σύγχρονο χιονοδρομικό του κέντρο. Όπως και να έχει, το πανέμορφο χωριό της Πίνδου, είναι απόλυτα άξιο να ''στέκεται'' απέναντι από το ξακουστό Μέτσοβο.
Το Ανήλιο Ιωαννίνων ( ή Μετσόβου, όπως είναι γνωστό)  είναι ένα γραφικό χωριό, τριγυρισμένο και στεφανωμένο από δάση με οξιές, πεύκα και έλατα. Βρίσκεται στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μ. κάτω από τη σκιά της βουνοκορφής ''Φρατζέτου''. Έχει απεριόριστη θέα στα δάση της Πίνδου, στο Μέτσοβο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι και στη λίμνη Αώου, που απλώνεται στα πόδια των δύο οικισμών. Στους πρόποδες του Ανηλίου βρίσκεται η ψηλότερη κρεμαστή γέφυρα της Εγνατίας Οδού με ύψος 175 μ. και μήκος περίπου 700 μ.

Η απόσταση Ανηλίου - Μετσόβου είναι μόλις 6 χλμ. ενώ μετά από 7 χλμ ασφάλτινου δρόμου, θα βρεθούμε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου, που είναι ο απόλυτος προορισμός για τους λάτρεις του σκι, αφού το χιόνι κρατά έως αργά την Άνοιξη.

ΑΝΗΛΙΟ

Το χωριό

Στα δρομάκια του χωριού, θα δούμε τα πετρόκτιστα σπίτια με τις πέτρινες στέγες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Αγίας Παρασκευής, με τις σπάνιες αγιογραφίες.
Το Ανήλιο, εξελίσσεται διαρκώς στον τομέα του τουρισμού, κρατώντας πάντα αλώβητη, την παραδοσιακή του ταυτότητα, κερδίζοντας αργά και σταθερά μια σημαντική θέση στον τουριστικό χάρτη της Ηπείρου. Σήμερα, το Ανήλιο, είναι ένα ''ζωντανό'' χωριό περίπου 1.000 κατοίκων και διαθέτει ποιοτικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ξενοδοχείο 4 αστέρων, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι γνωστό για τις κατασκευές από ξύλο, όπως κυψέλες μελισσοκομίας, βαρέλια και είδη λαϊκής τέχνης. Από τοπικά προϊόντα, θα βρούμε μεγάλη ποικιλία τυριών εξαιρετικής ποιότητας, μέλι, καρύδια, τσάι του βουνού και φρέσκια ρίγανη. Με τη διαμονή μας στο Ανήλιο, βρισκόμαστε μία ''ανάσα'' από το Μέτσοβο και τα Χιονοδρομικά κέντρα, αλλά και από τα χωριά του Ασπροπόταμου, με τα οποία επικοινωνεί.

Μέτσοβο-Ανήλιο

Προορισμός και αφετηρία

Μετά την κατασκευή της Εγνατίας οδού, το Ανήλιο θεωρείται ιδανική αφετηρία και για πολλές εξορμήσεις σε γύρω περιοχές. Απέχει μόλις 20' από τα Ιωάννινα, 1 ώρα από την Ηγουμενίτσα, 20' από τα Γρεβενά και 1.30 ώρα από τη Θεσσαλονίκη. Σε λιγότερο από 1 ώρα, βρισκόμαστε στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. Με αφετηρία το Ανήλιο μπορούμε επίσης να επισκεφθούμε  την τεχνητή λίμνη του Αώου αλλά και τα γραφικά χωριά των Τζουμέρκων.
Για τους λάτρεις των σπορ στο χιόνι...το Ανήλιο, βρίσκεται μια ''ανάσα'' και από τα χιονοδρομικά κέντρα: το σύγχρονο Anilio Ski Resort, το Χ.Κ. Καρακόλι και το Χ.Κ Πολιτσιές (Προφήτης Ηλίας).

Συμπέρασμα: Το Ανήλιο μπορεί από μόνο του να αποτελέσει  προορισμό και δεν υπολείπεται σε τίποτα από τον διάσημο γείτονά του. Στο επόμενο ταξίδι μας στην Πίνδο λοιπόν, ας γνωρίσουμε από κοντά το ολοφώτεινο σε αντίθεση με το όνομά του, Ανήλιο Ιωαννίνων.