Διακοπές στην Τσαγκαράδα 

Πήλιο-Τσαγκαράδα-Αγία ΠαρασκευήΣε μια πλαγιά του Ανατολικού Πηλίου, όπου  η φύση ξεχειλίζει από παντού, βρίσκεται η Τσαγκαράδα. Ο πιο δημοφιλής προορισμός για διακοπές  αυτής της πλευράς του βουνού των Κενταύρων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ. και ατενίζει το καταγάλανο Αιγαίο. Λέγεται και ”χωριό των λουλουδιών”, αφού εδώ, καλλιεργούνται υπέροχα λουλούδια που ευδοκιμούν στο Πήλιο και φτάνουν στην ελληνική και ξένη αγορά. Τα σπίτια της, ακολουθούν κι αυτά την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Είναι χτισμένα κυριολεκτικά ανάμεσα στο πυκνό δάσος από πλατάνια, οξιές και καστανιές, αφού το πράσινο κατακλύζει τον οικισμό.  Είναι ένα χωριό με πλούσια ιστορία και κουλτούρα, που παλιότερα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική, εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του ανατολικού Πηλίου. Σήμερα αποτελεί τον κύριο τουριστικό πόλο έλξης στην περιοχή. Αποτελεί το ορμητήριο για εξορμήσεις σε πανέμορφες παραλίες και κοντινά χωριά, όπως η Ζαγορά, ο Κισσός, το Μούρεσι κ.ά.

Το χωριό

Τσαγκαράδα-Άγιοι ΤαξιάρχεςΤο χωριό αποτελείται από τέσσερις μικρότερους οικισμούς, οι οποίοι παίρνουν το όνομά τους από τις εκκλησίες που βρίσκονται στις κεντρικές τους πλατείες: Άγιοι Ταξιάρχες, Αγία Παρασκευή, Άγιος Στέφανος και Αγία Κυριακή. Στην κεντρική πλατεία της Τσαγκαράδας βρίσκεται ο αιωνόβιος πλάτανος, που ο κορμός του έχει περίμετρο 15μ, ενώ η σκιά του το καλοκαίρι αγκαλιάζει όλη την πλατεία. Εκεί βρίσκεται και ο Ι.Ν Αγίας Παρασκευής, κτισμένος το 1909. Στα καλντερίμια του χωριού αλλά και στα γύρω μονοπάτια της, υπεραιωνόβιοι πλάτανοι, κρυστάλλινες πηγές, βαθιά φαράγγια και παλιά αρχοντικά, μας επιφυλάσσουν συναρπαστικές εκπλήξεις, κρυμμένα μέσα στην πυκνή βλάστηση. Στο χωριό υπάρχουν αξιόλογες τουριστικές υποδομές, σε χώρους διαμονής και εστίασης, που καλύπτουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, εναρμονισμένοι πλήρως με το γύρω φυσικό τοπίο.

Οι παραλίες

Τσαγκαράδα-ΜυλοπόταμοςΑπό την Τσαγαράδα έχετε πρόσβαση σε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του Πηλίου. Παραδομένες στα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου, κρυμμένες μέσα σε μέρη άγριας φυσικής ομορφιάς. Ο Μυλοπόταμος, είναι από τις πιο γνωστές παραλίες στην Ελλάδα και βρίσκεται μέσα σε επιβλητικό τοπίο. Η Φακίστρα, είναι κρυμμένη σε μικρό κόλπο και η Καραβοστασιά, μέσα σε βραχώδες τοπίο.

Αξιοθέατα: Αχιλλοπούλειος Εμπορική Σχολή. Η τοξωτή βρύση της Αγίας Παρασκευής. Το παλιό πέτρινο μονότοξο γεφύρι, το παλαιότερο της περιοχής. Ο χιλιόχρονος πλάτανος στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αγροτικό ιατρείο: 24260 49208,  Αστυνομία: 24260 49222,   Κέντρο Υγείας: 24260 22222,  Νοσοκομείο Bόλου: 24210 94200-20,  Ταξί: 24260 49204, 6939 315778