Η Αρεόπολη με μια ματιά

Η αγέρωχη κι επιβλητική Αρεόπολη είναι ένα από τα πιο γραφικά και αυθεντικά τοπία στη δυτική πλευρά της Μάνης. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας κι έχει μαγευτική θέα στα δυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου. Πιθανολογείται ότι πήρε το όνομά της από τον Άρη τον θεό του πολέμου. Η Αρεόπολη, είναι ένας διατηρητέος ιστορικός οικισμός, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, από τους ωραιότερους στην Ελλάδα. Κρατάει αναλλοίωτα τα στοιχεία του παραδοσιακού του χαρακτήρα και μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 250 μέτρων και σε απόσταση 72 χλμ. από την Σπάρτη και 26 χλμ από το κοσμοπολίτικο Γύθειο. Παρόλο την τουριστική της ανάπτυξη, η Αρεόπολη διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό της χαρακτήρα και μας προσκαλεί σε ένα μαγευτικό ιστορικό ταξίδι.

Η πόλη

Το κέντρο της πόλης θα μας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική του. Πέτρινα στενά σοκάκια, πέτρινα σπίτια και καλοδιατηρημένα πυργόσπιτα αλλά κι επιβλητικοί πέτρινοι πύργοι που μαζί με την ιδιαιτερότητα του μανιάτικου φυσικού τοπίου συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό που θα εντυπωσιάσει κάθε επισκέπτη.  Η Αρεόπολη έχει πολύ αξιόλογες τουριστικές υποδομές. Για τη διαμονή μας έχουμε μια πληθώρα επιλογών. Ειδυλλιακά πυργόσπιτα και πιο απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και παραδοσιακές μανιάτικες συνταγές, ενώ σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει και η πολύ ζεστή φιλοξενία. Μπορεί να αποτελέσει ιδανικό ορμητήριο για τις εξορμήσεις μας στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης όπως βόρεια προς το Οίτυλο, το Λιμένι και το κάστρο της Κελεφάς ή νότια προς το σπήλαιο Διρού και ως το ακρωτήριο Ταίναρο

Εικόνες από την Αρεόπολη

[supsystic-gallery id=59] *Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Αξίζει να γνωρίζετε

Η Αρεόπολη είναι ένας τόπος με σημαντική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά.Από εκεί κατάγονταν οι φημισμένες οικογένειες των Μαυρομιχάληδων όπου ήταν γνωστοί για τους αγώνες και την δράση τους κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Η συμμετοχή της στα χρόνια της Ελληνοτουρκικής επανάστασης ήταν καθοριστική αφού εδώ κηρύχθηκε στις 17 Μαρτίου 1821 η έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων. Σήμερα στην καρδιά της Αρεόπολης, στην πλατεία των Αθανάτων βρίσκεται η πέτρα που χρησιμοποιούσαν οι Μανιάτες για να στηρίξουν την Ελληνική σημαία. Δίπλα δεσπόζει το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η σημαία της Εθνεγερσίας της Αρεόπολης ήταν λευκή με εθνικά σύμβολα και εκτίθεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Περπατώντας στα καλντερίμια του παραδοσιακού οικισμού θα θαυμάσουμε τους πύργους του Καπετανάκου, του Στυλιανού Μαυρομιχάλη, του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη που λειτουργεί σήμερα ιστορικό και οικογενειακό μουσείο, του Πικουλάκη όπου στεγάζεται μουσείο κ.α. Στην Αρεόπολη θα συναντήσουμε διάσπαρτες πολλές και αξιόλογες εκκλησίες όπως το ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, μητρόπολη της Αρεόπολης. Εκεί εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες πριν αρχίσουν τον απελευθερωτικό αγώνα στις 17 Μαρτίου του 1821 και ορκίστηκαν «Νίκη ή Θάνατο». Στο ναό εντυπωσιακό είναι το γλυπτό τέμπλο του και το επιβλητικό πολυώροφο καμπαναριό του 1836.

Επίσης, αξίζει να επισκεφθούμε τις εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του 18ου αιώνα με εξαιρετικές τοιχογραφίες, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1807, την Αγία Τριάδα του 17ου αιώνα, το ναό της Παναγίας, καθώς και το μοναστήρι της Παναγίας της Τσιπιώτισσας με εξαιρετικές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Αξίζει να επισκεφθούμε και το «Απήδημα» στην περιοχή των Σπήλιων, όπου τα ευρήματα παλαιοανθρωπολογικών ερευνών προκαλούν δέος και μεγάλο ενδιαφέρον.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομικό Τμήμα Αρεόπολης: (27330) 51209 – 51355,  Κέντρο Υγείας Αρεόπολης: (27330) 51242 – 51259,  Φαρμακεία (Αρεόπολη): (27330) 51370 – 29510,    Ταξί: (27330) 51442,   ΚΤΕΛ:Σταθμός Αρεόπολης: (27330)-51229