Ο Μυστράς με μια ματιά

Η καστροπολιτεία του Μυστρά είναι ένα απέραντο μουσειακό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας με αυτοκρατορικό παρελθόν και μοναδική ιστορική αξία. Το 1989 η Unesco συμπεριλαμβάνει τον Μυστρά ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ο ερειπωμένος σήμερα Μυστράς αποτελούσε μοναδική καστροπολιτεία και μια από τις σπουδαιότερες υστεροβυζαντινές πόλεις. Ο Μυστράς κτίστηκε από τους Φράγκους το 1246 και χαρακτηρίσθηκε ως το ωραιότερο κάστρο της Πελοποννήσου. Προστατεύεται από το ισχυρό φρούριο που κτίστηκε γύρω του πάνω στο απότομο και κωνοειδή λόφο που λεγόταν Μυστράς ή Μυζηθράς. Ο λόφος λόγω της στρατηγικής του θέσης, αποτελούσε από μόνος του ένα σπουδαίο φυσικό οχυρό.

Δεσποτάτο του Μυστρά

Στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, αλλάζοντας στο μεταξύ χέρια ανάμεσα στις δυναστείες των Καντακουζηνών και των Παλαιολόγων, ο Μυστράς γίνεται η πρωτεύουσα του ημιαυτόνομου«Δεσποτάτου του Μορέως». Θα αποτελέσει το κέντρο του και εστία της πολιτικής και πνευματικής ζωής της αυτοκρατορίας. Ανάμεσα στους Δεσπότες του Μυστρά ξεχωρίζει ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Γνώρισε τη μεγάλη του ακμή τον 15ο αιώνα ως κοιτίδα των γραμμάτων και των τεχνών με λόγιους, φιλόσοφους και προσωπικότητες όπως του Γεώργιου Γεμιστού Πλήθωνος κ.α. Στα χρόνια της Τουρκικής κυριαρχίας γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής και εμπορίας μεταξιού της ανατολικής Μεσογείου.

Νεότερα χρόνια

Στα χρόνια της επανάστασης του 1821 ο Μυστράς λεηλατήθηκε και σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε, ενώ το 1953 χαρακτηρίσθηκε ως αρχαιολογικός χώρος. Στα μεσαιωνικά του τείχη περικλείονται αιώνες ιστορίας αποτυπωμένα σε μνημεία, παλάτια, μοναστήρια και εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτα στον αρχαιολογικό χώρο αποκαλύπτοντας το αυτοκρατορικό μεγαλείο του Μιστρά. H μορφή της καστροπολιτείας παραμένει αναλλοίωτη και είναι χωρισμένη σε τρεις ζώνες (Άνω, Κάτω και Έξω Χώρα). Προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ταξιδέψει μέσα στο χρόνο και να θαυμάσει την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τις τοιχογραφίες σημαντικών δημιουργών. Για τη διαμονή μας θα βρούμε άνετα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και πολλούς χώρους για καφέ και φαγητό στο Νέο Μιστρά.

Εικόνες από τον Μυστρά

[supsystic-gallery id=63]

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Στην Άνω Χώρα εξέχουσα θέση έχουν τα Παλάτια των Δεσποτών, με σημαντικότερο το μεγαλόπρεπο ανάκτορο των Παλαιολόγων, χτισμένα από το 13ο έως τον 15ο αιώνα ενώ ψηλότερα ξεχωρίζει ο ναός της Αγίας Σοφίας, που ήταν η εκκλησία του παλατιού. Στην Κάτω Χώρα δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου, όπου εκεί στέφθηκε το 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Α΄ Παλαιολόγος. Στο βόρειο μέρος θα διακρίνετε τα παλάτια και τα σπίτια των αρχόντων, στο νότιο τα σπίτια των αστών, καθώς και εκκλησίες. Θα δείτε ακόμα τον κύριο ναό της μονής Περιβλέπτου (14ος αιώνας) με τις υπέροχες τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Εμμανουήλ Kατακουζηνού.

Ο αριθμός των εκκλησιών είναι πράγματι μεγάλος και με ιστορικό ενδιαφέρον. Αξίζει να επισκεφθούμε τη μονή Παντάνασσας με τον περίτεχνο διάκοσμο,τις εκκλησίες της Aγίας Σοφίας, της Eυαγγελίστριας, των Aγίων Θεοδώρων και την «Παναγία Οδηγήτρια» , τον «Άγιο Ιωάννη των Βουβάλων»,την «Αγία Βαρβάρα» και τον «Άγιο Γεώργιο». Σημείο επίσκεψης αποτελεί και το Bυζαντινό Mουσείο, που στεγάζεται στη μητρόπολη και το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά που στεγάζεται σε διώροφο πέτρινο κτίριο του 1754 με πλούσια εκθέματα.

Χρήσιμα τηλέφωνα:  Δήμος Μυστρά: (27310)-22226, 81866,   Αστυνομία: (27310)-83315,   Περιφερειακό Ιατρείο Δ.Δ Λογγάστρας: (27310)-98491,  Αρχαιολογικός Χώρος:  (27310)-83377