Τα Καλάβρυτα με μια ματιά

Η μαγευτική ορεινή κωμόπολη των Καλαβρύτων, έδρα του ομώνυμου δήμου, είναι χτισμένη στις πλαγιές του Χελμού, σε υψόμετρο 750 μ. Θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η επισκεψιμότητα αυξάνεται κατά πολύ τους χειμερινούς μήνες,αφού το χιονοδρομικό κέντρο που απέχει μόλις 14 χλμ. από την πόλη, γίνεται σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ. Στα Καλάβρυτα η άριστη εξυπηρέτηση και φιλοξενία και η πληθώρα φυσικών και ιστορικών αξιοθέατων,δραστηριοτήτων και μαγευτικών τοπίων μας υπόσχονται απολαυστικές διακοπές. Η απόστασή τους από την Αθήνα είναι 200 χλμ. και από την Πάτρα 77 χλμ.

Εικόνες μαγικές

Η ασύγκριτη ομορφιά του καταπράσινου φυσικού τοπίου,  η έντονη παρουσία του παραδοσιακού στοιχείου και τα πολλά ιστορικά, θρησκευτικά και φυσικά αξιοθέατα της γύρω περιοχής, προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και χρίζουν την πόλη τουριστικό κέντρο χειμερινών διακοπών. Τα Καλάβρυτα μαγεύουν τον επισκέπτη τους με τον αέρα της σημαντικής τους ιστορίας και τα κατάφυτα δάση με ποικιλία βλάστησης που τα περιβάλλουν. Οι επιβλητικές κορυφές των βουνών προκαλούν να εξερευνήσεις τους θησαυρούς των φυσικών τους μνημείων.  Στη κωμόπολη ξεχωρίζει η γραφική πλατεία και οι πλακόστρωτοι δρόμοι που περιβάλλουν το πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης.

Διαθέτει μια άρτια τουριστική υποδομή και θα βρούμε καταλύματα όλων των κατηγοριών για τη διαμονή μας, αφού υπάρχουν δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες με σύγχρονο η παραδοσιακό ύφος και μεγάλο αριθμό καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης. Εστιατόρια και ταβέρνες όλων των κατηγοριών μας υπόσχονται ποικιλία γαστρονομικών απολαύσεων.

Χιονοδρομικό Κέντρο

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων που απέχει μόλις 14 χλμ. από την πόλη λειτουργεί από το 1988 και θεωρείται ο παράδεισος των χειμερινών σπορ. Βρίσκεται στη θέση Ξηρόκαμπος στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού σε υψόμετρο 1650-2.340 μ.

Οι υποδομές

Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 αρχαρίων, 2 τύπου καρέκλας και 3 συρόμενου), με δυνατότητα μεταφοράς 5.000 ατόμων την ώρα. Οι αναβατήρες εξυπηρετούν 12 πίστες όλων των επιπέδων συνολικού μήκους 20 χλμ. που είναι από τις καλύτερες και ασφαλέστερες στην Ελλάδα. Υπάρχουν 7 πίστες cross country ski, μονοπάτια ορειβατικού σκι και μονοπάτια πορείας και ορειβασίας. Λειτουργούν 3 κτίρια υποδοχής των επισκεπτών για ξεκούραση, καφέ και φαγητό καθώς και άνετοι χώροι στάθμευσης. Το κέντρο διαθέτει σταθμό Α’ βοηθειών, σχολή εκμάθησης σκι και λειτουργεί καθημερινά όλη τη χειμερινή περίοδο (περίπου από τα μέσα Δεκέμβρη μέχρι τέλος Απρίλη). Για όσους δε διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό υπάρχουν καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού σκι. Απέχει 200 χλμ. από την Αθήνα και 103 χλμ. από την Πάτρα και από την αρχή της λειτουργίας του δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια ραγδαία τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της γύρω περιοχής.

Οι θαυμάσιες βουνοπλαγιές του Χελμού  είναι σε μεγάλη έκταση καλυμμένες με ελατοδάση και φτιάχνουν ένα μαγευτικό τοπίο. Στην ψηλότερη κορυφή του Χελμού (Νεραϊδοράχη 2.340 μ.),έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στα Βαλκάνια και έχει την ονομασία Αρίσταρχος που ήταν το όνομα του αρχαίου αστρονόμου.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Σε μια βόλτα στην πόλη βλέπουμε το ρολόι του Μητροπολιτικού Ναού να είναι σταματημένο στην ώρα εκτέλεσης όλων των αντρών της πόλης από τους Γερμανούς κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο το 1943 και τον Τόπο Θυσίας (μεγάλος σταυρός ύψους 8 μέτρων που δεσπόζει στο λόφο του Καπή ανατολικά της πόλης και δίπλα οι στήλες με τα ονόματα των οικογενειών των 1.300 πεσόντων), το γλυπτό της Καλαβρυτινής Μάνας και την κατακόμβη με τα αναμμένα καντηλάκια, ισάριθμα με τις οικογένειες των ηρώων. Σε απόσταση μόνο 4 χλμ. στη θέση Παλαιομονάστηρο βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας που εκεί κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση ενώ 10 χλμ. μακριά από τα Καλάβρυτα προς το Διακοπτό βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου,από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο. Στο χωριό Καστριά 17 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων μπορείτε να θαυμάσετε το εκπληκτικής ομορφιάς Σπήλαιο των Λιμνών

Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου

Σε απόσταση 10 χλμ. από τα Καλάβρυτα προς το Διακοπτό βρίσκεται η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, από τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον ελληνικό χώρο.

Το ιστορικό μοναστήρι που θεωρείται και το αρχαιότερο της Ελλάδας, είναι χτισμένο σε ένα απότομο κι επιβλητικό τοπίο της οροσειράς του Χελμού πάνω από την απόκρημνη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού και σε υψόμετρο 924 μ. Στη θέση ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου χτίστηκε η μονή και στο οποίο οφείλει την ονομασία της. Το άγριας φυσικής ομορφιάς τοπίο που φιλοξενεί το οκταώροφο συγκρότημα της μονής προκαλεί δέος και θαυμασμό στον κάθε επισκέπτη. Κειμήλια ανεκτίμητης αξίας φυλάσσονται στη μονή και εξέχουσα θέση έχει η εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας που βρέθηκε το 362 μ.Χ. στο σπήλαιο του Χελμού και θεωρείται έργο φιλοτεχνημένο στο χέρι από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

Ι.Μ. Αγίας Λαύρας

Σε απόσταση μόνο 4 χλμ. στη θέση Παλαιομονάστηρο βρίσκεται η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας που εκεί κηρύχθηκε η Ελληνική Επανάσταση[η μονή ιδρύθηκε το 961 μ.Χ. και αφού καταστράφηκε,κάηκε και λεηλατήθηκε αρκετές φορές από Τούρκους και Αλβανούς,αναστηλώθηκε οριστικά το 1950.

Εκεί φυλάσσονται κειμήλια ανεκτίμητης αξίας: το ιερό λάβαρο που ύψωσε ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός και κήρυξε την Επανάσταση του 1821 και φέρει επάνω την εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου,το ιερό Ευαγγέλιο,τα άμφια και η ράβδος του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Πολύτιμο κειμήλιο αποτελεί η κάρα του Αγίου Αλεξίου,πολιούχου των Καλαβρύτων, καθώς και λειψανοθήκες άλλων αγίων, άμφια, ευαγγέλια, εικόνες, ιστορικά κείμενα και πλούσια βιβλιοθήκη. Η μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Στα Καλάβρυτα καταλήγει η διαδρομή του μοναδικού οδοντωτού σιδηρόδρομου, που ξεκινάει από το Διακοπτό σε μια μαγευτική διαδρομή 22 χλμ. στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1896 όταν ο Χαρίλαος Τρικούπης ολοκλήρωσε την κατασκευή του έργου. Η ονομασία του οφείλεται στα γρανάζια, (τα δόντια) που συγκρατούν το συρμό κατά τα μέσα της διαδρομής από τυχόν οπισθοχώριση λόγω της απότομης ανηφόρας. Διασχίζοντας με το τρενάκι την καταπράσινη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, ξετυλίγονται μπροστά μας εικόνες που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει.

Φαράγγι Βουραϊκού

Χείμαρροι νερών διατρέχουν τη χαράδρα με την οργιώδη βλάστηση από ελιές και πικροδάφνες, μέχρι ψηλά πλατάνια στις όχθες του ποταμού και ψηλότερα δάση με έλατα κι χαλέπιο πεύκη.

Στις γκρίζες απότομες πλαγιές του φαραγγιού διακρίνουμε τις πτυχές και τα ρήγματα στους βράχους, τους φυσικούς καταρράκτες και τα γλυπτά που φτιάχνουν οι σταλλακτίτες και οι σταλλαγμίτες στα φυσικά σκαμμένα σπήλαια. Η διαδρομή στη χαράδρα του Βουραϊκού θεωρείται η θεαματικότερη των Βαλκανίων. Δίπλα στις γραμμές υπάρχει το Ευρωαϊκό μονοπάτι Ε4 που οι πεζοπόροι επιλέγουν για να κάνουν πεζοί τη διαδρομή.

Σπήλαιο Λιμνών

Στο όρος Χελμός και σε 850 μ. υψόμετρο βρίσκεται το μυθικό Σπήλαιο των Λιμνών. Ένα φυσικό μνημείο απαράμιλλης ομορφιάς που μόνο η φύση θα μπορούσε να δημιουργήσει και θεωρείται μοναδικό στον κόσμο.

Το σπήλαιο εκτείνεται σε τρεις ορόφους, που επάνω τους απλώνονται κλιμακωτά οι 13 υπόγειες λίμνες. Η φυσική αρχιτεκτονική στο εσωτερικό του σπηλαίου προσφέρει μια ανεπανάληπτη εμπειρία στον επισκέπτη Δαιδαλώδεις διάδρομοι, μεγάλες στοές και μαγευτικοί σχηματισμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες στολίζουν τα τοιχώματα και την οροφή του. Από τα 1950 μέτρα που έχουν εξερευνηθεί μόνο τα 500 είναι επισκέψιμα.

Η είσοδος     

Η είσοδος γίνεται από ειδική τεχνητή σήραγγα που προσεγγίζει απευθείας τον δεύτερο όροφο και στη συνέχεια ειδικά διαμορφωμένοι διάδρομοι μας οδηγούν και στους υπόλοιπους θαλάμους. Υπάρχει άψογος φωτισμός που αναδεικνύει τον σπάνιο διάκοσμο του σπηλαίου, ενώ μικρές τεχνητές γέφυρες μας περνούν πάνω από τις λιμνούλες που σε περιόδους αύξησης των νερών σχηματίζονται κι άλλες μικρότερες όπως και μικροί καταρράκτες. Οφείλει μάλλον τη δημιουργία του σε κάποιο υπόγειο ποταμό και τα νερά προέρχονται από εσωτερικές πηγές και τα νερά της βροχής που βρίσκουν πέρασμα από σχισμές της οροφής, γι’αυτό τους καλοκαιρινούς μήνες η στάθμη των νερών υποχωρεί αρκετά σχηματίζοντας φυσικές πέτρινες κοιλότητες και φράγματα.Τα απολιθώματα ανθρώπων και ζωϊκών ειδών που έχουν βρεθεί θεωρούνται ευρήματα μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος.