Ο Νομός Γρεβενών με μια ματιά

Νομός Γρεβενών-Βάλια ΚάλνταΟ νομός Γρεβενών ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και χαρακτηρίζεται από την πλούσια και όμορφη φύση του. Πρωτεύουσά του είναι η ομώνυμη πόλη, τα Γρεβενά. Μια όμορφη και πολύ ”ζωντανή” πόλη, με ωραίες πλατείες, σε καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Δυτικά βρίσκεται ο νομός Ιωαννίνων, βορειοδυτικά ο νομός Καστοριάς, βόρεια ο νομός Κοζάνης νοτιοανατολικά ο νομός Λάρισας και νότια ο νομός Τρικάλων. Στο νομό υπάρχουν πολλοί ορεινοί όγκοι, με ψηλές κορυφές, όπως τα Χάσια, ο Λύγκος κ.ά. και σχεδόν κατακλύζεται από πυκνά δάση. Οξιές, δρυς, μαύρη πεύκη, ρόμπολα και έλατα δημιουργούν ένα καταπράσινο σκηνικό. Το γαλάζιο χρώμα, προσθέτει ο Αλιάκμονας, το μεγαλύτερο σε μήκος ποτάμι της χώρας, που διατρέχει το νομό. Φυσικό στολίδι του θεωρείται ο Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα, με τη μαγευτική κοιλάδα, στα όρια με τον νομό Ιωαννίνων. Η δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας, έδωσε πνοή στο νομό και άρχισε να αναπτύσσεται δυναμικά στον τομέα του τουρισμού.

Δημοφιλείς προορισμοί

Νομός Γρεβενών-ΓρεβενάΣήμερα τα Γρεβενά και κυρίως ο ορεινός του όγκος, ανήκει στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς για τους λάτρεις του χιονιού και της φύσης. Τα χωριά Σμίξη και Περιβόλι, είναι άρτια οργανωμένα τουριστικά θέρετρα και υποδέχονται εκατοντάδες επισκέπτες το χρόνο. Ξεχωριστό θεωρείται και το ιστορικό χωριό της Σαμαρίνας, στη Βόρεια Πίνδο (1500 μ.), ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Ένα ακόμη φυσικό αξιοθέατο, είναι οι δύο ορεινές λίμνες της Φλέγκας, σε ύψος 1960 μ.πάνω από τη Βάλια Κάλντα. Την εικόνα του νομού, συμπληρώνουν οι χείμαρροι,τα γεφύρια, οι παλιές εκκλησίες, και τα μαγευτικά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία. Οι τουριστικές υποδομές των Γρεβενών, τα ειδυλλιακά φυσικά τοπία και η ζεστή φιλοξενία μας υπόσχονται απολαυστική διαμονή, μακριά από την πολυκοσμία.

Γρεβενά

Η πρωτεύουσα του νομού, τα Γρεβενά, είναι μια όμορφη Μακεδονίτικη πόλη, χτισμένη σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς,σε ύψος 530 μ. Πλαισιώνεται από ψηλά βουνά με πυκνά δάση, ποτάμια και πολλά τρεχούμενα νερά. Στην πόλη οι δύο κεντρικές της πλατείες, αποτελούν και το σημείο αναφοράς για ντόπιους και επισκέπτες.

Στην πλατεία Ελευθερίας, δεσπόζει ο πέτρινος πύργος του ρολογιού, γι’αυτό και είναι γνωστή και ως «πλατεία Ρολογιού». Πιο ”ζωντανό”κομμάτι της πόλης, θεωρείται η δεύτερη, η πλατεία Αιμιλιανού, όπου εκεί βρίσκονται και οι περισσότεροι χώροι νυχτερινής διασκέδασης. Τα Γρεβενά διαθέτουν αξιόλογους χώρους διαμονής, φαγητού και διασκέδασης και τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει σημαντικά στον τομέα του τουρισμού. Με ορμητήριο την πρωτεύουσα, μπορούμε να γνωρίσουμε τις σπάνιες ομορφιές του ”νομού της φύσης”, όπως πολλοί αποκαλούν αυτή την προικισμένη γωνιά της Μακεδονίας.

Αξιοθέατα: Πέτρινος πύργος του Ρολογιού,  Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη, Μύλος Μπούσιου, Δημοτικό Μουσείο, Εκκλησιαστικό Μουσείο, Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, Εθνικός Δρυμός Πίνδου ”Βάλια Κάλντα”

Χρήσιμα τηλέφωνα:Νοσοκομείο Γρεβενών:24620 74400-24623 50100-50101-50102,  Φαρμακείο 24623 50186-50187, Αστυνομική Διεύθυνση: 24620 87850-87852,  Τροχαία: 24620 22100-87860-87861-87862, ΤΑΧΙ:  24620 22580-24199,  ΚΤΕΛ:24620 22242

Δεσκάτη

Νομός Γρεβενών-Δεσκάτη Η κωμόπολη της Δεσκάτης, είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού. Είναι η νοτιότερη κωμόπολη της Μακεδονίας, στη νοτιοανατολική άκρη του νομού Γρεβενών. Βρίσκεται ανάμεσα από από τα βουνά Χάσια και Καρβούνια, χτισμένη σε υψόμετρο 866 μέτρων. Από την πόλη των Γρεβενών, απέχει 60 χλμ. Σημείο αναφοράς της Δεσκάτης, αποτελεί η όμορφη πλατεία της, με τα παραδοσιακά καφέ και ταβερνάκια. Για τη διαμονή μας, θα βρούμε πολλά δωμάτια, ξενώνες και ξενοδοχεία. Αξίζει να επισκεφθούμε το σπήλαιο στη θέση Αγία Παρασκευή και να αγοράσουμε τα τοπικά της προϊόντα: βότανα, τραχανά, μέλι, χυλοπίτες, λικέρ (από κράνα, καρύδια κ.ά.), κρασί, τσίπουρο.
Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομικό τμήμα Δεσκάτης: 24620-31111,   Κέντρο Υγείας Δεσκάτης: 24623-51000

Περιβόλι

Νομός Γρεβενών-ΠεριβόλιΤο Περιβόλι, είναι ένα παραδοσιακό, γραφικό χωριό, κτισμένο σε καταπράσινη περιοχή, με οργιώδη βλάστηση. Η περιοχή του Περιβολίου, αναπτύσσεται σε υψόμετρο 1.260-1.370 μέτρων, στις πλαγιές της οροσειράς της Βόρειας Πίνδου. Η θέση του είναι ιδιαίτερα προνομιακή, αφού στα διοικητικά όρια της Κοινότητας ανήκει ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου Βάλια Κάλντα. Το ορεινό χωριό, αποτελεί προορισμό για όσους αγαπούν τη φύση και τον εναλλακτικό τουρισμό. Στο Περιβόλι, θα βρούμε χώρους για διαμονή και φαγητό, εναρμονισμένους με το παραδοσιακό του χρώμα και το φυσικό του περιβάλλον. (Studios, ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες και ταβέρνες). Στο Περιβόλι  θα γευτούμε ντόπια κρέατα και τυροκομικά προϊόντα. Στην πλατεία του δεσπόζει η προτομή του Ρήγα Φεραίου και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1770 και αξιόλογες αγιογραφίες. Βρίσκεται 45 χλμ δυτικά της πόλης των Γρεβενών.
Τηλ. Κοινότητας Περιβολίου: 24620 85240, 24450 41249-24320

Σμιξη

Νομός Γρεβενών-ΣμίξηΗ Σμίξη  είναι ένα γραφικό χωριό, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.220 μ. στην πλαγιά του όρους Βασιλίτσα, στην οροσειρά της Πίνδου. Αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας και είναι το πιο κοντινό χωριό στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας (2250 μ.). Η διαδρομή από τη Σμίξη προς το χιονοδρομικό, είναι μαγευτική, ανάμεσα σε δάση με δρυς και έλατα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο οικισμός έχει μετατραπεί σε σημαντικό χειμερινό θέρετρο της περιοχής, αλλά και του νομού. Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ και όσοι επιθυμούν να περάσουν μερικές ειδυλλιακές μέρες στο χιονισμένο τοπίο της Πίνδου, θα βρουν στη Σμίξη όλες τις υποδομές σε χώρους φιλοξενίας. Δωμάτια, ξενοδοχεία, studios, ξενώνες, καφέ και ταβέρνες. Γραφική πινελιά στο χωριό, αποτελούν οι παλιές πέτρινες βρύσες. Η απόστασή της από τα Γρεβενά είναι 38 χλμ.
Χρήσιμα τηλέφωνα: Κοινότητα Σμίξης: 24620 85170,  Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας 24620 28001-84850

Το χιονοδρομικό κέντρο, βρίσκεται στην καρδιά της Πίνδου, στη θέση Διάσελο Βασιλίτσας. Απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη των Γρεβενών και η δημιουργία του, που οφείλεται σε πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Γρεβενών αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την τουριστική ανάπτυξη του νομού. Είναι ένα άριστα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με 18 πίστες και 7 αναβατήρες, που καλύπτουν όχι μόνο τους έμπειρους σκιέρ αλλά και τους αρχάριους του είδους.Κάθε χρόνο, προσελκύει χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Εθνικός Δρυμός Πίνδου

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, βρίσκεται στα όρια των νομών Γρεβενών και Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει την κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, ( στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει ζεστή κοιλάδα, παρόλο που πρόκειται για περιοχή με δριμύ ψύχος), το Αρκουδόρεμα, και τα βουνά Λύγκος και Μαυροβούνι. Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, έχει συνολική έκταση 60.000 στρέμματα και θεωρείται μοναδικός από οικολογικό και ερευνητικό ενδιαφέρον. Η πολύτιμη αξία της περιοχής της Βάλια Κάλντα έχει προστατευθεί, με την κήρυξη της σαν Εθνικό Δρυμό από το 1966 αλλά και σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με την ένταξή της στις προστατευόμενες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοιλάδα βρίσκεται σε υψόμετρο 1400 μ. τριγυρισμένη από ψηλά βουνά, που όταν οι κορυφές τους είναι χιονισμένες, συνθέτουν ένα αλπικό τοπίο. Η οργιώδης βλάστηση και τα ρέματα που τη διατρέχουν,αποτελούν τοπίο άγριας και ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς. Ψηλά στη Βάλια Κάλντα κάτω από την κορυφή Φλέγκα υπάρχουν δυο λιμνούλες (δρακολίμνες) που έχουν ολόκληρο τον χρόνο νερό και είναι από τα ξεχωριστά αξιοθέατα της περιοχής και βρίσκονται σε υψόμετρο 1960 μέτρων.