Η Ονειρούπολη και άλλοι 5 λόγοι για να πας στη Δράμα

Απόδραση στην υδάτινη πολιτεία της Μακεδονίας, ή αλλιώς…στην πόλη των Χριστουγέννων.
Εδώ και χρόνια, η πόλη της Δράμας, έχει ταυτιστεί θα λέγαμε με το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο, την Ονειρούπολη. Παρακάτω, θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την μακεδονίτικη αυτή πόλη. Τον υδάτινο πλούτο της, τα ονειρικά της τοπία, τη μεγάλη της ιστορία και την αρμονική συνύπαρξη του χθες με το σήμερα. Αν δεν έχεις πάει στη Δράμα, σίγουρα θα μπει στην ατζέντα των επόμενων εκδρομών σου.

Η Ονειρούπολη

Ονειρούπολη Δράμας

Ετοιμαστείτε να ζήσετε τη μαγεία, ”μπαίνοντας” στις σελίδες ενός χριστουγεννιάτικου παραμυθιού..!!!
Το πιο εντυπωσιακό και παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο πάρκο, άνοιξε ξανά τις πύλες του για να υποδεχθεί μικρούς και μεγάλους. Στις 4 Δεκέμβρη, ημέρα γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της πόλης, άρχισε η λειτουργία της Ονειρούπολης, για 15η συνεχή χρονιά. Ένα λαμπερό, στολισμένο χωριό, με ξύλινα σπιτάκια και φράχτες, λιμνούλες με νούφαρα, ζαχαρωτά, καραμέλες, παιχνίδια, τάρανδους, χιονάνθρωπους, ξωτικά και νεράιδες, μας περιμένει Ξεκινάμε τη μαγική μας βόλτα;; Ας γίνουμε εξερευνητές της Ονειρούπολης, ακολουθώντας τη ”Μαγική Διαδρομή” και ανακαλύπτοντας κάθε κρυμμένο χριστουγεννιάτικο μυστικό της. Ένα δώρο, περιμένει όλους στο τέλος και αφού τα ξωτικά, έχουν σφραγίσει το έντυπό μας σε κάθε σπιτάκι της διαδρομής.

Επίσκεψη στον Αη – Βασίλη:

Αυτό που σίγουρα δε θα παραλείψουμε, είναι να επισκεφθούμε τον Αη-Βασίλη…στο σπίτι του. Ναι, στο ολοφώτεινο σπίτι, εκεί, δίπλα στη λιμνούλα, περιμένει, με τη λευκή του γενειάδα και φορώντας την κόκκινη στολή του, τους μικρούς του φίλους. Να του πουν και φέτος, τι δώρο θέλουν να τους φέρει, να κουβεντιάσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του. Άλλωστε αυτό δεν περιμένουν τα παιδιά όλη τη χρονιά; Μετά, ας περάσουν από το ταχυδρομείο των ξωτικών, να γράψουν κι ένα γράμμα, στον Αη-Βασίλη..Έτσι, για να είναι σίγουρα πως δεν θα μπερδευτεί με τα ονόματα και δεν θα το ξεχάσει. Σειρά έχει το «Δάσος των Ευχών και της Ελπίδας”, για να στολίσουμε όλοι μαζί, τα κλαδιά του, μέσα σε ένα μαγευτικό σκηνικό.

Ονειρούπολη Δράμας

Τα καραμελοχρώματα των ξωτικών, θα ζωγραφίσουν τα παιδικά προσωπάκια, ενώ τις πιο ”γλυκές” βόλτες μας, θα τις κάνουμε σίγουρα στο ζαχαροπλαστείο της ”ξωτικοκουζίνας” και στα εργαστήρια της καραμέλας και των ζαχαρωτών. Ξύλινα σπιτάκια, που ξεχειλίζουν από τη μυρωδιά της καραμέλας και των γλυκών, μυούν τους λιλιπούτειους επισκέπτες, στα μυστικά της παρασκευής τους!! Στο σπιτάκι της ”μαγικής σκηνής”, θα δούμε ταχυδακτυλουργικά κόλπα και θα γελάσουμε με τους παραμορφωτικούς καθρέπτες. Αλλά σημαντικό είναι και να… προμηθευτούμε από τα καλά ξωτικά, την γλυκιά ”ονειρόσκονη”, που θα ανατρέψει τα σχέδια της κακιάς μάγισσας, να ”ανακατέψει” την Ονειρούπολη. ,Αυτά και πολλά, πολλά ακόμα, περιμένουν να ξετρελάνουν τα μικρά και ..τα μεγάλα παιδιά. Γιατί σίγουρα, ξαναγινόμαστε παιδιά, όταν περάσουμε το ”κατώφλι” της Ονειρούπολης.

Η Δράμα της φυσικής ομορφιάς και των τρεχούμενων νερών

Η Δράμα είναι η πόλη με τα άφθονα τρεχούμενα νερά, που αναβλύζουν από παντού. Οι φυσικές πηγές της, ”κρύβονται” κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, τα καταπράσινα πάρκα, τους μικρούς καταρράκτες και τα ειδυλλιακά τοπία. Η Δράμα, δε σταματά να μας εκπλήσσει με τα φυσικά της στολίδια. Ο Δημοτικός Κήπος, που αποτελεί και μουσείο της πόλης, είναι ένας χώρος απόλυτου πράσινου και τρεχούμενων νερών. Διαχρονική ”σφραγίδα” της Δράμας, αποτελεί φυσικά το πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας. Ένας χώρος περίπου εξήντα στρεμμάτων, με αιωνόβια δέντρα, να προσφέρουν τον ίσκιο τους σε πηγές που αναβλύζουν νερό, μικρούς καταρράκτες και φυσικές λίμνες. Ένα ειδυλλιακό μέρος που γίνεται πόλος έλξης της πόλης από ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Εδώ βρίσκονται και οι παλιοί, παραδοσιακοί νερόμυλοι, αλλά και τα κτίρια των παλιών καπναποθηκών, που κι αυτά αποτελούν εικόνες μιας άλλης, μακρινής εποχής. Λίγο βορειότερα της πόλης βρίσκεται ο λόφος του Καρύλοβου, σκεπασμένος με πυκνό πευκοδάσος και χαρίζοντας πανοραμική θέα από την κορυφή του.

Πάρκο πηγών Αγίας Βαρβάρας - Δράμα

Η Δράμα με τη μακραίωνη ιστορία που γίνεται ένα με το σήμερα

Τη μεγάλη πορεία της, από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι και τη νεότερη ιστορία, το αποδεικνύει περίτρανα το πλήθος των αρχαιολογικών, βυζαντινών, οθωμανικών και νεώτερων ιστορικών μνημείων της. Η μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, άλλαξε αρκετά την παλιά της εικόνα. Πολλά, όμως, είναι τα σημεία που κρατούν αλώβητες σχεδόν, τις εικόνες του χθες. Εικόνες μιας πολυφυλετικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας που αποτυπώνονται στα σημαντικά της μνημεία. Κεντρική πλατεία της πόλης Ένα πολύ ”ζωντανό” κομμάτι της πόλης, είναι η Πλατεία Ελευθερίας, που κοντά της βρίσκονται το παλιό, αλλά και το σύγχρονο εμπορικό της κέντρο. Περπατώντας στα σοκάκια της, νιώθουμε μια αύρα ιστορίας, διάχυτη παντού, που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο, είναι ο μακεδονικός τάφος, ενώ τα μουσουλμανικά τεμένη αποτελούν απομεινάρια της Τουρκοκρατίας,Τα υπολείμματα βυζαντινών τειχών και παλαιών πύργων και τα παλαιά κτίσματα, είναι διάσπαρτα στην πόλη. Χριστιανικά μνημεία είναι οι βυζαντινές εκκλησίες που κουβαλούν αιώνες ζωής και ιστορίας. Όπως το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, που ”στέκει” εκεί από την εποχή των Παλαιολόγων, και η Αγία Σοφία, κτισμένη τον 10ο αιώνα.

Δράμα - Δημοτικός κήπος

Η Δράμα των ”γεύσεων”

Αυτό που θα μας κερδίσει σίγουρα στη Δράμα, είναι το καλό φαγητό. Η πολυσυλλεκτική της κουζίνα, είναι ένα ”πάντρεμα” συνταγών από Μακεδονία, Θράκη, Πόντο και Μικρά Ασία. Πιάτα μαγειρεμένα με ντόπια κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και ντόπια αλλαντικά, με κυρίαρχο τον καβουρμά. Ποιος δεν θα παρασυρθεί να δοκιμάσει τους τζιγεροσαρμάδες, το κιούλμπαστι, τη Μπάμπω, το ιτσλί κιοφτέ ή τις Σαρακατσάνικες πίτες; Σαν ”γλυκό πειρασμό” αναφέρουμε τον μαστιχάτο χαλβά με ταχίνι και καραμέλα, που κερδίζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Παράλειψη θα ήταν να μην αναφέρουμε τα εκλεκτά κρασιά της, από τον περίφημο Δραμινό αμπελώνα.

Δράμα - Πάρκο πηγών Αγίας Βαρβάρας

Η Δράμα της νυχτερινής διασκέδασης

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η Δράμα, είναι ”συνώνυμο” της νυχτερινής διασκέδασης. Μια ”ζωντανή” πόλη, που δεν θα σε κάνει να πλήξεις ποτέ. Θα βρούμε πολλούς και ποιοτικούς χώρους για τη νυχτερινή μας έξοδο. Εκδηλώσεις, παραστάσεις,, events, clubs με μοντέρνα μουσική, αλλά και λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα. Το σίγουρο είναι πως όλοι θα βρούμε αυτό που ψάχνουμε και η διασκέδαση μέχρι πρωίας, είναι δεδομένη. Μάλλον οι Δραμινοί, ξέρουν να απολαμβάνουν τη ζωή και την πόλη τους και το κέφι τους, παρασύρει και τους επισκέπτες.

Δράμα

Η Δράμα αφετηρία για αποδράσεις στις φυσικές ομορφιές του νομού

Με ορμητήριο την πόλη της Δράμας, ”γεμίζουμε με φύση”  Θα πάμε στο δάσος Ελατιάς: βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό του νομού και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση στην Ελλάδα (700 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Αποτελείται από ερυθρελάτη, πεύκα, κέδρους, οξιές, σημύδες, λεύκες, δρύες, αγριοτριανταφυλλιές κ.α. Στο παρθένο δάσος Φρακτού: είναι ένα δάσος από οξυές, ελάτη και ερυθρελάτη, καθώς και πλούσια πανίδα και αποτελεί προστατευόμενη περιοχή. Η ονομασία Παρθένο Δάσος, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη και η εξέλιξή του,γίνεται κάτω από εντελώς φυσικές συνθήκες,αδιατάρακτη από ανθρώπινες παρεμβάσεις. έχει δοθεί επίσημα στο συγκεκριμένο δάσος,που προκαλεί το επιστημονικό ενδιαφέρον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο εντυπωσιακό σπήλαιο Αγγίτη (Μααρά): μέσα στο σπήλαιο, βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Αγγίτη και το εσωτερικό του, χαρακτηρίζεται από σπάνια ομορφιά. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, που βρίσκεται στο θεσπέσιο αλπικό τοπίο του ομώνυμου βουνού  Όσο για δραστηριότητες; Σκι, ορειβατικό σκι, περιήγηση στη φύση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, χωμάτινες διαδρομές με 4×4, πεζοπορικές διαδρομές, αναρρίχηση.

Φεύγοντας από τη Δράμα

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι πολλοί λόγοι που σε κερδίζει η Δράμα και που δεν χωρούν σε λίγες γραμμές. Αυτό που αποκομίζεις όμως φεύγοντας, (πάντα κατά τη δική μας άποψη), είναι το εξής:
Αυτή η πόλη των αντιθέσεων, έχει καταφέρει να ”παντρέψει” τις γεύσεις και την παράδοση, το χθες με το σήμερα και τις φυσικές της ομορφιές με τους παλμούς της σύγχρονης ζωής και διασκέδασης. Στη Δράμα θα βρούμε προσεγμένους χώρους διαμονής, καλόγουστα καφέ και μπαράκια και πλήθος από εστιατόρια και ταβέρνες, που υπόσχονται γαστριμαργικές προκλήσεις. Η Δράμα είναι σίγουρα, μία από τις πόλεις, που κερδίζουν την υπόσχεσή σου να ξαναπάς.

Δράμα

Χρήσιμα:

Πως θα πάτε στη Δράμα: Οδικώς: από Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια την Εγνατία οδό. Η απόσταση είναι περίπου 700 χλμ. Από Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας οδού, είναι 150 χλμ. Αεροπορικώς: από τα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και από εκεί οδικώς στη Δράμα (απόσταση 69 χλμ.). (Αεροδρόμιο Χρυσούπολης, τηλ.: 25910 – 53.273) Βέβαια, μπορείτε να ταξιδέψετε στη Δράμα, μα λεωφορείο ή τρένο. (ΚΤΕΛ Δράμας 25210 32421 – ΟΣΕ Δράμας:   25210 32444) Για τους λάτρεις του σκι το τηλέφωνο του χιονοδρομικού κέντρου είναι: 25220 41811

Τι να αγοράσετε: εκλεκτά κρασιά,  αλλαντικά, τον εξαιρετικό χαλβά, μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού, κεραμικά και ξύλινα χειροποίητα.

 

 

Leave a Reply