Τα Χωριά Τζουμέρκων με μια ματιά

Στην απότομη κορυφογραμμή της Πίνδου και μέσα στην αυθεντική ομορφιά της ελληνικής υπαίθρου κρύβεται ένας επίγειος ορεινός παράδεισος. Τα Χωριά Τζουμέρκων, φωλιασμένα σε δάση με έλατα, πλατάνια και καστανιές, διεκδικούν επάξια μια θέση στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Μέσα στο έντονο και σκληρό ανάγλυφο των βουνών, κρατούν τη δική τους προσωπικότητα, ανέγγιχτα ακόμα από την τεχνολογία και τον μαζικό τουρισμό. Προσφέρουν ήσυχες διακοπές, γνήσια ηπειρώτικη φιλοξενία αλλά και πολλές δραστηριότητες μέσα σε ένα πανόραμα φύσης.

Το παζλ της φύσης

Το φυσικό ανάγλυφο που περιβάλλει τα γραφικά χωριά αποτελείται από πυκνά δάση, άφθονα τρεχούμενα νερά, εντυπωσιακά φαράγγια, καταρράκτες, ποταμούς, χαράδρες και απόκρημνες κάθετες βουνοπλαγιές. Τα περισσότερα χωριά ανήκουν στο νομό Άρτας και λιγότερα στο νομό Ιωαννίνων αλλά η απόσταση που τα χωρίζει είναι ελάχιστη. Διατηρώντας την αυθεντικότητα του τοπίου τους, έχουν επενδύσει αρκετά στον αγροτουρισμό με ξενοδοχεία, ξενώνες, ταβέρνες και χώρους οργάνωσης δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο. Σε αυτή τη σελίδα θα  γνωρίσουμε μερικά από τα 30 χωριά των Τζουμέρκων

Δημοφιλείς προορισμοί

Άγναντα

Κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων και ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νομού Άρτας. Το χωριό είναι τριγυρισμένο από κατάφυτους λόφους. Οι δύο από αυτούς με πανύψηλα πεύκα και οι υπόλοιποι σκεπασμένοι με έλατα. Χαρακτηριστικό των Αγνάντων είναι τα πολλά τρεχούμενα νερά από βουνίσιες πηγές (Κρύας Βρύσης, Γκούρας, Καρούλας,κ.ά).

Μια αρμονία στις αποχρώσεις του πράσινου έχουν και τα πολλά δάση τους με έλατα, πλατάνια, πεύκα και κουμαριές. Ο Αγναντίτης είναι χείμαρρος του ποταμού Άραχθου και διασχίζει το χωριό, συμπληρώνοντας τη γραφική του εικόνα. Τα Άγναντα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 650-700 μ. 55 χλμ. βόρεια της Άρτας και 50 χλμ. ανατολικά των Ιωαννίνων. Ανήκουν στο νομό Άρτας και συνδέονται με καθημερινή συγκοινωνία και με τις δύο πόλεις.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Κέντρο Υγείας Αγνάντων: (26853) – 60500,  Περιφερειακό ιατρείο Αγνάντων:( 26850) – 31221,  Φαρμακείο: (26850) – 31244,   Αστυνομικό τμήμα Αγνάντων: (26850) – 31208,  Αντιδημαρχείο Δημοτικής Ενότητας Αγνάντων: (26853) – 60100.

Βουργαρέλι 

Φωλιασμένο στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, το Βουργαρέλι έχει υψόμετρο 800μ. και βρίσκεται πολύ κοντά στον ποταμό Αχελώο. Είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο λοφοσειρές σκεπασμένες με καταπράσινα έλατα, αυτές του Προφήτη Ηλία και της Ομαλής. Σημείο αναφοράς αποτελεί η γραφική πλατεία με τα σκιερά πλατάνια και την υπέροχη θέα.

Αξίζει να δείτε

Το Βουργαρέλι έχει πολλές βρύσες με κρυστάλλινα νερά που έρχονται από το βουνό, ενώ γραφικές είναι οι πέτρινες προσόψεις τους. Οι πιο δημοφιλείς είναι η ”Αρχόντω” και η ”Κρυστάλλω”. Αξίζει να επισκεφθούμε την λεγόμενη Κόκκινη Εκκλησία, στον οικισμό Παλαιοχώρι, μόλις 3 χλμ. νότια από το Βουργαρέλι. Το όνομά της μάλλον οφείλεται στο κοκκινωπό χρώμα των πλίνθων της και είναι χτισμένη τον 13ο αιώνα. Αξιόλογη είναι η υποδομή του οικισμού σε χώρους διαμονής και εστίασης που υποδέχονται με τη ζεστή τους φιλοξενία τους επισκέπτες.

Χρήσιμα τηλέφωνα:  Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου: (26850) – 22584 – 22224 – 22243,  Πυροσβεστική Υπηρεσία: (26850) – 61199,   Αστυνομικό Τμήμα Βουργαρελίου: (26850) -22288 – 22413.

Στην επίσκεψή μας στα Τζουμέρκα θα απολαύσουμε τοπικά τυροκομικά προϊόντα, συνταγές με ντόπια κρέατα και αλλαντικά αλλά και πολλά είδη από παραδοσιακές ηπειρώτικες πίτες. Η περιοχή φημίζεται επίσης για το τσάι του βουνού, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη θρούμπη και τα τοπικά γλυκά, καθώς και το τσίπουρο με την ονομασία Ζαμπέλα.

Θεοδώριανα

Το κεφαλοχώρι που είναι σκαρφαλωμένο στην ανατολική πλευρά των Τζουμέρκων, θεωρείται ότι είναι το χωριό με τα περισσότερα πηγαία νερά της χώρας μας. Βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Θεσσαλία και απέχει 80 χλμ. από την Άρτα. Η θέση του χωριού είναι προικισμένη με όλα τα φυσικά τοπία.

Πυκνά καταπράσινα δάση από έλατα, κέδρους, πλατάνια και καρυδιές, αλλά και γυμνές απόκρημνες βουνοκορφές ψηλότερα. Δύο ποτάμια, το Μουζάκι και η Άσπρη Γκούρα που ξεκινούν από υψόμετρο 1.400 μ. και τα παγωμένα νερά τους φτάνουν ως τον Αχελώο, αλλά και οι δεκάδες βρύσες και πηγές της γύρω περιοχής, συμπληρώνουν την εικόνα του μικρού ορεινού παράδεισου.

Αξίζει να δείτε

Το χωριό αποτελείται από δύο συνοικίες που απλώνονται σε υψόμετρο 850-1000 μ. και η ονομασία του προήλθε από την αρχαία πόλη της Αθαμανίας, Θεωδορία. Σημεία επίσκεψης στη γύρω περιοχή είναι οι δίδυμοι καταρράκτες, το Ρέμα του Παπαχρήστου  (το ρέμα χαρακτηρίζεται από διαδοχικούς μικρούς καταρράκτες και μικρές λιμνούλες και είναι κυριολεκτικά σκεπασμένο από πυκνά πλατάνια.), το μονότοξο γεφύρι του ποταμού Γκούρα, το φαράγγι της Αγίας Τριάδας (τα ορμητικά νερά των ποταμών Μουζάκι και Γκούρα που το διασχίζουν, καθώς και οι απόκρημνες κάθετες πλαγιές του σχηματίζουν ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς. Το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, βρίσκεται φωλιασμένο σε ένα δασάκι σε απότομη πλαγιά του φαραγγιού).

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αγροτικό Ιατρείο Θεοδώριανων: (26850) – 22485,   Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου: (26850) – 22584 – 22224 – 22243,  Αστυνομικό τμήμα Βουργαρελίου: (26850) – 22288 – 22413.

Ροδαυγή 

Από τα πιο γραφικά χωριά του νομού η Ροδαυγή, απέχει μόλις 26 χλμ. από την πόλη της Άρτας. Το χωριό είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του βουνού Ξεροβούνι σε υψόμετρο 740 μ. Η Ροδαυγή βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πολλά τρεχούμενα νερά από βρύσες και πηγές.

Ανηφορίζοντας προς το βουνό έχουμε μια πανοραμική θέα στον ποταμό Άραχθο και την οροσειρά της Πίνδου. Αξίζει να επισκεφθούμε την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής του 18ου αιώνα στο κέντρο του χωριού. Στη Ροδαυγή θα νιώσουμε τη ζεστή φιλοξενία στους παραδοσιακούς ξενώνες, τα καφενεία και τις ταβέρνες ,αφού το χωριό διαθέτει αξιόλογη υποδομή για να δεχτεί τους επισκέπτες της.

Εικόνες από τα χωριά

WordPress Image Gallery Plugin *Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Αθαμάνιο 

Το γραφικό χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές των ανατολικών Τζουμέρκων, σε υψόμετρο από 620-1042 μ. Την εικόνα του γύρω τοπίου συνθέτουν οι βουνοπλαγιές με τα δάση από έλατα, βελανιδιές, κουμαριές, φλαμουριές και πλατάνια. Χαρακτηριστικό δέντρο όμως που υπάρχει σε αφθονία στο Αθαμάνιο είναι οι καρυδιές. Απέχει μόνο 15 χλμ. από τον Αχελώο που αποτελεί σημείο επίσκεψης. Αν και είναι κυρίως κτηνοτροφικό χωριό, τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες επενδύσεις στον αγροτουρισμό. Η απόστασή του από την Άρτα είναι 64 χλμ. και 90 χλμ. από τα Τρίκαλα.

Μελισσουργοί

Στο βορειότερο άκρο του νομού Άρτας, στα κεντρικά Τζουμέρκα, θα συναντήσουμε τους Μελισσουργούς. Χτισμένοι σε υψόμετρο 900 μ. τριγυρισμένοι από ελάτινα δάση και με πολλά πλατάνια και τρεχούμενα νερά μέσα στο χωριό. Η πηγή Αγκάθι δίνει τα εξαιρετικό της νερό στο εμφιαλωτήριο του χωριού για το γνωστό εμφιαλωμένο νερό ”Τζουμέρκα”.

Καταρράκτης

Το γραφικό χωριό πήρε το όνομά του από τους δύο φυσικούς καταρράκτες που αποτελούν αξιοθέατο και της ευρύτερης περιοχής. Μέσα στο καταπράσινο τοπίο ο ποταμός Άσπρη Γκούρα φτάνοντας στην απότομη πλαγιά ρίχνει τα νερά του από μεγάλο ύψος σχηματίζοντας δύο φυσικούς ”δίδυμους” καταρράκτες. Τα νερά πέφτουν από ύψος 25 μέτρων και αποτελούν μοναδικό θέαμα που ακολουθώντας το λιθόστρωτο μονοπάτι θα τους απολαύσουμε από κοντά. Αξίζει να επισκεφθούμε το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, χτισμένο τον 18ο αιώνα. Χρήσιμα τηλέφωνα: Περιφερειακό ιατρείο Καταρράκτη: (26850) – 51662,  Ταξί: (26850) – 51272.

Λεπιανά

Το χωριό έχει τέσσερις οικισμούς που απλώνονται από τα Τζουμέρκα έως τον ποταμό Άραχθο, μέσα σε ένα πανόραμα φύσης. Τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια είναι βυθισμένα στο πράσινο της πλούσιας βλάστησης και στον ήχο των τρεχούμενων νερών από τις πολλές βουνίσιες πηγές. Σημείο επίσκεψης αποτελεί ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής που βρίσκεται στην άκρη του χωριού. Χτισμένος τον 14ο αιώνα, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χρήσιμα τηλέφωνα: Περιφερειακό ιατρείο Λεπιανών: (26850) – 71548