ΜΕΣΑΓΚΑΛΑ

Στην αγκαλιά της θάλασσας.

Τα Μεσάγκαλα με μια ματιά

Νομός Λάρισας-ΜεσάγκαλαΤα Μεσάγκαλα είναι ένας παραλιακός οικισμός με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Βρίσκεται σε χαρισματική θέση, ανάμεσα στον Κίσσαβο, τον μυθικό Όλυμπο και το βαθυγάλανο Αιγαίο. Είναι πολύ κοντά στα Τέμπη, στους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και του Κισσάβου, στο Δέλτα του Πηνιού και τον Πλαταμώνα Πιερίας. Ο φυσικός πλούτος της περιοχής, το άρωμα του βουνού, ο αέρας της θάλασσας, η ιστορία και η παράδοση, δημιουργούν έναν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό. Τα Μεσάγκαλα  ανήκουν στο Δήμο Κάτω Ολύμπου. Η περιοχή  διακρίνεται για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και τα φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς. Διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου, βρίσκονται παραμυθένια φυσικά τοπία. Δάση, καταρράκτες, παλαιά σπίτια, λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρινες βρύσες, αλλά και σημαντικά μοναστήρια του 17ου και 18ου αιώνα. Τα Μεσάγκαλα απέχουν 40 χλμ. από τη Λάρισα, παίρνοντας την Εθνική Οδό για Θεσσαλονίκη.

Η παραλία

Το όνομα του οικισμού Μεσάγκαλα σημαίνει μέσα στην αγκαλιά της θάλασσας. Η μεγάλη παραλία είναι άρτια οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar, ενώ η πεντακάθαρη και σχετικά ρηχή θάλασσα, την κάνουν κατάλληλη για οικογενειακές διακοπές. Η χρυσαφένια της αμμουδιά είναι γνωστή για τις θεραπευτικές ιδιότητές της λόγω της θερμοκρασίας της, που συμβάλλει στη θεραπεία των αρθρώσεων. Τα παραδοσιακά «αμμόλουτρα», είναι γνωστά από το 1830 περίπου. Τα Μεσάγκαλα, διαθέτουν αξιόλογες υποδομές, σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, καφέ-μπαρ, ψαροταβέρνες και εστιατόρια. Όσο για εκείνους που προτιμούν την έντονη νυχτερινή διασκέδαση, μπορούν να βρεθούν σε 15' περίπου, στον οικισμό Στόμιο, ή και στον Πλαταμώνα, αφού οι παραλίες του Κάτω Ολύμπου φτάνουν στα νότια του νομού Πιερίας.

Κοντινά σημεία επίσκεψης 
Με ορμητήριο τα Μεσάγκαλα, μπορείτε να οργανώσετε κοντινές εκδρομές σε μέρη που προσφέρουν μια μικρή γεύση από παράδεισο.
Επισκεφθείτε  την Κοιλάδα των Τεμπών, τον ποταμό Πηνειό, το δάσος Πηνειού και το Δέλτα Πηνειού. Επίσης τον διπλανό οικισμό Καστρί Λουτρό, που αποτελεί συνέχεια της ακτής των Μεσαγκάλων, μέχρι τα όρια του Νομού Πιερίας. Η αβαθής και πεντακάθαρη θάλασσα (βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία) και η αμμουδιά της, με σημεία οργανωμένης παραλίας, θα κάνουν απολαυστικό το κολύμπι μας. Μπορίτε να θαυμάστε και τη βαθιά λιμνοθάλασσα στην άκρη του οικισμού.

Δραστηριότητες: Προσφέρεται η ευκαιρία για κανό και καγιάκ στις εκβολές του Πηνειού ποταμού. Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πανέμορφες διαδρομές που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό μονοπάτι 02. Περπατήστε ανάμεσα σε δάση με οξιές, πεύκα, βελανιδιές, καταρράκτες και παλαιά μοναστήρια. Ο Δήμος έχει φροντίσει για χώρους ξεκούρασης,κατά τη διάρκεια των πεζοπορικών διαδρομών.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομικό τμήμα Κάτω Ολύμπου: 24950- 41111,  Αγροτικό Ιατρείο Μεσαγκάλων: 24950- 97555,  Φαρμακείο Στομίου :24950- 91385.

ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ


ΠιερίαΠΙΕΡΙΑ 
Προορισμός για όλες τις εποχές

Δείτε περισσότερα

Μαγνησία-Όρμος Πτελεού-Πηγάδι ΜΑΓΝΗΣΙΑ & ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Με φόντο το βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου

Δείτε περισσότερα