Η Δράμα με μια ματιά

Στο κέντρο του νομού, κάτω από τις κορυφές του Φαλακρού όρους και σε υψόμετρο 110 μ. απλώνεται η πόλη της Δράμας. Η Δράμα είναι η πόλη με τα άφθονα τρεχούμενα νερά. Τις πηγές που ”κρύβονται” κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, τα καταπράσινα πάρκα, τους μικρούς καταρράκτες και τα ειδυλλιακά τοπία. Η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, μπορεί να είναι περήφανη για τρία κυρίως πράγματα. Για τη φυσική ομορφιά της με τον πλούτο των τρεχούμενων νερών. Για τη μακραίωνη ιστορία της. Από τους προϊστορικούς χρόνους, μέχρι και τη νεότερη ιστορία, που το αποδεικνύει περίτρανα το πλήθος των αρχαιολογικών, βυζαντινών, οθωμανικών και νεώτερων ιστορικών μνημείων. Και φυσικά για τη νυχτερινή διασκέδαση και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που είναι ευρέως γνωστή η Δράμα. Στη Δράμα, θα βρούμε ποιοτικούς χώρους διαμονής, καλόγουστα καφέ και χώρους νυχτερινής διασκέδασης. Η πλούσια τοπική της κουζίνα, μας υπόσχεται γαστρονομικές απολαύσεις, στα προσεγμένα εστιατόρια και τις παραδοσιακές της ταβέρνες.

 Αύρα Ιστορίας

Τις τελευταίες δεκαετίες, η πόλη γνώρισε μεγάλη οικιστική ανάπτυξη, που άλλαξε αρκετά την παλιά της εικόνα. Παρόλα αυτά, πολλά είναι τα σημεία που κρατούν αλώβητες σχεδόν, τις εικόνες του χθες. Εικόνες μιας πολυφυλετικής και πολυθρησκευτικής κοινωνίας που αποτυπώνονται στα σημαντικά της μνημεία. Κεντρική πλατεία της πόλης είναι η Πλατεία Ελευθερίας, ένα πολύ ”ζωντανό” κομμάτι της πόλης, που κοντά της βρίσκονται το παλιό, αλλά και το σύγχρονο εμπορικό της κέντρο. Πολιούχος της Δράμας είναι η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. Περπατώντας στα σοκάκια της, νιώθουμε μια αύρα ιστορίας, διάχυτη παντού, που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Τα μουσουλμανικά τεμένη, που αποτελούν απομεινάρια της Τουρκοκρατίας και ο μακεδονικός τάφος. Τα υπολείμματα βυζαντινών τειχών και παλαιών πύργων και τα παλαιά κτίσματα που είναι διάσπαρτα στην πόλη.  Χριστιανικά μνημεία είναι οι βυζαντινές εκκλησίες που κουβαλούν αιώνες ζωής και ιστορίας. Το εκκλησάκι των Ταξιαρχών,”στέκει” εκεί από την εποχή των Παλαιολόγων, ενώ η Αγία Σοφία του 10ου αιώνα και ο Άγιος Νικόλαος, είχαν μετατραπεί σε τζαμιά κατά την οθωμανική κυριαρχία.

 Τα στολίδια της φύσης

Η Δράμα δε σταματά να μας εκπλήσσει και με τα φυσικά της στολίδια. Ο Δημοτικός Κήπος, που αποτελεί και μουσείο της πόλης, είναι ένας χώρος απόλυτου πράσινου και τρεχούμενων νερών. Διαχρονική ”σφραγίδα” της Δράμας, αποτελεί φυσικά το πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας. Ένας χώρος περίπου εξήντα στρεμμάτων, με αιωνόβια δέντρα, να προσφέρουν τον ίσκιο τους σε πηγές που αναβλύζουν νερό, μικρούς καταρράκτες και φυσικές λίμνες. Ένα ειδυλλιακό μέρος που γίνεται πόλος έλξης της πόλης από ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Εδώ βρίσκονται και οι παλιοί, παραδοσιακοί νερόμυλοι, αλλά και τα κτίρια των παλιών καπναποθηκών, που κι αυτά αποτελούν εικόνες μιας άλλης, μακρινής εποχής. Λίγο βορειότερα της πόλης βρίσκεται ο λόφος του Καρύλοβου, με πυκνό πευκοδάσος και πανοραμική θέα από την κορυφή του.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Τα βυζαντινά τείχη της πόλης, ο βυζαντινός Ναός της Αγίας Σοφίας (10ου αιώνα), ο βυζαντινός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών (14ου αιώνα), ο παλαιός Μητροπολιτικός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου (18ου αιώνα). Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Τραίνων Δράμας, το Εκκλησιαστικό Μουσείο, ο Δημοτικός Κήπος. Ο λόφος του Κορύλοβου, ο Ναός του Αγίου Νικόλαου ( βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Επί τουρκοκρατίας ήταν τζαμί και ονομαζόταν Εσκί τζαμί). Το Αράπ Τζαμί του 1875, οι πηγές στο διαμορφωμένο χώρο της Αγίας Βαρβάρας, η καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ, διατηρητέο κτίριο του 1924. Η οικία και η καπναποθήκη του Αθανασιάδη (το μαρμάρινο σπιτι) τυο 1875, ο μύλος των Ζώνκε, παλιός μουσουλμανικός μύλος, το σπήλαιο Αγγίτη (σπήλαιο του Μααρά), λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Στον Δημοτικό κήπο της πόλης βρίσκονται: Το άγαλμα της Ελευθερίας της Δράμας, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και το μνημείο-κοινοτάφιο των μαρτύρων της Σφαγής της Δράμας.  Επίσης, η προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και το Μνημείο των Ηρώων του Πολυτεχνείου.

Χρήσιμα τηλέφωνα:Δήμος Δράμας 25210 25555,  Νοσοκομείο Δράμας 25210 23351.  Αστυνομία Δράμας 25210 33333,  Τροχαία Δράμας 25210 23333,  ΚΤΕΛ Δράμας 25210 32421.  ΟΣΕ Δράμας 25210 32444,  Ταξί Δράμας 25210 22022, 32111,  Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού 25220 41811