Η Κως με μια ματιά

Η Κως είναι το δεύτερο σε πληθυσμό νησί των Δωδεκανήσων μετά τη Ρόδο. Η γενέτειρα του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη, είναι πλούσια σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά μνημεία και φυσικά αξιοθέατα. Διαθέτει πανέμορφους γραφικούς οικισμούς και πεντακάθαρες παραλίες σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της. Όλα τα παραπάνω έχουν αναδείξει το νησί σε σύγχρονο τουριστικό προορισμό με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο από την Ελλάδα και το εξωτερικό.   Όποια κι αν είναι η επιλογή σας στο νησί της Κω, οι τουριστικές υποδομές καθώς και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων, θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Οι προορισμοί

Κως – Τιγκάκι
Η πόλη της Κω είναι η πρωτεύουσα του νησιού και βρίσκεται στο Ανατολικό άκρο του. Στην πόλη είναι έντονο το στοιχείο του πράσινου της φύσης, αφού σε μεγάλο μέρος της κυριαρχούν οι φοίνικες, τα πεύκα και οι βουκαμβίλιες. Άλλο χαρακτηριστικό της πόλης είναι οι ποδηλατοδρόμοι, καθώς αρκετοί επιλέγουν το ποδήλατο ως μέσον μεταφοράς. Ειδικά το καλοκαίρι, έχει την τιμητική του, αφού λόγω της κίνησης και των στενών δρόμων, η μετακίνηση με το αυτοκίνητο είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Οι τουριστικές υποδομές της πόλης είναι άριστες και καλύπτουν τα ¨θέλω¨κάθε επισκέπτη, όσων αφορά διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Δυτικά της πρωτεύουσας και 11 χλμ μακριά βρίσκεται το Τιγκάκι, με την τεράστια αμμώδη παραλία του. Ο οικισμός τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα στον τουριστικό τομέα. Διαθέτει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, cafe, bar και ταβέρνες στις οποίες θα απολαύσετε φρεσκότατα θαλασσινά.

Μαρμάρι – Μαστιχάρι 
Σε κοντινή απόσταση (4 χλμ) θα συναντήσετε το Μαρμάρι. Η μεγάλη και πεντακάθαρη παραλία του (2 χλμ), σας δίνει την δυνατότητα για θαλάσσια σπορ. Επίσης μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για επίσκεψη στον υγροβιότοπο της Αλυκής. Περίπου 9 χλμ μακριά από το Μαρμάρι υπάρχει ο παραλιακός οικισμός Μαστιχάρι. Αποτελεί δημοφιλή προορισμό του νησιού και επίνειο του χωριού Αντιμάχεια. Διαθέτει οργανωμένη παραλία ενώ το λιμάνι του συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κάλυμνο και την Ψέριμο. Προτείνεται για όσους προτιμούν την χαλάρωση κατά την διάρκεια των διακοπών και θα βρείτε αρκετά και άνετα καταλύματα, ταβέρνες και καφέ.

Η Κως σε εικόνες

[supsystic-gallery id=38]

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Κέφαλος

Ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του νησιού είναι η πανέμορφη Κέφαλος που απέχει 23 χλμ από το Μαστιχάρι και 42 χλμ από την πόλη της Κω. Στην ουσία πρόκειται για δύο οικισμούς καθώς το Καμάρι που είναι το λιμάνι του χωριού, τις τελευταίες δεκαετίες βιώνει τεράστια οικιστική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να αποτελεί επίνειο του. Διαθέτει μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες όχι μόνο του νησιού αλλά και της χώρας, ενώ οι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται είναι άριστες. Θα βρείτε πλήθος από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, cafe και clubs, που υπόσχονται άνετη και ευχάριστη διαμονή.

Ακριβώς απέναντι από το Καμάρι βρίσκεται η νησίδα Καστρί με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου να τραβά την προσοχή των επισκεπτών. Πολύ κοντά υπάρχει και το καταφύγιο άγριας ζωής Κέφαλος-Καμήλα. Άλλος δημοφιλής προορισμός, είναι το καταπράσινο και γραφικό χωριό Ζια. Αποτελεί τον ορεινότερο οικισμό του νησιού και είναι γνωστό για την μαγευτική θέα και το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Άλλοι οικισμοί που μπορούν να αποτελέσουν προορισμό στο νησί, είναι τα χωριά Αντιμάχεια και Ζηπάρι, το Πυλί κ.α.

Οι πανέμορφες παραλίες

 Μερικές από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού είναι η Παραλία Καμάρι η οποία είναι η κεντρική παραλία του χωριού Κέφαλος ενώ αρκετά κοντά βρίσκονται οι παραλίες Άγ Στέφανος και Άγ. Θεολόγος. Αρκετά πιο νότια υπάρχει η σχετικά απομονωμένη παραλία Cavo Paradiso. Τα κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά της  θα σας αποζημιώσουν για την μικρή οδηγική ταλαιπωρία. Αξίζει να μείνετε ως το σούρουπο για να δείτε το πανέμορφο ηλιοβασίλεμα. Βορειότερα στην περιοχή της Κεφάλου αξίζει να επισκεφθούμε τις παραλίες Λιμνιώνα και Κοχυλάρι.

Άλλες όμορφες και πεντακάθαρες παραλίες θα βρείτε στους οικισμούς Μαστιχάρι και Μαρμάρι.Στην νότια ακτογραμμή διακρίνονται οι παραλίες camel, Λαγκάδα, Magic, Paridise, Sunny. Ακολουθεί η παραλία του οικισμού Καρδάμαινα και η παραλία Χελώνα. Άλλες δημοφιλείς παραλίες είναι στο Τιγκάκι ενώ πιο κοντα στην πόλη της Κω θα βρείτε τις θερμές πηγές (Θερμά), τον Άγιο Φωκά, και τις παραλίες Φάρο, Ψαλίδι και Λάμπη. Υπάρχουν και άλλες μικρότερες και απομονωμένες όπως η παραλία Κατά κοντά στον Αγ. Θεολόγο, η παραλία Δάφνη κ.α.

Εικόνες από τις παραλίες

[supsystic-gallery id=39]

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Επισκεφθείτε στην πόλη της Κω τα ερείπια της Αρχαίας Πόλης κοντά στο λιμάνι. Το Ασκληπιείο, χώρο λατρείας του θεού Ασκληπιού και διδασκαλίας του Ιπποκράτη (4ο αι. πχ) και το Κάστρο των Ιπποτών. Τον Πλάτανο του Ιπποκράτη, κάτω από τον οποίο δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής. Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ελευθερίας και τον Ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Δείτε το κάστρο της Αντιμάχειας και τον Ναό του Απόλλωνα στην Καρδάμαινα. Την λιμνοθάλασσα Αλυκή που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Τιγκάκι και Μαρμάρι.Είναι υγροβιότοπος ο οποίος προστατεύεται από τις συνθήκες Ramsar και Natura. Φιλοξενεί διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας αλλά και αρκετά αποδημητικά πουλιά.Δείτε επίσης τις θερμές ιαματικές πηγές (Εμπρός Θέρμες) 12 χλμ από την πόλη της Κω, την τεχνητή λίμνη Πυλίου κ.α.