Το Ναύπλιο με μια ματιά

Η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας αποτελεί σημαντικό και δημοφιλή τουριστικό προορισμό διακοπών για επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας και σύμφωνα με τη μυθολογία κτίσθηκε από τον Ναύπλιο,το γιο του θεού Ποσειδώνα. Η κοντινή απόσταση από την Αθήνα, (148 χλμ.) είναι ένας λόγος που κάνει το Ναύπλιο προορισμό, ακόμα και για  μονοήμερη εκδρομή όλες τις εποχές του χρόνου. Οι άριστες τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες,  δικαιώνουν πάντα την επιλογή μας.

Η πόλη

Στην πόλη του Ναυπλίου συνυπάρχουν αρμονικά η σημαντική της ιστορία που απεικονίζεται στα κτίρια και τα μνημεία της με τον κοσμοπολίτικο αέρα μιας σύγχρονης πόλης. Διαθέτει μια πολύ ποιοτική τουριστική υποδομή με ξενοδοχειακές μονάδες, σύγχρονα εστιατόρια αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, μπαράκια και clubs για νυχτερινή διασκέδαση, καλύπτοντας έτσι όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών της. Η πλακοστρωμένη κεντρική της πλατεία (πλατεία Συντάγματος) με τον αιωνόβιο πλάτανο, συγκεντρώνει πλήθος από εστιατόρια, καφέ, ταβέρνες και bars και πραγματικά σφύζει από ζωή.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Χτισμένο σε ψηλό λόφο στεφανώνοντας την πόλη βρίσκεται το επιβλητικό κάστρο του Παλαμηδίου. Από εκεί κοιτάζοντας προς τη θάλασσα βλέπουμε το Μπούρτζι, το πασίγνωστο νησάκι-φρούριο και την ιστορική Ακροναυπλία. Την ιστορική εικόνα της πόλης, συμπληρώνουν η Πλατεία Συντάγματος πλαισιωμένη με πολλά μνημεία και ιστορικά κτίρια όπως το Αρχαιολογικό μουσείο, το Τριανόν, το Βουλευτικό. Επίσης οι αδριάντες του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Ιωάννη Καποδίστρια και του οπλαρχηγού Σταϊκόπουλου, καθώς και πλήθος νεοκλασσικών κτιρίων, τούρκικα τζαμιά και παλιές εκκλησίες.

Παλαμήδι
Το φημισμένο κάστρο,εντυπωσιακό δείγμα βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής,δεσπόζει πάνω στο λόφο και είναι ορατό από όλα σχεδόν τα σημεία της πόλης.Εκεί,τριγυρισμένοι από τείχη, βρίσκονται οι 7 προμαχώνες που οι 6 από αυτούς φέρουν ονόματα αρχαίων πολεμιστών. Ο έβδομος φέρει το όνομα του Αγίου Ανδρέα όπου είναι χτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι. Ο χώρος είχε λειτουργήσει και σαν φυλακές γι΄αυτό και υπάρχουν πολλά κελιά,σε ένα από τα οποία είχε φυλακιστεί ο Θ. Κολοκοτρώνης. Στο Παλαμήδι φτάνουμε και οδικώς στην ανατολική του πύλη,αλλά και ανεβαίνοντας τα 999 απότομα σκαλοπάτια που κατασκεύασαν κατάδικοι των φυλακών επί Όθωνα. Είναι μια εντυπωσιακή ανάβαση με φόντο το θαλασσινό τοπίο και νιώθοντας πιο έντονη την αύρα της μεγάλης ιστορίας του.

Μπούρτζι

Το ενετικό φρούριο που στολίζει το λιμάνι του Ναυπλίου,απέχει μόλις 450 μ. από τον μώλο. Ονομάζεται και Θαλασσόπυργος η Κάστρο του Βράχου.Το επιβλητικό κτίσμα του ψηλού τριώροφου πύργου,έχει σχήμα ακανόνιστου εξάγωνου και κτίσθηκε τον 15ο αιώνα για να προστατεύει την πόλη από τις επιδρομές των πειρατών.Είναι χτισμένο στο κέντρο της νησίδας και τριγύρω του υπάρχουν χαμηλότεροι ημικυκλικοί πύργοι που χρησίμευαν για τα κανόνια.

Ακροναυπλία
Η χερσόνησος του Ναυπλίου που στη νότια πλευρά της δεσπόζει το κάστρο των Ελλήνων και στη δυτική εκείνο των φράγκων που με μυστικό πέρασμα επικοινωνούσε με το Παλαμήδι. Πρόκειται για μια απόκρημνη χερσόνησο που οχυρώθηκε από τα αρχαία ακόμη χρόνια και μετέπειτα η οχύρωσή της ενισχύθηκε από Βυζαντινούς, Φράγκους και Ενετούς .Όταν την κατέλαβαν οι Τούρκοι την ονόμασαν Ιτς Καλέ (εσωτερικό φρούριο), ονομασία που τη χαρακτηρίζει έως και σήμερα.

Αρχαία Τίρυνθα

Περίπου 4 χλμ. μακρια από το Ναύπλιο βρίσκεται η αρχαία πόλη της Τίρυνθας. Έχει μια μακραίωνη και μεγάλης σημασίας ιστορία, που ξεκινά από την Νεολιθική εποχή και φτάνει έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Η κατά τη μυθολογία πατρίδα του Ηρακλή, θεωρείται ότι ανέπτυξε τον μεγαλύτερο πολιτισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Ο αρχαιολογικός χώρος που απλώνεται στον χαμηλό λόφο της Τίρυνθας κατατάσσεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Τα Μνημεία
Το πρώτο μνημείο που θα συναντήσουμε στο χώρο είναι ο Δυτικός Προμαχώνας που είχε αμυντικό χαρακτήρα. Αποτελεί ένα επίτευγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Αμέσως μετά βρίσκεται η Ακρόπολη της Τίρυνθας, μια από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις. Τα τείχη της οχύρωναν όλο το λόφο και ονομάστηκαν Κυκλώπεια Τείχη εξαιτίας των τεράστιων ογκόλιθων που τα αποτελούν. Χαμηλότερα στο λόφο θα δούμε τα ερείπια της Κάτω Ακρόπολης. Στα ερείπια της αρχαίας πόλης υπάρχουν πύργοι, προμαχώνες, υπόγειες σήραγγες, ερείπια ανακτόρων, κατοικιών και ναών που βρέθηκαν μετά από μακροχρόνιες ανασκαφές. Στη γύρω περιοχή θα δούμε και τον Γεωμετρικό Ναό, που πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Ήρας καθώς και τον περίφημο Θολωτό Τάφο της Τίρυνθας.

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΚΤΕΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: (27520)- 27323,  ΑΘΗΝΑΣ: (210)- 5134588, Πληροφορίες για τα δρομολόγια από σταθερό πανελλαδικά με αστική χρέωση: 801 11 44000,   ΤΑΞΙ: (27520)- 26300,  ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: (27520)- 21536,   ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: (27520)- 28131,    ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ: (27520)- 22974,   ΔΗΜΟΣ: (27520)- 23332,   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: (27520)- 27309,      ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ: (27520)-21455, (27520)-27615, (27520)-22332,   ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙΟΥ:  (27520)-28036,       Νέα Τίρυνθα:  (27520)-27502,     ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ: (27520)-22657