Η Αρκαδία με μια ματιά

Η Αρκαδία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει το κεντρικό τμήμα της, επεκτείνεται όμως ως τον Αργολικό κόλπο. Συνορεύει βόρεια με τους νομούς Κορινθίας και Αχαΐας, δυτικά με τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας, νότια με το νομό Λακωνίας και ανατολικά βρέχεται από τον Αργολικό κόλπο. Το μεγαλύτερο μέρος του νομού είναι ορεινό με μεγαλύτερους ορεινούς όγκους το Μαίναλο με υψόμετρο 1981 μέτρα, που στην κορυφή του λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, τον Πάρνωνα και το Αρτεμίσιο. Μεγάλες πεδινές εκτάσεις είναι το οροπέδιο της Τρίπολης και το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Ο Αλφειός, ο Λάδωνας, ο Ερύμανθος και ο Λούσιος,είναι τα ποτάμια που διατρέχουν τον νομό. Η λίμνη Τάκα είναι ένας σπουδαίος υδροβιότοπος ενώ η λίμνη του Μουστού αποτελεί ένα σημαντικό καταφύγιο αγρίων πτηνών στην περιοχή. Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα με τα νερά της κινεί το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και αρδεύεται όλη η κοιλάδα. Πρωτεύουσα είναι η Τρίπολη που αποτελεί και έδρα της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Φύση και υποδομές

Ο όρος “φυσικές ομορφιές” είναι ταυτισμένος με την Αρκαδία. Συνδυάζει ελατοσκέπαστα βουνά, ποτάμια, πέτρινα γεφύρια, υπαίθριες δραστηριότητες, ιστορικά μοναστήρια,μνημεία, μουσεία, καταγάλανες ακρογιαλιές και παραδοσιακούς διατηρητέους οικισμούς. Η Αρκαδία αποτελεί έναν ισχυρό τουριστικό πόλο, που στηρίζεται στη φύση, στην ιστορία, στην παράδοση και στις υψηλού επιπέδου υποδομές για τη φιλοξενία των επισκεπτών της. Οι κάτοικοι φροντίζουν να κρατούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή εικόνα της και τη φύση, προσφέροντας παράλληλα σύγχρονες ανέσεις και ποιότητα στους χώρους διαμονής και εστίασης. Η άριστη και ζεστή φιλοξενία,οι προσεγμένοι ξενώνες και ξενοδοχεία και το καλό παραδοσιακό φαγητό στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Δημοφιλείς προορισμοί

Στη σκιά του όρους Μαινάλου, βρίσκονται κάποιοι από τους πιο αγαπημένους προορισμούς της Πελοποννήσου. Πανέμορφα ορεινά χωριά που αποτελούν πόλο έλξης για τους λάτρες του χειμερινού τουρισμού,αλλά και για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Η Αρκαδία όμως έχει να δείξει και πολλά μαγευτικά παραθαλάσσια μέρη. Οι δαντελωτές ακτές της Κυνουρίας με τα πεντακάθαρα νερά και τις ομορφιές της φύσης, είναι πόλος έλξης τουριστών για το καλοκαίρι.

Δημητσάνα  Η Δημητσάνα όχι τυχαία, θεωρείται το στολίδι της ορεινής Αρκαδίας. Βρίσκεται 63 χλμ. βορειοδυτικά της Τρίπολης, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του μυθικού Μαινάλου. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά προσφέροντας μια πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα…Δείτε περισσότερα

Βυτίνα Η ελατοσκέπαστη και αρχοντική κωμόπολη της Βυτίνας βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πατερίτσα στην περιοχή του αρχαίου Μεθυδρίου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1040 μέτρων κάτω από τη σκιά του καταπράσινου Μαινάλου και θεωρείται το στολίδι του μυθικού αυτού βουνού…Δείτε περισσότερα

Στεμνίτσα – Καρύταινα Η πανέμορφη Στεμνίτσα της Ορεινής Αρκαδίας βρίσκεται ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου. Είναι χτισμένη σε επιβλητική θέση στην άκρη ενός φαραγγιού, σε υψόμετρο 1100 μ. και αποτελεί υπόδειγμα παραδοσιακού οικισμού της Αρκαδίας…Δείτε περισσότερα

Τρίπολη

Η Τρίπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας. Είναι μία όμορφη σύγχρονη πόλη, ανεπτυγμένη τουριστικά, που όμως έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Είναι χτισμένη στο κέντρο ενός οροπεδίου σε υψόμετρο περίπου 700μ. Αποτελεί αγροτικό, εμπορικό, επικοινωνιακό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου.

Στην Τρίπολη θα βρούμε ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα απολαύσουμε καλό φαγητό στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης. Στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης δεσπόζει το Άγαλμα του Κολοκοτρώνη, ενώ σημείο επίσκεψης αποτελεί και το διώροφο νεοκλασσικό αρχοντικό που ήταν η οικία του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη.

Χρήσιμα τηλέφωνα: ΚΤΕΛ νομού Αρκαδίας:Τρίπολη:  (2710)- 222560, (2710)- 230 140,  (2710)- 224314,  Αθηνών: (210) 5132834, (210) 5153510,  Ταξί:  (2710)-233010, (2710)-300300, Περιφερειακό Νοσοκομείο Τρίπολης: (27100-371700 (τηλ. κέντρο,   Αστυνομικό Τμήμα Τρίπολης:  (2710)-230512.

Άνω Δολιανα Τα Άνω Δολιανά είναι ένα καταπράσινο γραφικό χωριό της ορεινής Αρκαδίας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μ. και σε απόσταση 26 χλµ. ΝΑ της Τρίπολης. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα μέσα σε κατάφυτο τοπίο.

Η πλατεία του με πλατάνια, παραδοσιακά καφενεία, ταβέρνες και εστιατόρια μας χαρίζει μια υπέροχη θέα προς τον κάμπο της Τρίπολης. Οι πετρόκτιστες µάντρες και τα πλακόστρωτα δρομάκια συμπληρώνουν την γραφική εικόνα του παραδοσιακού οικισμού που θεωρείται από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Αρκαδίας. Τα Ανω ∆ολιανά διαθέτουν έναν από τους ελάχιστους δασικούς ξενώνες που υπάρχουν στην Ελλάδα. Πολύ καλή θεωρείται η υποδομή τους σε ξενοδοχεία, ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που προσφέρουν άνετη και φιλόξενη διαμονή.

Βαλτεσινίκο

Το γραφικό Βαλτεσινίκο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.150 μ. είναι ένα απ’ τα πιο όμορφα χωριά της Γορτυνίας. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Βυτίνας μέσα σε καταπράσινο φυσικό τοπίο και είναι ένα απ’ τα πιο ζωντανά χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Για τη διαμονή μας υπάρχουν όμορφοι ξενώνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Θα απολαύσουμε καλό παραδοσιακό φαγητό στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του και θα μας κερδίσει η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του.

Λεβίδι

Το Λεβίδι Αρκαδίας ανήκει στην επαρχεία Μαντινείας και απέχει 25 χλμ. από την Τρίπολη. Είναι χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου κι έχει υψόμετρο 860μ. Το καταπράσινο και γραφικό χωριό είναι αγαπημένος προορισμός της Αρκαδίας. Διαθέτει μια πολύ καλή υποδομή σε χώρους διαμονής και εστίασης που ικανοποιούν κάθε επισκέπτη. Χρήσιμα τηλέφωνα: Αστυνομία Λεβιδίου: (+30) 27960 22202    Αγροτικό Ιατρείο Λεβιδίου: (+30) 27960 22274

Παράλιο Άστρος Το Παράλιο Άστρος αποτελεί το κυριότερο καλοκαιρινό θέρετρο της Αρκαδίας. Το όνομά του το οφείλει στο ιδιαίτερο σχήμα της χερσονήσου που είναι χτισμένο και μοιάζει με αστέρι. Αξίζει να επισκεφθούμε το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει πάνω από την κεντρική πλατεία του. Χρήσιμα τηλέφωνα: Κέντρο Υγείας Αστρους (+30) 27550-22222,  Αστυνομία Άστρους (+30) 27550-51111, 51000, Νοσοκομείο Τρίπολης: (+30) 2710-371700,   Λιμενικός Σταθμός (+30) 27550-51445.

Λεωνίδιο Σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα βρίσκεται το Λεωνίδιο. Χαρακτηριστικοί είναι οι βράχοι που το περιτριγυρίζουν με ένα ιδιαίτερο κοκκινωπό χρώμα. Η καθαρή θάλασσα, οι ωραίες παραλίες και η εξαιρετική του υποδομή σε χώρους διαμονής και εστίασης, είναι λόγοι που το Λεωνίδιο ανήκει στα αγαπημένα παραθεριστικά κέντρα της Αρκαδίας.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Δείτε το μαρμάρινο βιβλίο στο χωριό Ζυγοβίτσι, επισκεφθείτε το σπιτι του Κολοκοτρωνη στο Λιμποβίσι,το σπήλαιο  Κάψια που Βρίσκεται 1,5 χμ βόρεια του χωριού Κάψια Μαντινείας. Το Μουσείο Υδροκίνησης και το ανακαινισμένο σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ στη Δημητσάνα.  Το σπίτι του Παλαιών Πατρών Γερμανού 2 χλμ έξω από τη Δημητσάνα. Το φαράγγι του Λούσιου, το μοναστήρι της Παναγιάς Αιμυαλών το οποίο είναι φωλιασμένο σε ένα βράχο, μέσα σ’ ένα καταπράσινο φυσικό τοπίο στη χαράδρα του Λούσιου,τον «Ληνό των Κολοκοτρωναίων» που ήταν το πατητήρι που ανήκε στην οικογένεια των Κολοκοτρωναίων, τη Μονή Φιλοσόφου και το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης