Η Ορεινή Κορινθία με μια ματιά

Από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς και όχι μόνο προορισμούς είναι η Ορεινή Κορινθία. Σήμα κατατεθέν η καταπράσινη Ζήρεια, η οποία είναι πνιγμένη από πυκνά δάση με κάθε λογής δέντρα, όπως δρύς, έλατα, πεύκα ακόμη και καστανιές. Το στοιχείο του νερού έρχεται να συμπληρώσει το ονειρικό τοπίο, καθώς στα οροπέδιά της μπορούμε να θαυμάσουμε ποτάμια, πανέμορφα ρυάκια αλλά και αρκετές λίμνες, φυσικές (λίμνη Στυμφαλία – Λίμνη Δασίου) αλλά και Τεχνητές ( Λίμνη Δόξα). Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του βουνού βρίσκονται δεκάδες παραδοσιακά χωριά και οικισμοί, που μπορούν να αποτελέσουν ορμητήριο για τις εξορμήσεις μας στη γύρω περιοχή. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν άριστες τουριστικές υποδομές και θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη όσο αφορά διαμονή, φαγητό και διασκέδαση.

Ζήρεια

Το όρος των Νυμφών  Και των Θρύλων

Το όρος των Νυμφών, που το τυλίγουν θρύλοι για νεράιδες και ξωτικά και που σύμφωνα με τη μυθολογία ήταν ο τόπος γέννησης του θεού Ερμή. Η Ζήρεια (ή Κυλλήνη), είναι το ψηλότερο βουνό της Κορινθίας με 8 κορυφές, 5 στη Μεγάλη Ζήρεια, με ψηλότερη την Ψηλή Κορφή (2.374 μ.) και 3 στη Μικρή Ζήρεια (2.080 μ.) και είναι από τα λίγα βουνά της Ελλάδας με τόσες πολλές ψηλές κορυφές που ξεπερνούν τα 2.000 μ.

Πεζοπορία στη Ζήρεια
Ανάμεσά τους απλώνεται η μαγευτική κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας και στην καρδιά της οροσειράς βρίσκεται το οροπέδιο της Ζήρειας με δίκτυο μονοπατιών που οδηγούν στην κοιλάδα. Θεωρείται ομαλό βουνό, κατάλληλο για τους λάτρεις της πεζοπορίας και προσφέρει διαδρομές με ονειρικά τοπία κυρίως από μεγάλα δάση με πλατάνια και κωνοφόρα δέντρα αλλά και χέρσα εδάφη με άγρια θαμνώδη βλάστηση, απόκρημνα βράχια και σπήλαια. Αποτελεί φυσικό χώρισμα ανάμεσα στα Τρίκαλα και στην περιοχή του Φενεού.

Αθλητικό-Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας

Βρίσκεται στο οροπέδιο της Ζήρειας, σε μικρή απόσταση από τη συνοικία των Άνω Τρικάλων. Διαθέτει πολύ μεγάλο ασφαλτοστρωμένο πάρκινγκ και ευρύχωρο σαλέ που προσφέρει καφέ, ποτό, πρόχειρο φαγητό και διαμονή. Το κέντρο είναι περισσότερο χώρος ψυχαγωγίας και παιχνιδιών στο χιονισμένο τοπίο.

Ο εξοπλισμός
Διαθέτει λούνα παρκ στο χιόνι και προσφέρει την ευκαιρία για βόλτες με ενοικιαζόμενα μηχανάκια χιονιού(snowmobilles). Γίνονται διαρκώς αξιόλογες προσπάθειες για μια πιο οργανωμένη μορφή χιονοδρομικού κέντρου. Ήδη υπάρχουν δύο αναβατήρες, ένας συρόμενος και ένα baby lift που καλύπτουν μία μόνο πίστα μήκους 500 μ. Λειτουργεί σχολή εκμάθησης σκι με εκπαιδευτές και δυνατότητα νυχτερινού σκι.

Οροπέδιο Ζήρειας

Το οροπέδιο βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς της Ζήρειας διαθέτει δύο ορειβατικά καταφύγια και περιοχές για κατασκήνωση.Προσεγγίζεται εύκολα από τρεις βασικές κατευθύνσεις,οι δύο με δρόμο χωρίς ασφαλτόστρωση από το χωριό Γκούρα του Φενεού και από το χωριό Μπούζι της Στυμφαλίας και η τρίτη από τα Τρίκαλα Κορινθίας με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Κάθε χειμώνα και άνοιξη η πληθώρα των νερών σχηματίζει στην ανατολική του πλευρά τη λίμνη Κεφαλογιάννη και στη δυτική πλευρά τη λίμνη Δασίου. Στο οροπέδιο βρίσκεται και το Αθλητικό-Χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας με ποικιλία δραστηριοτήτων.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Κοιλάδα Φλαμπουρίτσας

Ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Ζήρεια,βρίσκεται η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας που καταλήγει στη μαγευτική της κοιλάδα.Τη διασχίζει ο ποταμός Σύθας μέσα σε ένα πανόραμα φύσης με πυκνή βλάστηση και στην έξοδο της κοιλάδας βρίσκονται οι πηγές του ποταμού.Θα δούμε άφθονα ρυάκια και υπόγεια νερά που αναβλύζουν κάτω από αιωνόβια δέντρα.Πρόκειται για τον μοναδικό βιότοπο της ευρύτερης περιοχής με μεγάλη βιοποικιλότητα. Ο χρυσαετός καθώς και πολλά άλλα ευαίσθητα ζωϊκά είδη βρίσκουν καταφύγιο στην κοιλάδα που θεωρείται προστατευόμενη περιοχή,ενταγμένη στο πρόγραμμα natura 2000.

Λίμνη Δασίου

Πρόκειται για την ορεινότερη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 μ. στη δυτική πλευρά του οροπεδίου της Ζήρειας.Η μικρή γραφική λιμνούλα δημιουργείται από την αύξηση του όγκου των νερών κάθε χειμώνα και άνοιξη. Στο κέντρο της σχηματίζεται ένα μικρό νησάκι και είναι τριγυρισμένη από έλατα και αγριολούλουδα. Η λίμνη Δασίου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα NATURA 2000 αφού στο φυσικό της περιβάλλον έχουν βρει κατοικία πολλά σπάνια είδη του ζωϊκού βασιλείου.

Σπήλαιο Ερμή

Βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά της Ζήρειας σε υψόμετρο 1.700 μ. και είναι από τα λίγα σπήλαια στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλο υψόμετρο.Έχει μεγάλη έκταση (1.200 τ.μ.) και εκτείνεται σε 8 θαλάμους. Το εσωτερικό τους το στολίζουν πολύχρωμοι σχηματισμοί από σταλλακτίτες και σταλλαγμίτες. Εδώ κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο θεός Ερμής από τη Νύμφη Μαία. Η κατάβαση στο σπήλαιο γίνεται με μεγάλη προσοχή και ειδικό εξοπλισμό.

Οι δραστηριότητες

%ce%bf%cf%81-%ce%ba%ce%bf%cf%81Σκι και παιχνίδια στο χιόνι, βόλτες με snowmobilles: Στο Αθλητικό-χιονοδρομικό κέντρο
Ελεύθερη ιππασία και τοξοβολία: Στο κέντρο ελεύθερης ιππασίας στο χωριό Ρέθι. Το κέντρο διαθέτει άρτιες εγκαταστάσεις,εκπαιδευμένα άλογα και καταρτισμένο προσωπικό.
mountain bike, Ορειβασία,Πεζοπορία : Στη Ζήρεια στα κατάλληλα διαμορφωμένα μονοπάτια. Η πιο μαγευτική διαδρομή θεωρείται αυτή από Βερνεβό προς Φλαμπουρίτσα,στο δρόμο Τρικάλων – Ζήρειας .Διασχίζει την κατάφυτη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας,περνά από τον σπάνιο βιότοπο της κοιλάδας της και καταλήγει στις πηγές του ποταμού Σύθα. Επίσης στα μονοπάτια γύρω από τη λίμνη Στυμφαλία και τον σπάνιο υγροβιότοπο της περιοχής.