Η Αράχωβα με μια ματιά

Η Αράχωβα είναι ίσως το πλέον κοσμοπολίτικο κέντρο χειμερινών διακοπών και ένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας. Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Παρνασσού, σε μία από τις νότιες πλαγιές του και ανάμεσα σε δύο αρχαίες πόλεις, την Ανεμώρια και την Κυπάρισσο. Η πλαγιά καταλήγει σε χαράδρα που στο βάθος της κυλάει ο ποταμός Πλείστος. Σίγουρα θα μας μαγέψει το υπέροχο τοπίο, με την άγρια ομορφιά που προσφέρουν οι απότομες πλαγιές του Παρνασσού. Τα πυκνά δάση από έλατα, τα φαράγγια, αλλά και η πανοραμική θέα στην κοιλάδα των Δελφών. Σε υψόμετρο 900-1000 μ. και σε μικρή σχετικά απόσταση από την Αθήνα (160 χλμ.), αποτελεί αφετηρία για τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού και συγκεντρώνει λάτρεις του σκι και των χιονισμένων τοπίων. Η ομορφιά της άγριας φύσης, ο καθαρός αέρας, το παραδοσιακό ύφος της, αλλά και ο κοσμοπολίτικος αέρας κάνουν την Αράχωβα τον δημοφιλέστερο χειμερινό τουριστικό προορισμό.

Ο οικισμός

Στον οικισμό κυριαρχεί η παραδοσιακή τοπική αρχιτεκτονική με τα πέτρινα σπίτια και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Κάθε χρόνο και κυρίως το χειμώνα, γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών. Χάρη στην πολύ προσεγμένη τουριστική υποδομή τόσο στους χώρους διαμονής, όσο και στους χώρους εστίασης και διασκέδασης καλύπτει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Για την διαμονή μας στην Αράχωβα, θα διαλέξουμε ανάμεσα σε πολυτελή resorts, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης θα βρούμμε σύγχρονα εστιατόρια, αλλά και παραδοσιακές ταβέρνες, πολλά καφέ και χώρους νυχτερινής διασκέδασης. Φημίζεται εξάλλου για την έντονη νυχτερινή της ζωή.  Μένοντας στην Αράχωβα, μας δίνεται η ευκαιρία για κοντινές εξορμήσεις στους ιστορικούς Δελφούς (μόνο 12 χλμ.), την όμορφη Ιτέα (29 χλμ.) και το γραφικό Γαλαξίδι (17 χλμ. από Ιτέα).

Εικόνες από την Αράχωβα

WordPress Image Gallery Plugin *Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Κερδίζουν  το ενδιαφέρον

Μόλις φτάσουμε βλέπουμε στην είσοδο την προτομή του Γ. Καραϊσκάκη, που εκεί εξολόθρευσε την στρατιά του Μουσταφά μπέη και ελευθέρωσε τη Ρούμελη. Πάνω στον επιβλητικό απόκρημνο βράχο, θα δούμε τον θαυμάσιο πύργο με το ρολόι και δίπλα το ναό των εισοδείων της Θεοτόκου. Δε θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε το λαογραφικό μουσείο και το ναό της Ευαγγελίστριας που φυλάσσεται η πρώτη σημαία της επανάστασης. Επίσης τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Ιωάννη με τις αξιόλογες τοιχογραφίες.

Τι θα ψωνίσουμε  Στα εμπορικά καταστήματα με τα τοπικά προϊόντα θα αγοράσουμε το φημισμένο στρογγυλό τυρί φορμαέλα, που παράγεται μόνο στη Αράχωβα. Γλυκά κουταλιού (καρύδι, μήλο, κυδώνι, κορόμηλο κ.α.), αλλά και τοπικά γλυκά (καρυδάτο, μυγδαλάτο, δίπλες), ντόπιο κρασί και τσίπουρο και τα περίφημα υφαντά της και χειροποίητα χαλιά. Επίσης θα απολαύσουμε τοπικές νοστιμιές με ντόπια κρέατα και τυριά, αλλά και το ντόπιο μπρούσκο κρασί.