Γεύσεις από την Σαντορίνη

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Γεύσεις και αρώματα της Θηραϊκής γης
Η Σαντορίνη, απόλυτος προορισμός των Κυκλάδων, ξέρει να κερδίζει τον επισκέπτη της, όχι μόνο με τα φυσικά της αξιοθέατα, αλλά και με τα ντόπια παραδοσιακά της εδέσματα. Η γαστρονομία της, βασίζεται στα ντόπια προϊόντα της και οι συνταγές της είναι εύκολες και με με απλά υλικά.
Προϊόντα που παράγει η Θηραϊκή γη και ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη γεύση τους είναι, το χλωροτύρι Σαντορίνης (από κατσικίσιο ή αιγοπρόβειο γάλα), η κάπαρη, η φημισμένη φάβα της, οι λευκές μελιτζάνες, τα λιλιπούτεια κολοκυθάκια, τα άνυδρα τοπικά αγγουράκια (τα γνωστά αντζούρια), και φυσικά τα άνυδρα Σαντορινιά ντοματίνια.

Σαντορίνη

Τα ψάρια, το κυνήγι, το χοιρινό και αιγοπρόβειο κρέας της, μαγειρεμένα με τα ντόπια λαχανικά και μυρωδικά, φτιάχνουν πιάτα που αντιπροσωπεύουν την κουζίνα της.
Η αθερινόπιτα: Αθερίνες που τηγανίζονται μαζί με κρεμμύδια και αλεύρι είναι ένα πιάτο το συναντάμε σε πολλές νησιώτικες κουζίνες.
Το απόχτι: Είναι κρέας χοιρινό παστό, βουτηγμένο στο ξύδι και τριμμένο με πιπέρι, θρούμπη και κανέλα. Είναι παστό όπως το απάκι Κρήτης, το σύγκλινο Μάνης ή το νούμπουλο Κέρκυρας, με τη διαφορά ότι το απόχτι δεν καπνίζεται.
Μπακαλιάρος ”μπραντάδα”: Κομμάτια μπακαλιάρου τηγανισμένα που περιχύνονται από ένα μείγμα αραιής σκορδαλιάς και σάλτσα ντομάτας,αλάτι και ζάχαρη και γκραντινάρονται στο φούρνο.
Σαντορινιά σαλάτα: Με άνυδρα ντοματάκια,φύλλα κάπαρης, χλωρο τύρι και κομμάτια παξιμαδιού.
Σκορδομακάρονα: μακαρόνια χοντρά, περιχυμένα με τσιγαρισμένο σκόρδο και με πελτέ ντομάτας σε μια παραλλαγή τους.
Το σφουγγάτο: Είδος ομελέτας με λαχανικά. Πιάτο που θυμίζει τη φρουτάλια που τη συναντάμε σε πολλά άλλα μέρη, με μικρές παραλλαγές.
Ψάρια μαρινάτα: Είναι ψάρια τηγανιτά με ξύδι και δεντρολίβανο.
Χορτοκεφτέδες: Με σέσκουλα, ντοματίνια, κολοκυθάκια και διάφορα άλλα χόρτα, δεμένα σε κουρκούτι.

Γλυκές απολαύσεις

Γλυκιές γεύσεις της Σαντορίνης που αποτελούν κλασσική αξία, είναι τα γνωστά μελιτίνια. Τα μελιτίνια είναι παραδοσιακό Πασχαλινό γλυκό,αλλά θα το βρούμε όλες τις εποχές του χρόνου στο νησί. Φτιάχνονται με ζύμη σε σχήμα δίσκου και γέμιση με μείγμα ανθότυρου, κανέλλας, ζάχαρης και μαστίχας. Άλλο γλύκισμα είναι η κοπανιά. Μείγμα από τριμμένα κριθαροκούλουρα, σταφίδες και σουσάμι που γίνονται σβόλοι και πασπαλίζονται με καβουρντισμένο σουσάμι.

Συνταγή: Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Σήμα κατατεθέν στα πιάτα του νησιού αποτελούν οι ξακουστοί νηστίσιμοι ντοματοκεφτέδες, που το όνομά τους έχει ξεπεράσει τα όρια της χώρας. Εξάλλου ποιος επισκέφθηκε τη Σαντορίνη και δεν τους γεύθηκε.

Υλικά 
5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες – το καλύτερο είναι αν είναι καλοκαίρι να βρούμε τα σαντορινιά άνυδρα ντοματάκια.
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμύδια μαζί με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
1 αυγό χτυπημένο
4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Τέλος αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Προαιρετικά:
1 φλ. σκληρή φέτα σε τρίμματα ή κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας (αν θέλουμε να τους δώσουμε πιο έντονο χρώμα)
1 κ.σ μπούκοβο( για πιο πικάντικη γεύση)

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες,τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι (όχι στο μπλέντερ) και τις βάζουμε σε μεγάλο σχετικά μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια,( ξερά και φρέσκα), και ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν από τα υγρά της ντομάτας και να προλάβουν να τηγανιστούν. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δυόσμο, επίσης το τυρί, το αυγό, το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.
Λίγο λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, γιατί μπορεί οι ντομάτες μας να έχουν κατεβάσει περισσότερα υγρά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο,να κάψει αρκετά και προσθέτουμε κουταλιές από τον χυλό μας. Όχι πολλές κουταλιές στην κάθε τηγανιά ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Επίσης,αφήνουμε αποστάσεις μεταξύ τους γιατί απλώνουν.Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες 2′-3′,περίπου από κάθε πλευρά. Δεν χρειάζονται πολύ τηγάνισμα,ίσα να ροδίσουν καλά. Δεν γυρίζουμε πολλές φορές τους κεφτέδες γιατί έτσι απορροφούν πολύ λάδι.Αφού τους βγάλουμε,τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Καλή απόλαυση!

Leave a Reply