Επιτέλους χιόνι!!! 4 χιονοδρομικά κοντά στην Αθήνα

Ήρθε ο καιρός να πάρουμε…τα βουνά και τα χιονοδρομικά!!!
Χαράς ευαγγέλια για τους λάτρεις του χιονιού, αφού επιτέλους το έστρωσε για τα καλά στα βουνά μας. Γι’ αυτό μικρά και μεγάλα παιδιά, εσείς που δεν ικανοποιήστε μόνο με περπάτημα στο χιόνι, αλλά θέλετε και το κάτι παραπάνω…φύγαμε να βρούμε τα πιο κοντινά χιονοδρομικά στην πρωτεύουσα. Όχι ότι δεν τα ξέρετε, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι λίγες χρήσιμες λεπτομέρειες.

Χρήσιμα που σίγουρα τα γνωρίζετε, αλλά…θα τα ξαναπούμε.

Δεν ξεκινάμε με το Ι.Χ. μας για χιονοδρομικό εάν δεν έχουμε χειμερινά λάστιχα και αλυσίδες.  Αν πάμε οργανωμένη εκδρομή με πούλμαν, αυτά τα έχουν ήδη φροντίσει οι υπεύθυνοι. Πάντα ενημερωνόμαστε για τις καιρικές συνθήκες εκεί που πάμε και μαθαίνουμε αν λειτουργεί το κέντρο.

Ζεστό ντύσιμο: σκούφοι, κασχώλ και γάντια αλλά και μπουφάν με ενίσχυση. Ζεστά ρούχα (δεν είπαμε να ντυθείτε σαν κρεμμύδι), υπάρχουν ισοθερμικά εσώρουχα, αλλά βάλτε και κάτι παραπάνω από ότι φοράτε συνήθως. Παπούτσια? Μπότες και μποτάκια τρακτερωτά και γενικά να είναι ζεστά (τα περισσότερα έχουν γούνινη επένδυση). Καλό είναι να έχουμε μαζί μας και μια αλλαξιά σε περίπτωση που βρέχει, χιονίζει ή πάνω στο παιχνίδι βρεθούμε.. αγκαλιά με το χιόνι..!!

Έτοιμοι τώρα για χιονοβόλτες και χιονοδρομικά. Τα πιο κοντινά στην Αθήνα? Μαινάλου, Παρνασσού, Ζήρειας και Χελμού. Ας πάρουμε μια…χιονισμένη εικόνα και πληροφορίες για το καθένα.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού:

Απόσταση από την Αθήνα: 180 χλμ.
Είναι το μεγαλύτερο και με την πιο άρτια οργάνωση χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας.

Τι θα πληρώσουμε?
Η τιμή του ημερήσιου εισιτηρίου τα Σαββατοκύριακα(+γιορτές/αργίες), για μεμονωμένα άτομα είναι 15€. Προσέξτε αυτό: εάν αυτές τις μέρες, φτάσετε μετά τις 12 ισχύει η έκπτωση της μισής μέρας και τα μεμονωμένα άτομα πληρώνετε 10€. Για οργανωμένα γκρουπ, με πούλμαν άνω των 20 ατόμων, η τιμή είναι 10€ (Κελάρια) και 8€ (Φτερόλακα). Τις καθημερινές η τιμή του ημερήσιου είναι 10€. Έκπτωτικό εισιτήριο σε φοιτητές, παιδιά και ειδικές κατηγορίες: 5€.

Καφεδάκι κ’ φαγητό:
Υπάρχουν δύο σαλέ στο χιονοδρομικό, για τον καφέ, το ροφηματάκι μας, σνακ ή και φαγητό. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα διαμονής.

Υποδομές:

Διαθέτει 21 πίστες και 7 χιονοδρομικές διαδρομές με συνολικό μήκος 34 χλμ. Για τους πολύ έμπειρους σκιέρ, υπάρχουν και πιο δύσκολες διαδρομές.
Για τους αρχάριους του σπορ λειτουργούν 4 μικρές πίστες με babylifts. Διαθέτει 17 αναβατήρες, από τους οποίους 13 κύριους σύγχρονους και 4 αρχαρίων (baby lifts), με μεγάλη ποικιλία για χιονοδρομική και μη χρήση. Στους κύριους αναβατήρες συμπεριλαμβάνονται 6 εναέριοι αποσυμπλεκόμενοι (2 οκταθέσιες καμπίνες, 3 τύπου Combi με συνδυασμό οκταθέσιων καμπινών / εξαθέσιων καρεκλών & 1 τετραθέσια καρέκλα), 1 σταθερός εναέριος (διθέσια καρέκλα) και 6 συρόμενοι.
Πάντα ανοιχτό!!
Είναι ανοιχτό και προσβάσιμο όλες τις μέρες του χρόνου,ακόμα και με μεγάλη χιονόπτωση,χάρη στα αρκετά εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει το κέντρο. Έχει πρόσβαση κι από τις δύο πλευρές του Παρνασσού, Κελλάρια και Φτερόλακα. Από Αθήνα και φτάνοντας στη Λιβαδειά, επιλέγεις:
Τιθορέα – Αμφίκλεια – ΧΚΠ
Τιθορέα – Αμφίκλεια – Πολύδροσος – ΧΚΠ
Αράχωβα – Διασταύρωση – ΧΚΠ
Η εναέρια ένωση μεταξύ των δύο χιονοδρομικών περιοχών γίνεται μέσω της συνδετήριας γραμμής των Combi αναβατήρων «Ερμή – Ηνίοχου», των οποίων η ύπαρξη είναι καθοριστική για την χιονοδρομική «επικοινωνία» των δυτικών Κελλαριών με τις βορινές πλαγιές της Φτερόλακας.
Δείτε όλα όσα ψάχνετε πριν ξεκινήσετε, στην επίσημη ιστοσελίδα του: – 22340 22700.

Κοντινές περιοχές για επίσκεψη? Η δημοφιλής Αράχωβα, οι Δελφοί, η Αμφίκλεια, η Ελάτεια, η Πολύδροσος, η Αγόριανη, κά, χωριά – πόλεις, μέσα στο πράσινο.

Καλάβρυτα-χιονοδρομικό κέντρο

Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού (Καλαβρύτων):

Απόσταση από την Αθήνα: 191 χλμ.
Το χιονοδρομικό κέντρο, βρίσκεται στη θέση Ξηρόκαμπος στη βορειοδυτική πλευρά του Χελμού σε υψόμετρο 1650-2.340 μ. Το σκηνικό μαγευτικό τριγυρισμένο από ελατοδάση. Απέχει μόλις 14 χλμ. από την πόλη των Καλαβρύτων,λειτουργεί από το 1988 και θεωρείται ο παράδεισος των χειμερινών σπορ.
Διαθέτει άνετους χώρους στάθμευσης, σταθμό Α’ βοηθειών, καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού και σχολή εκμάθησης σκι.

Καφεδάκι κ’ φαγητό:
Λειτουργούν 2 σαλέ για ξεκούραση, καφέ ή ροφήματα και φαγητό. Στα 1740 μέτρα στο ένα σαλέ, λειτουργεί καφετερία , εστιατόριο που μετατρέπεται σε μπαρ όταν υπάρχει νυχτερινό σκι. Η θέα…απερίγραπτη, αφού το μάτι ”φτάνει” από τον Χελμό έως το Ιόνιο, τον Πατραϊκό και στον Κορινθιακό κόλπο.

Υποδομές:

Για λιλιπούτειους λάτρεις του σκι και του χιονιού: από φέτος, λειτουργεί ο νέος παιδικός αναβατήρας (Snow Fun Park), δημιουργώντας έναν ξεχωριστό χώρο, όπου μπορούν να συνδυάσουν, το παιχνίδι στο χιόνι με το φουσκωτό κάστρο και τις τσουλήθρες (καθημερινά από τις 10:00 έως τις 15:00) . Η χρήση του είναι δωρεάν με το εισιτήριο του χιονοδρομικού κέντρου.
Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 αρχαρίων, 2 τύπου καρέκλας και 3 συρόμενου), με δυνατότητα μεταφοράς 5.000 ατόμων την ώρα. Οι αναβατήρες εξυπηρετούν 14 πίστες όλων των επιπέδων συνολικού μήκους 25 χλμ. που είναι από τις καλύτερες και ασφαλέστερες στην Ελλάδα.

Υπάρχουν 7 πίστες cross country ski, μονοπάτια ορειβατικού σκι και μονοπάτια πορείας και ορειβασίας.
Λειτουργεί καθημερινά όλη τη χειμερινή περίοδο (περίπου από τα μέσα Δεκέμβρη μέχρι τέλος Απρίλη). Εάν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες ίσως απαγορευθεί η ανάβαση στο χιονοδρομικό.
Πρόσβαση: από Αθήνα, μέσω της εθνικής οδού Αθήνας – Πάτρας και στο ύψος της Τράπεζας (ή Πούντας) (159ο χλμ) στρίβετε από την Εθνική οδό προς Καλάβρυτα και Χιονοδρομικό Κέντρο.

Τι θα πληρώσουμε?
Τιμές για σκιέρ (σε πλήρη λειτουργία του κέντρου): Σ/Κ/αργίες: 25€ – καθημερινές: 15€ – Όσοι μείνετε μόνο στις πίστες αρχαρίων (στη βάση του χιονοδρομικού): 5€. Εάν πάρετε τον 3θέσιο εναέριο αναβατήρα έως το 1ο επίπεδο για περπάτημα στο χιόνι ή καφεδάκι στο σαλέ τότε πληρώνετε 10€.
Πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να πάρετε πληροφορίες και ακριβείς τιμές στην ιστοσελίδα του – 2692 024451

Για όσους έχουν χρόνο δεν το συζητάμε…επιβάλλεται μια βόλτα με τον οδοντωτό στο ανεπανάληπτο φαράγγι του Βουραϊκού, στην πόλη των Καλαβρύτων, στη Μονή Αγίας Λαύρας και στο Μέγα Σπήλαιο ή τη Ζαχλωρού, το κουκλίστικο χωριό στη μέση του φαραγγιού.

Ορεινή Κορινθία-Χιονοδρομικό Ζήρειας

Αθλητικό-Χιονοδρομικό κέντρο Ζήρειας

Απόσταση από Αθήνα: 155 χλμ.
Βρίσκεται στο οροπέδιο της Ζήρειας (ορεινή Κορινθία), σε μικρή απόσταση( 10 χλμ.), από τη συνοικία των Άνω Τρικάλων. Η θέα του στις κορυφές της Μεγάλης και της Μικρής Ζήρειας, αλλά και την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας…φανταστική!! Το κέντρο όπως μας συστήνεται κιόλας, είναι περισσότερο χώρος ψυχαγωγίας και παιχνιδιών στο χιονισμένο τοπίο. Διαθέτει πολύ μεγάλο ασφαλτοστρωμένο πάρκινγκ και σχολή για την εκμάθηση ski/snowboard για αρχάριους.

Καφεδάκι κ’ φαγητό: Στο ευρύχωρο σαλέ του,προσφέρει καφέ, ποτό και φαγητό.

Υποδομές:

Διαθέτει λούνα παρκ στο χιόνι και προσφέρει την ευκαιρία για βόλτες με ενοικιαζόμενα μηχανάκια χιονιού(snowmobilles).
Υπάρχουν δύο αναβατήρες, ένας συρόμενος αναβατήρας μήκους 400 μ. και ένα baby lift μήκους 150 μ. Λειτουργεί σχολή εκμάθησης σκι με εκπαιδευτές και δυνατότητα νυχτερινού σκι.
Οι τιμές του:
Baby lift: 5€ (ημερήσια κάρτα) – Συρόμενο lift:10€ (ημερήσια κάρτα)
Ενοικίαση ski-snowboard 15€ – Μάθημα ski/snowboard: Ατομικό 40€ – 2 άτομα 50€ – 3 άτομα 70€ – 4 άτομα 90€
Έλκηθρο: 10€ – Snowmobile παιδικό: 15€ – Snowmobile διθέσιο:30€ – ATV – Buggy από 20€ ανάλογα με την διαδρομή
Πάρτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του.
Πρόσβαση: Από την Εθνική οδό Αθήνας – Πάτρας, στο ύψος του Ξυλοκάστρου, παίρνουμε το δρόμο για Τρίκαλα. Η διαδρομή είναι ανηφορική, αλλά άνετη.

Βόλτες στα γραφικά Τρίκαλα, τη φυσική λίμνη Δασίου, την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας ή και την αρκετά κοντινή λίμνη Δόξα, πραγματικός επίγειος παράδεισος.
Εάν λοιπόν ανήκουμε στους πολύ αρχάριους ή έχουμε παιδιά που θέλουμε να χορτάσουν παιχνίδι στο χιόνι, τότε…φύγαμε για Ζήρεια!!

Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου:

Απόσταση από την Αθήνα: 162 χλμ.
Βρίσκεται στο Νομό Αρκαδίας, σε ένα από τα πιο όμορφα ελατοδάση της χώρας. Συγκεκριμένα στο οροπέδιο της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1600 μέτρα, κάτω από την υψηλότερη κορυφή του Μαινάλου (Προφήτης Ηλίας 1981 μ.) και ανήκει στον Ε.Ο.Σ. Τρίπολης.
*Εδώ υπάρχουν αναβατήρες μόνο για τους σκιέρ και όχι για τους απλούς επισκέπτες. Οπότε εναέρια βόλτα αν δεν είμαστε σκιέρ, έστω και αρχάριοι, δεν θα κάνουμε, θα περπατήσουμε και θα παίξουμε και σε πλατό με χιόνι.

Καφεδάκι κ’ φαγητό:
Διαθέτει σαλέ για να ζεσταθούμε με ρόφημα ή καφέ, να τσιμπήσουμε κάτι και να απολαύσουμε τη θέα στα ζεστά..!!
Πρόσβαση: Η διαδρομή από Αθήνα γίνεται σε μοντέρνο και άνετο αυτοκινητόδρομο, και περίπου σε 90′ έχουμε φτάσει στο σημείο που θα πάρουμε το επαρχιακό οδικό δίκτυο, που είναι σε άριστη κατάσταση(στην έξοδο αμέσως μετά τα διόδια Νεστάνης, παίρνοντας το δρόμο για Λεβίδι).
Προσέγγιση: α) από το χωριό Άνω Καρδαρά και β) από τη Βυτίνα.

Υποδομές:

7 πίστες: Αρκτούρος: 350μ – Τουριστική: 700μ – Περιφερειακή: 2.500μ – Ανατολική: 800μ – Βορεινή: 600μ – Αρχαρίων: 130μ – Πολύβιος: 800μ.
3 αναβατήρες: Αετός: 570μ – Αρκτούρος: 350μ – Κριός: 100μ
Τι θα πληρώσουν οι σκιέρ για τους αναβατήρες:
Καθημερινές ολοήμερο: Ενήλικες10€ – Παιδιά/Φοιτητές: 8€ – Baby lift: 5€
Καθημερινές μετά τις 14:00:Ενήλικες 7€ – Παιδιά/Φοιτητές:5€- Baby lift: 5€
Σάβ/Κυρ/Αργίες ολοήμερο:Ενήλικες:14€ – Παιδιά/Φοιτητές:11€ – Baby lift: 5€
Σάβ/Κυρ/Αργίες μετά τις 14:00: Ενήλικες:10€ – Παιδιά/Φοιτητές:8€ – Baby lift: 5€
Για τιμές εξοπλισμού και χρήσιμες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ή πάρτε τηλέφωνο: 698.5063909

Χρήσιμο εάν θέλετε και μια κοντινή επίσκεψη ή να φάτε κάπου κοντά, μιας και είστε στην καρδιά του Μαινάλου: το χωριό Κάψια με το γνωστό σπήλαιο, απέχει 12 χλμ,το καταπράσινο Λεβίδι 16 χλμ, η αρχοντική Βυτίνα 12 χλμ και η παραδοσιακή Δημητσάνα 30 χλμ.

Λοιπόν…κάτι μάθαμε για τα χιονοδρομικά και την προετοιμασία μας για να ”βουτήξουμε” στο χιόνι. Είτε με το Ι.Χ. μας είτε με γκρουπ σε οργανωμένη εκδρομή, ξεκινάμε!!

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου!