ΚΟΖΑΝΗ – ΣΙΑΤΙΣΤΑ – ΝΕΡΑΪΔΑ – ΚΡΟΚΟΧΩΡΑΦΑ
3ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

26 – 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΜΟΝΟ 128 € ΜΕ ΠΡΩΙΝΟ

ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ – ΒΕΛΕΒΕΝΤΟ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑ – ΕΛΑΣΣΟΝΑ

 

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ – ΜΗΛΙΑ – ΣΙΑΤΙΣΤΑ – ΚΟΖΑΝΗ

Αναχώρηση 07:00πμ. από Πειραιά & 07:20πμ από Αθήνα και μέσω των αυτοκινητόδρομων, διασχίζοντας κάποιους νομούς της Στερεάς και της Θεσσαλίας θα φτάσουμε με στάσεις (Ε.Ο) για ξεκούραση και καφέ στην Καλαμπάκα (προαιρετικό γεύμα). Στην Καλαμπάκα θα μας σκιάζουν οι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων με τα αρχιτεκτονικά μοναστηριακά θαύματα. Συνεχίζουμε προς Βορρά και ο δρόμος μας επιφυλάσσει υπέροχες εικόνες, φθινοπωριάζει, τα φυλλοβόλα δέντρα αλλάζουν χρώμα, κίτρινο-πορτοκαλί η παλέτα της φύσης με μυριάδες ανθισμένα κυκλάμινα. Και να σου ο Βενέτικος με τα καθαρότερα ποταμίσια νερά, τιρκουάζ, και τα στενά του στο βάθος! Ολιγόλεπτη στάση για φωτογραφίες. Η Εγνατία δεν είναι μακριά και φτάνουμε στις Μηλιές Γρεβενών. Εδώ παρότι κατοικούσαν πριν 3 εκ. χρόνια προϊστορικοί ρινόκεροι και ελέφαντες με χαυλιόδοντες. Βρισκόμαστε στο σημείο που γεννήθηκε η Ευρώπη, πριν 1 δις χρόνια στο Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης που ανήκει στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO. Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών θα δούμε παλαιοντολογικά ευρήματα από ζώα που έζησαν στον τόπο μας, μεταξύ αυτών και τον μεγαλύτερο παγκοσμίως χαυλιόδοντα (5,02 μ) από μαστόδοντα 3 εκ. ετών που έχει καταχωρηθεί και βραβευτεί και από το βιβλίο ρεκόρ Guinness. Συνεχίζουμε για την αρχοντική Σιάτιστα. Δεκάδες τα εναπομείναντα μακεδονίτικα αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες, επισκέψιμα οινοποιεία, κελάρια που αναπαύεται το εκκλησιαστικό διάσημο κρασί της. Η Σιάτιστα όμως άκμασε παλιότερα και με τη γουνοποιία. Γουναράδικα με δερμάτινα είδη και γούνες μας περιμένουν και εδώ. Όμως εμείς θα επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείο, το αρχοντικό της Πούλκως, τον Προφήτη Ηλία με εντυπωσιακές τοιχογραφίες όπως αυτή του γυναικωνίτη με τους αρχαίους φιλοσόφους. Με το λεωφορείο θα φτάσουμε στη Χώρα, τη 2η συνοικία της κωμόπολης και θα πιούμε καφέ στην πιο γραφική της, στα Γεράνεια. Φεύγοντας μην ξεχάσουμε να πάρουμε ένα κρασί λιαστό. φεύγουμε για την Κοζάνη. Το φιλόξενο ξενοδοχείο μας μας περιμένει. Ώρα για ξεκούραση και διανυκτέρευση.

Νομός Κοζάνης-Λίμνη Πολυφύτου

2η ημέρα: ΚΡΟΚΟΧΩΡΑΦΑ – ΜΠΟΥΧΑΡΙΑ – ΝΟΧΤΑΡΙΑ – ΒΕΛΒΕΝΤΟ – ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟ

Πρωινό ξύπνημα και πλούσιο πρωινό. Φύγαμε!! Μοναδική εμπειρία σήμερα, τυχεροί όσοι τη ζήσουμε! Πάμε στα κροκοχώραφα, λίγο έξω από την Κοζάνη, όλος ο κάμπος ένα μωβ χαλί, είναι η εποχή της ανθοφορίας του κρόκου, το χρυσάφι της ελληνικής γης που παράγεται εδώ η καλύτερη ποικιλία παγκοσμίως σε ζαφορά ή σαφράν. Για λίγο θα γίνουμε αγρότες, θα μυηθούμε στη συγκομιδή και αργότερα (εάν είναι εφικτό) θα δούμε και την επεξεργασία και τυποποίηση, του σαφράν στο Συνεταιρισμό Κοζάνης. Ό,τι ζήσουμε σήμερα θα το θυμόμαστε πάντα! Επόμενη στάση μας στα Μπουχάρια – Νοχτάρια, Περνώντας από το Ρύμνιο, τη 2η γέφυρα του Αλιάκμονα, στη λίμνη Πολυφύτου, φτάνουμε σε ένα σεληνιακό τοπίο, μοναδικό στη χώρα μας, μικρογραφία της Καππαδοκίας. Σε μια γωνία του γεωπάρκου Κοζάνης Γρεβενών ξεπροβάλλουν τα Μπουχάρια, πανύψηλα, ελαφρώς κωνικά και κοκκινωπά σκεπασμένοι αυτοί οι απόκοσμοι σχηματισμοί με ένα σχιστόλιθο βράχο σαν ομπρέλα και θυμίζουν «θεόρατα μανιτάρια» ή «καμινάδες». Σε κοντινή απόσταση ξεπροβάλλουν τα Νοχτάρια, κωνοειδείς σχηματισμοί που καταλήγουν σε αιχμηρό ψιλόλιγνο κώνο. Σε αυτό το αλλιώτικο τοπίο θα περπατήσουμε, θα φωτογραφηθούμε και θα ακούσουμε και πολλές δοξασίες που η φαντασία των ανθρώπων έπλασε. Μεσημέριασε, ώρα για φαγητό (προαιρετικά). Φτάνουμε στο αρχοντοχώρι Βελβεντό, ευλογημένο τόπο, καταπράσινο, εύφορο με αρχοντικά μακεδονίτικα, λουλουδιασμένες αυλές, περιποιημένους δρόμους, μουσεία (λαογραφικό, ιστορικό), μεζεδοπωλεία για τσοπουροκατάνυξη, εστιατόρια, καφέ, πλατείες, εκκλησίες παλιές. Γνωστό το χωριό από τα περίφημα προϊόντα (ροδάκινα) Velvedou. Μην ξεχάσετε να αγοράσετε ντόπια παραδοσιακά προϊόντα από το κατάστημα του Γυναικείου Συνεταιρισμού Βελβεντού-οι μαρμελάδες τους είναι ασυναγώνιστες- . Χορτασμένοι φεύγουμε και πριν φτάσουμε στο ξενοδοχείο μας θα έχουμε μια στάση ακόμη, δίπλα στον Αλιάκμονα, στα ριζά των Πιερίων, σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο, στο Σκεπασμένο. Η ομορφιά της φύσης εδώ «ξεσηκώνει» , καταρράκτες, φυσικές λιμνούλες, αιωνόβια πλατάνια, λείψανα νερόμυλων, παγωμένες πηγές, εντυπωσιακοί βράχοι, πλακόστρωτα μονοπάτια, ξύλινο παρατηρητήριο. Φεύγουμε με προορισμό το κατάλυμα μας για ξεκούραση-διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΝΕΡΑΪΔΑ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΩΤΙΣΣΑ – ΕΛΑΣΣΩΝΑ – ΑΘΗΝΑ

Πρωινό, φορτώνουμε τις αποσκευές μας και ξεκινάμε. 1ος μας σταθμός η Νεράιδα, ένα χωριό «όνομα και πράμα» με θέα που κόβει την ανάσα στη λίμνη Πολυφύτου, στον Αλιάκμονα μέχρι απέναντι στα Σέρβια και τη μακριά γέφυρα Σερβίων, θα πιούμε τον καφέ μας και θα συνεχίσουμε μέσω της γέφυρας Σερβίων για το Σαραντάπορο. Σήμερα είναι εθνική γιορτή και θα τιμήσουμε τους προγόνους μας με μια επίσκεψη στο μουσείο Σαρανταπόρου. Ο αξιωματικός υπηρεσίας θα μας ξεναγήσει και θα μας εξιστορήσει τα ιστορικά γεγονότα που σχετίζονται με την περιοχή και τους νικηφόρους βαλκανικούς πολέμους. Φεύγοντας από τα στενά του Σαρανταπόρου είμαστε στη Θεσσαλία και μέσω Τυρνάβου φτάνουμε να προσκυνήσουμε στο παλαιότερο και γνωστότερο μοναστήρι της παραολύμπιας περιοχής, κόσμημα του θεσσαλικού κάμπου, στο Βυζαντινό Μοναστήρι της Παναγιάς της Ολυμπιώτισσας. Ιερός χώρος που επίσης προήγαγε τα γράμματα αποκτώντας σπουδαία βιβλιοθήκη και με κοινωνική προσφορά από τη μεγάλη κτηματική περιουσία που απέκτησε. Μεσημέριασε ώρα για φαγητό (προαιρετικά). Στην κοντινή μας Ελασσόνα είναι ευκαιρία να δοκιμάσουμε τις ντόπιες νοστιμιές (κρέατα στις σούβλες, πίτες, μαγειρευτά από ντόπια κηπευτικά). Η πλατεία του κεφαλοχωρίου είναι γεμάτη από μαγαζιά και πράσινα δέντρα. Πρέπει να φύγουμε, ημέρα επιστροφής. Μέσω Λάρισας, Λαμίας (Ε.Ο) και με στάσεις για ξεκούραση φτάνουμε με υπέροχες αναμνήσεις στην Αθήνα/Πειραιά.

Τιμή 

128 € κατ άτομο στο δίκλινο δωμάτιο
175 € μονόκλινο

Περιλαμβάνονται:

  • Μετάβαση και επιστροφή με πολυτελές πούλμαν
  • 2 διανυκτερεύσεις στο ξενοδοχείο Elena 3* κεντρικό στην Κοζάνη 
  • 2 πρωινά
  • αρχηγός συνοδός
  • ασφάλεια αστικής ευθύνης
  • ΦΠΑ

*Πατήστε εδώ για να δείτε τις κριτικές για το ξενοδοχείο 

Δεν περιλαμβάνονται:

  • Είσοδοι σε αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους
  • Ότι δεν αναγράφεται στα περιλαμβανόμενα ή αναφέρεται ως προαιρετικό

 

Φόρμα ενδιαφέροντος - Πατήστε εδώ

    τηλ.κρατήσεων: 211-2130571 / 6988359000
    Εmail:
    info@fourseasonsgreece.gr