Κουζίνα Μάνης: στρώνουμε παραδοσιακό τραπέζι στις πέτρινες πολιτείες

Βάζουμε την παρέα, διαλέγουμε τα πιο ”γαργαλιστικά” πιάτα της Λακωνίας και σας προσκαλούμε σε ένα…”μανιάτικο” τραπέζι!!

Η καράφα με το δροσερό ουζάκι έρχεται πρώτη όπως σε κάθε ελληνικό τραπέζι, όπως και η χωριάτικη σαλάτα. Στολισμένη με ντόπια κάπαρη από τον Ταύγετο και λούπινα, για original λακωνική γεύση! Το ψωμί εννοείται ζυμωτό κι εμείς διαλέξαμε την εκδοχή με μισό σταρένιο και μισό κριθαρένιο αλεύρι.
Ναι, συμφωνώ πως τα τυριά δε λείπουν από κανένα τραπέζι. Στη Μάνη είμαστε όμως και θέλουμε να τιμήσουμε το τυρί με την ”έντονη προσωπικότητα” ή ”τυρί της φωτιάς”, όπως αποκαλείται. Μιλάμε για τη ”σφέλα” φυσικά, με τη δυνατή, πιπεράτη γεύση της, που τρώγεται σκέτη ή απογειώνει και το πιο απλό φαγητό. Δεν έλειψε βέβαια και η ντόπια φέτα και η γραβιέρα για όσους θέλουν ήπιες γεύσεις.

Ας μιλήσουμε και για τα ορεκτικά που στις γεύσεις τους υποκλίνεται και ο πιο απαιτητικός ουρανίσκος. Την πικάντικη σφέλα, θα την απολαύσουμε και ψητή στα κάρβουνα και σας τη συστήνουμε σαν μία από τις καλύτερες γεύσεις!! Πιατέλες με φρυγανισμένο ψωμί σε δύο εκδοχές..Μία αλειμμένο με μαλακά ντόπια τυριά και μία με φετάκια σύγκλινου ”ακουμπισμένα” επάνω. Μιας και είμαστε στον τόπο παραγωγής του, το σύγκλινο, θα το δοκιμάσουμε κρύο, τηγανισμένο με λίγο λίπος, αλλά και ”πρωταγωνιστή” γεύσης σε φαγητά. Τα φρέσκα άγρια χόρτα, βρασμένα και τσιγαρισμένα σε ελαιόλαδο, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη.

Τα πεντανόστιμα πιτάκια, τα Τσαΐτια ή Σαΐτια Μονεμβασιάς, δοκιμάστε τα κι εσείς και στις δύο παραλλαγές τους. Αυτή με τα χόρτα κι αυτή με τα τυριά, αλλά και την τυρόπιτα με φρέσκο τυρί και άνηθο! Ποιος θα βρεθεί στη Λακωνία και δεν θα φάει για ορεκτικό τα διάσημα λουκάνικα με πορτοκάλι? Πάντως όχι εμείς, που θα τα τιμήσουμε δεόντως!! Τα λουκάνικα απογειώνονται ψητά στη σχάρα, ενώ η καπνιστή χοιρινή μπριζόλα, είναι στα must ορεκτικά πιάτα!

Πρωταγωνιστές και τα θαλασσινά!!

Στη Μάνη δεν απολαμβάνεις φυσικά μόνο ορεκτικά και φαγητά με κρέας. Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά αποτελούν εμβληματικά της πιάτα και τα καΐκια τροφοδοτούν καθημερινά τις ταβέρνες με..”σπαρταριστά υλικά”. Δοκιμάστε ολόφρεσκα μπαρμπούνια στη σχάρα, οστρακοειδή, μυδοπίλαφο, αστακομακαρονάδα και γαριδομακαρονάδα.

Φαγητό και…κρασάκι

Οι περισσότεροι, έχουμε γευθεί χειροποίητα ζυμαρικά. Έχετε δοκιμάσει όμως τις ”γκόγκλες”, τα χειροποίητα χοντρά μακαρόνια, τσιγαρισμένα με λίπος και ξερή μυζήθρα ή ξινομυζήθρα? Είναι μια ντόπια μακαρονάδα, που αν θες την τρως και σκέτη. Συνοδεύει τον κοκκινιστό κόκκορα ή περιχύνεται με το ”ρεγάλι”. Το μανιάτικο ρεγάλι, είναι αρνίσια συκωταριά, με σύγκλινο, ντομάτες, κρασί και μυρωδικά. Εμείς προτιμήσαμε στο τραπέζι μας τις γκόγκλες με τον καλύτερο συνδυασμό…έτσι νομίζω τουλάχιστον. Περί ορέξεως…όπως λένε.. Γκόγκλες με το ”μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο”, κοκκινιστό, με ροδέλες κρεμμυδιού, πράσινες ελιές και τυρί σφέλα! Άλλο ένα πιάτο σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι το χοιρινό με σύγκλινο και πατάτες σιγοψημένο στη γάστρα και αν θες ”γκουρμέ” πινελιά προσθέτεις και..πορτοκάλι! Στη γάστρα σιγοψήνεται και το κατσικάκι ριγανάτο ή ”παντρεμένο” με αγκινάρες, αγαπημένο πιάτο των ντόπιων.

Και για να μην αφήσουμε παραπονεμένα τα λαχανικά και τα ”ταπεινά” υλικά, σας προτείνουμε τη..μανιάτικη εκδοχή τους. Μπριάμ σιγοψημένο μαζί με τυριά, γίγαντες στο φούρνο με σύγκλινο και…στραπατσάδα με τυρί και τι άλλο?..σύγκλινο ή λουκάνικα!! Τι κρασί θα πιούμε? Φυσικά, ντόπιο κρασί από τη Μονεμβασιά! Χύμα ή εμφιαλωμένο, το κρασί τους είναι πλέον διάσημο. Το Αγιωργίτικο, ο Μονεμβάσιος, το Φιλέρι, η Καστροπολιτεία, κά. Την παράσταση βέβαια, κλέβει το Μονεμβασία-Malvasia το ντόπιο κρασί με ΠΟΠ, από την τοπική οινοποιεία.

Η ώρα του γλυκού..

Μην μου πείτε πως δεν έχετε ακούσει για την περίφημη γαλατόπιτα της Μάνης και τα ξακουστά αμυγδαλωτά Μονεμβασιάς! Αλλά επειδή μετά το φαγητό, θέλεις κάτι πιο…σιροπιαστό, ιδού τι δοκιμάσαμε και σερβίρουμε εμείς! Καρυδόπιτα λίγο ”πειραγμένη” με τρούφα σοκολάτας από πάνω, στριφτό μπουρέκι σιροπιαστό, γεμισμένο με καρύδι και γλυκιά κολοκυθόπιτα! Τώρα αν προτιμάτε γλυκό του κουταλιού..το κυδώνι, αλλά και το κάστανο, είναι οι σπεσιαλιτέ τους! Το must ”ταπεινό” γλύκισμα που έθρεψε γενιές στη Λακωνία είναι τα ”λαλάγγια”. Λωρίδες ζύμης, τηγανισμένες και λουσμένες με μέλι…το μέλι του Ταύγετου, με εκείνη.. τη μοναδική γεύση!

Και με ένα τοπικό λικέρ, κλείνουμε το μανιάτικο γεύμα μας, που μόνο λιτό δεν ήταν..!! Αλλά είπαμε, μιας και στρώνουμε τραπέζι με τόσους καλεσμένους, δηλαδή εσάς, να είναι ”γεμάτο” από Μάνη..!! Ελπίζουμε να πήρατε ιδέες για το τι θα δοκιμάσετε όταν επισκεφθείτε τις καστροπολιτείες ή τις ακρογυαλιές της Λακωνίας. Και να είστε στην παρέα μας, στο επόμενο τραπέζι, που θα ”στρώσουμε” σε κάποια άλλη ”γευστική” γωνιά της Ελλάδας..!!