Μέτσοβο – Αξιοθέατα

Κτισμένο ανάμεσα στα καταπράσινα βουνά της Πίνδου, στο πέρασμα από την Ήπειρο στη Θεσσαλία,  αποτελεί τον "συνήθη ύποπτο" από τους πανέμορφους προορισμούς, της ηπειρώτικης γης.
Υπόδειγμα ορεινού τουριστικού οικισμού αφού μας προσφέρει απλόχερα τη ζεστή φιλοξενία μαζί με την απερίγραπτη φυσική ομορφιά και τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά.
Πανδαισία γεύσεων και αρωμάτων  που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.
Εκτός από τα παραπάνω, το Μέτσοβο  είναι και ο τόπος καταγωγής ορισμένων από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Ελλάδας, όπως οι Στουρνάρης, και Αβέρωφ Τοσίτσας. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ Τοσίτσας, είναι αυτός που οραματίστηκε και έκανε πράξη,το θαύμα του Μετσόβου, δημιουργώντας σημαντικά έργα που αναδεικνύουν την ιστορία και την παράδοση του οικισμού, αλλά έχουν και γενικότερο πνευματικό ενδιαφέρον. Το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα), η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ,το Τυροκομείο και το Κατώγι του ιδρύματος Τοσίτσα, αποτελούν μερικά από τα αξιοθέατα - στολίδια του οικισμού. 

Μέτσοβο-αξιοθέατα

"Must visit" στο Μέτσοβο

Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Πρόκειται για ένα μουσείο νεοελληνικής τέχνης που πραγματικά αποτελεί ''στολίδι'' του Μετσόβου και δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία να την επισκεφθούμε. Το κτίριο και η συλλογή των έργων,αποτελεί δωρεά του πολιτικού και συγγραφέα Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα,ο οποίος οραματίστηκε τη δημιουργία της στην ιδιαίτερη πατρίδα του,το Μέτσοβο.

Η Πινακοθήκη,στεγάζεται σε ένα σύγχρονο τριώροφο κτίριο που χτίστηκε το 1985 και εγκαινιάστηκε το 1988. Η μόνιμη έκθεση του μουσείου παρουσιάζει 250 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα (Γύζη, Λύτρα, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Μαλέα, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Μόραλη κ.ά.) και θεωρείται η πληρέστερη αυτής της περιόδου.Τα περισσότερα από τα έργα της μόνιμης έκθεσης της Πινακοθήκης προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Ευάγγελου Αβέρωφ.

Nέοι εκθεσιακοί χώροι

Το 1994 δημιουργήθηκε καινούργια πτέρυγα προκειμένου να στεγάσει και νέους πίνακες πέραν της αρχικής της συλλογής. Δημιουργήθηκαν νέοι εκθεσιακοί χώροι,όπως αυτός της μοντέρνας τέχνης βιβλιοθήκη, η αίθουσα προβολών, το υπαίθριο καφενείο,το κατάστημαμε τις εκδόσεις της Πινακοθήκης και άλλα είδη δώρων και το αίθριο για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις και εκθέσεις.Αξιόλογος θεωρείται ο ειδικός χώρος του παιδικού εργαστηρίου,που λειτουργεί στο υπόγειο του κτιρίου. Η Πινακοθήκη,βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο του Μετσόβου και είναι επισκέψιμη καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (εκτός Τρίτης).Οι ώρες λειτουργίας της είναι 10.00 έως τις 16.30 από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Ιουλίου και 10.00 έως 19.00 από τις 15 Ιουλίου έως 14 Σεπτεμβρίου.

Το αντίτιμο του εισιτηρίου, αντιστοιχεί στα 2 ευρώ για φοιτητές και μαθητές και 3 ευρώ για τους ενήλικες.Τηλέφωνο Πινακοθήκης: 2656 0-41210

Μέτσοβο-αξιοθέατα-Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

Τυροκομείο ιδρύματος Τοσίτσα

Το τυροκομείο του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα λειτουργεί στο Μέτσοβο από το 1955 και ήταν ένα ακόμη όραμα του Ευάγγελου Αβέρωφ Τοσίτσα για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Στόχος του ήταν να λειτουργήσει με τη μορφή πρακτικής σχολής και να αναδείξει με τα προϊόντα του το αγνό Μετσοβίκο γάλα,αφού η κύρια ασχολία των κατοίκων του ήταν η κτηνοτροφία.

Το Μετσοβόνε

Για αυτό το λόγο, φρόντισε να πάνε για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία νεαροί Μετσοβίτες κτηνοτρόφοι. Εκείνοι πάντρεψαν τον τρόπο παρασκευής ορισμένων ιταλικών τυριών με τον αντίστοιχο ελληνικό. Έτσι γεννήθηκε το μετσοβόνε, το οποίο φτιάχνεται εδώ και 40 χρόνια με τη μέθοδο παρασκευής του ιταλικού προβολόνε και αποτελεί προϊόν ΠΟΠ.Το χρυσοκίτρινο χρώμα του καπνιστού τυριού και η χαρακτηριστική γεύση του, προέρχονται από το κάψιμο χόρτων, φύλλων και βοτάνων της Πίνδου.

Άλλα γνωστά τυριά

Άλλα Μετσοβίτικα τυριά που παράγονται στο τυροκομείο Τοσίτσα, είναι η επίσης γνωστή Μετσοβέλλα (ημίσκληρο λευκοκίτρινο τυρί),το πικάντικο πιπεράτο γιδίσιο τυρί τύπου Σεβρ, η παρμεζάνα που είναι δυσεύρετη και περιζήτητη λόγω της μικρής παραγωγής και του μεγάλου χρόνου ωρίμανσης, αλλά και η γραβιέρα με το υπέροχο άρωμα, φτιαγμένη σύμφωνα με την ελβετική μεθοδολογία. Τέλος,αν είμαστε τυχεροί, θα βρούμε και το υπέροχο βούτυρο, που επίσης παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες.
Οι ώρες που είναι επισκέψιμο το τυροκομείο, είναι μόνο κάθε Παρασκευή 12μμ-14μμ.Τηλ.: (2656 041235).

Αβερώφειος Κήπος

Είναι ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πάρκο, με περιβαντολλογικό ενδιαφέρον,έκτασης 10 στρεμμάτων. Φιλοξενεί αμέτρητα δέντρα και φυτά,όπως πεύκα, έλατα, οξιές, ρόμπολα, πουρνάρια και πολλά άλλα είδη δέντρων και θάμνων που φύονται στην περιοχή του Μετσόβου και γενικότερα της Πίνδου.Πρόκειται για ένα μέρος αναψυχής και χαλάρωσης,με απλόχερη θέα στο Μέτσοβο αλλά και στη γύρω περιοχή.Το κέντρο του πάρκου κοσμεί η πανέμορφη εκκλησία του Αγ.Γεωργίου. Τα γεφυράκια και η μικρή λιμνούλα,προσθέτουν τη δική τους ομορφιά,ενώ η παιδική χαρά που βρίσκεται στο πάρκο,θα απασχολήσει ευχάριστα τους μικρούς επισκέπτες του.

Κατώγι Αβέρωφ

Το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ,βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο και είναι επισκέψιμο για το κοινό.Θα δούμε τα φωτισμένα βαρέλια που παλαιώνεται το κρασί, το wine bar,στο οποίο μπορούμε να δοκιμάσουμε τα είδη του κρασιού, καθώς και κινηματογραφικές προβολές και προσωπικά αντικείμενα του Ευάγγελου Αβέρωφ.
Θα μάθουμε την ιστορία του, που ξεκινά στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ δημιούργησε τον πρώτο αμπελώνα της ποικιλίας Cabernet Sauvignon, τον αμπελώνα Γίνιετς, στις πλαγιές της Πίνδου σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Πολύ αργότερα, κοντά στις μέρες μας, τολμήθηκε με επιτυχία και η καλλιέργεια του λευκού traminer. (Τηλέφωνο:2656041684).

Μέτσοβο

Αρχοντικό Τοσίτσα (Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου)

Το Αρχοντικό Τοσίτσα που φιλοξενεί το μουσείο λαϊκής τέχνης, βρίσκεται πολύ κοντά στο κέντρο του Μετσόβου και αποτελεί σημαντικό σημείο επίσκεψης. Μας δίνει την ευκαιρία να δούμε πολλά χρόνια ιστορίας, συγκεντρωμένα στις αίθουσές του. Τόσο το εξωτερικό, όσο και οι εσωτερικοί χώροι αυτού του γνήσιου Μετσοβίτικου αρχοντικού μας ''γνωρίζουν'' με την αυθεντική τοπική αρχιτεκτονική. Στις αίθουσες του μουσείου, φιλοξενείται μια σειρά αντικειμένων καθημερινής χρήσης, ενδυμασίες και ένας μεγάλος αριθμός παλαιών αντικειμένων τεράστιας αξίας, που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν του τόπου. Το Αρχοντικό Τοσίτσα είναι επισκέψιμο όλη την εβδομάδα (εκτός Πέμπτης) από τις 09.00 έως τις 13.30 και από τις 15.00 έως τις 17.00 και το τυπικό αντίτιμο εισόδου ανέρχεται στα 3 ευρώ.Τηλέφωνο : 2656 041084

Νερόμυλος του Γκίνα

Λίγο έξω από το Μέτσοβο και στις όχθες του ποταμού Άραχθου,θα συναντήσουμε το νερόμυλο του Γκίνα. Είναι ένας από τους γνωστότερους νερόμυλους της περιοχής, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.Το 1997 ανακαινίσθηκε πλήρως και διαθέτει φύλακα,ο οποίος κατατοπίζει τους επισκέπτες σχετικά με την ιστορία του νερόμυλου.Ένα λιθόστρωτο καλντερίμι συνδέει το νερόμυλο με το μοναστήρι της κοιμήσεως της Θεοτόκου,που αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό σημείο επίσκεψης στο Μέτσοβο.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, βρίσκεται μέσα στην κωμόπολη του Μετσόβου. Η χρονολογία που κτίσθηκε η Μονή, τοποθετείται στα 1754 και το εσωτερικό του ναού,κοσμείται από σπάνιες αγιογραφίες και εικόνες του 17ου αιώνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του,αλλά και το καμπαναριό που το μισό είναι κατασκευασμένο από ξύλο. Η μεγάλη καμπάνα του,κατασκευάστηκε από Γιαννιώτες μαστόρους το 1870. Στη μονή υπάρχουν πλακόστρωτες αυλές σε επίπεδα.Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο κατά τη χειμερινή περίοδο,καθημερινές 12.00 με 15.00 και τις Κυριακές από τις 14.00 έως 18.00,ενώ από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο τις καθημερινές λειτουργεί από τις 15.00 έως τις 18.00 και τις Κυριακές από 15.00 έως 19.00.Τηλέφωνο μονής:26560-41342

Μοναστήρι Αγίου Νικολάου

Κρυμμένο ανάμεσα στο Μέτσοβο και το Ανήλιο,βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου ''εκ Μετσόβου''. Η ιστορία του χάνεται μέσα στους αιώνες,ενώ οι αγιογραφίες του χρονολογούνται γύρω στο 1700. Βρίσκεται τριγυρισμένο από απέραντους αμπελώνες και καλοδιατηρημένους κήπους.Η φύση,η ηρεμία και η γαλήνη που αποπνέει το γύρω τοπίο,αλλά ,μαγεύει τον επισκέπτη.Στο μοναστήρι υπάρχει μόνιμος φύλακας που μας ξεναγεί στους χώρους του και μας εξηγεί τη σπουδαιότητα της ιστορίας του. Για να φτάσουμε στη μονή,χρειαζόμαστε αυτοκίνητο και μια πεζοπορία ενός χιλιομέτρου περίπου,που αξίζει σίγουρα τον κόπο.Τηλέφωνο μονής:26560-41390