Διακοπές στην Μακρυνίτσα 

Η Μακρυνίτσα, μαζί με τη γειτονική Πορταριά, καθόλου τυχαία, λέγονται ”τα μπαλκόνια του Πηλίου”. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του Πηλίου, σε ύψος 600 μ. Απέχει μόλις 17 χλμ. από το Βόλο, ενώ πολύ κοντά (12 χλμ.), βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Απλώνεται αμφιθεατρικά σε κατάφυτη πλαγιά του Πηλίου και μας χαρίζει μια πανοραμική θέα στην πόλη του Βόλου και τον γαλάζιο ”καθρέφτη” του Παγασητικού. Είναι ένα από τα πιο τουριστικά ορεινά χωριά της Ελλάδας και αποτελεί προορισμό για διακοπές όλο τον χρόνο, κυρίως όμως τους χειμερινούς μήνες.Φημίζεται για το παραδοσιακό της χρώμα και την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της.Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, ιδιαίτερου και εξαιρετικού αρχιτεκτονικού χαρακτήρα. Η ιστορία της Μακρυνίτσας είναι πολύ μεγάλη και σημαντική, όπως και η συμβολή της στην πρόοδο και την ευημερία όλης της περιοχής.

Σαν από παραμύθι

Οι αγέρωχοι πύργοι, τα επιβλητικά αρχοντικά, τα παραδοσιακά σπίτια, οι παλαιές εκκλησίες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, και τα πέτρινα γεφύρια συνθέτουν ένα οικιστικό σύνολο απαράμιλλης ομορφιάς. Η ξύλινες στέγες, που καλύπτονται από τις γνωστές γκρίζες πλάκες του Πηλίου, υπάρχουν σε όλα τα διώροφα ή τριώροφα πέτρινα σπίτια του χωριού. Όλα τα σοκάκια του, που σχεδόν σε καθένα από αυτά υπάρχει και μια κρήνη με κρυστάλλινα νερά, οδηγούν στην πλακόστρωτη πλατεία του με τα υπεραιωνόβια πλατάνια. Στολίδι της πλατείας, αποτελεί η μοναδική σε ομορφιά κρήνη της, τα ”Λιοντάρια”. Είναι διακοσμημένη με πλούσια λιθανάγλυφα και τέσσερις ορειχάλκινες λεοντοκεφαλές. Εκεί βρίσκεται και η παλαιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, του 1806, που χτίστηκε από Ηπειρώτες μαστόρους και η εκκλησία της Παναγίας (1767).
Οι υποδομές της σε δωμάτια και παραδοσιακούς ξενώνες, είναι άριστες. Πολλά από αυτά είναι αναπαλαιωμένα αρχοντικά και όλα τα καταλύματα εναρμονίζονται πλήρως, με την παραδοσιακή εικόνα της.

Εικόνες από τη Μακρυνίτσα

[supsystic-gallery id=6]

*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλίκ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.

Κερδίζουν το ενδιαφέρον

Η “Μπράνη”:  η πλατεία με τη ρεματιά στην είσοδο του χωριού, χώρος χαρακτηρισμένος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Η κρήνη της κεντρικής πλατείας: Με τρίπλευρη πρόσοψη, πολλά λιθανάγλυφα και 4 ορειχάλκινες λεοντοκεφαλές.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (1806): Αποτελεί μοναδικό δείγμα μεταβυζαντινής Αρχιτεκτονικής.
Η εκκλησία της Παναγίας (1767): Είναι ο καθεδρικός ναός του χωριού, με εξαιρετικό λιθανάγλυφο διάκοσμο και καμπαναριό με ρολόι.
Η μονή του Αγίου Γερασίμου του Νέου.
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου:  Στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη (το αρχοντικό έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο).
Τα θαυμάσια αρχοντικά  (17ου-18ου αι):  Με ξυλόγλυπτα ταβάνια, χρωματιστούς φεγγίτες και στέγες με Πηλιωρίτικες πλάκες. Όπως του Βαΐτζη στην Κουκουράβα (1761) του Χατζηκώστα, του Τοπάλη, του Βλαχλή, του Ξηραδάκη, του Μουσλή και πολλά άλλα.
Ο Πύργος του Σκοτεινιώτη: Βρίσκεται στη συνοικία Κουκουράβα που αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Πηλίου.
Η τοιχογραφία του Θεόφιλου στο καφενείο της πλατείας.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Δήμος Πορταριάς :24280- 99920,  Κοινότητα Μακρινίτσας : 24280-99140,   Αστυνομία : 24280- 99105.   Αγροτικό Ιατρείο Πορταριά: 24280 -99149, 99106,   Ιατρείο: 24280-99140.    Φαρμακείο Πορταριά: 24280- 99692.