Διακοπές  στην  Πορταριά 

ΠορταριάΗ πανέμορφη Πορταριά, στέκεται περήφανη στην πλεονεκτική της θέση, σε ύψος 650 μ. στην καταπράσινη πλαγιά του μυθικού βουνού. Μαζί με τη Μακρυνίτσα, ονομάζονται ”τα μπαλκόνια του Πηλίου” αφού προσφέρουν πανοραμική θέα. Αγναντεύει το γαλάζιο του Παγασητικού, τη Μακρυνίτσα και το Βόλο. Χτισμένη σε υψόμετρο 650 μ. μας καλωσορίζει στο μυθικό βουνό των Κενταύρων, αφού είναι ο πρώτος σταθμός μας, ανηφορίζοντας προς τα υπόλοιπα χωριά και τη μαγευτική φύση του βουνού. Βρίσκεται 13 χλμ. πάνω από την πόλη του Βόλου και απέχει 12 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Το δημοφιλές κεφαλοχώρι, βρίσκεται μέσα σε καταπράσινο τοπίο, με μικρούς καταρράκτες και βρύσες με τρεχούμενα νερά, πέτρινα γεφύρια, κοιλάδες και ρεματιές. Η Πορταριά αποτελεί δημοφιλή  προορισμό για διακοπές και έχει έντονη τουριστική κίνηση όλες τις εποχές, ξέρει να υποδέχεται τους επισκέπτες της και να τους αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Σημαντική είναι η ιστορία  και ο ρόλος της Πορταριάς στο παρελθόν, αφού υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο των εικοσιτεσσάρων χωριών του Πηλίου. Γνώρισε μεγάλη ακμή το 18ο και το 19ο αι. χάρη στη βιοτεχνική (υφαντική και βυρσοδεψία) και εμπορική δραστηριότητα των κατοίκων της.

Το χωριό

Πορταριά-Ιστορικό-Λαογραφικό ΜουσείοΣτο χωριό είναι έντονο το παραδοσιακό χρώμα, που παραμένει αναλλοίωτο παρά την τουριστική του κίνηση. Κάνοντας μια βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια, θα δούμε καλοδιατηρημένα αρχοντικά και σπίτια στα οποία κυριαρχεί η ιδιαίτερη Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική. Σημείο αναφοράς αποτελεί η κεντρική πλατεία ”Μελίνα Μερκούρη”, όπου βρίσκεται και το μοναστήρι της Παναγιάς της Πορταρέας, χτισμένο το 1273, από το οποίο πήρε το όνομά του το χωριό. Στα δρομάκια του χωριού βρίσκονται πολλά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, χειροποίητα αντικείμενα και αναμνηστικά δώρα. Για τη διαμονή μας θα βρούμε ξενοδοχεία και παραδοσιακούς ξενώνες, που κάποιοι είναι αναπαλαιωμένα αρχοντικά, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Στα εστιατόρια και τις ταβέρνες του χωριού, θα απολαύσουμε ποιοτικό φαγητό και θα δοκιμάσουμε τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αγροτικό Ιατρείο: 24280 99106,  Αστυνομία: 24280 99105,  Ιατρείο: 24280 99106,  Νοσοκομείο Bόλου: 24210 94200-20,  Φαρμακείο: 24280 99692