Η Αρχαία Ολυμπία με μια ματιά
Ένας τόπος με παγκόσμια ακτινοβολία. Αυτό μαρτυρούν οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που δέχεται κάθε χρόνο ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Υπήρξε ο τόπος τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αρχαιότητα, οι οποίοι ήταν μέρος της γιορτής των Ολυμπίων. Σήμερα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται ο σύγχρονος οικισμός στον οποίο ο επισκέπτης θα βρει πλήθος από ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια και cafe που θα κάνουν την διαμονή του άνετη και ευχάριστη. Επίσης, η Αρχαία Ολυμπία μπορεί να λειτουργήσει ως ορμητήριο για εξορμήσεις στα πανέμορφα θέρετρα της γύρω περιοχής όπως το Κατάκολο, η Ζαχάρω κ. α
Ο αρχαιολογικός χώρος
Ναός του Δία Η πόλη αποτελούσε και τον γνωστότερο χώρο λατρείας του Δία στην αρχαία Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει ο μεγαλοπρεπής Ναός που χτίστηκε προς τιμήν του, ο οποίος βρίσκεται στον περίβολο της Άλτεος (Ιερό του Δία), αλλά και το δεκατριών μέτρων χρυσελεφάντινο άγαλμα του θεού, κατασκευασμένο από τον διάσημο κατά την αρχαιότητα γλύπτη Φειδία. Βρισκόταν εντός του Ναού και αποτελούσε ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Τα ευρήματα Μετά από αρκετές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το 1875 έως σήμερα καταγράφηκαν χιλιάδες ευρήματα τα περισσότερα από τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Το σημαντικότερο ίσως από αυτά είναι ο Ερμής του Πραξιτέλους που απεικονίζει τον θεό Ερμή να κρατά τον μικρό Διόνυσο. Εξίσου σημαντικά είναι η Νίκη του Παιωνίου ,το άγαλμα που αναπαριστά την αρπαγή του Γανυμήδη από τον Δία, η συλλογή χάλκινων αντικειμένων (η πλουσιότερη στον κόσμο) κ.α. Σημαντικά κτήρια που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και μπορεί να δει ο επισκέπτης είναι το ¨Ηραίο¨, το ¨αρχαίο Στάδιο¨, το ¨Γυμνάσιο¨το οποίο ήταν ο χώρος προπόνησης των αθλητών, το ¨Εργαστήριο του Φειδία¨, ο ¨Βωμός του Δία¨,ο ¨Ιππόδρομος¨ κ.α.