Διακοπές στην Καλαμπάκα και τα Μετέωρα
Η όμορφη κωμόπολη του νομού Τρικάλων εκτείνεται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου, ενώ πολύ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός, που κατηφορίζει από την Πίνδο. Είναι χτισμένη δίπλα στο ”πέτρινο δάσος” των Μετεώρων, του γεωλογικού φαινομένου που καθηλώνει το βλέμμα και αποτελεί το σημαντικότερο από τα αξιοθέατα της περιοχής. Το πιο γραφικό κοντινό μέρος, είναι ο οικισμός Καστράκι, ο οποίος ενώνεται πλέον με την πόλη. Περπατώντας στους δρόμους της Καλαμπάκας, θα συναντήσουμε αρκετά παραδοσιακά εργαστήρια αγιογραφίας και ξυλογλυπτικής. Η Καλαμπάκα είναι πόλος έλξης οργανωμένου τουρισμού, αφού κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες τουρίστες προτιμούν την πόλη για τις διακοπές τους. Διαθέτει αξιόλογα ξενοδοχεία, δωμάτια και κάμπινγκ, καφέ, εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες.
Οι τοπικές λιχουδιές
Στην Καλαμπάκα θα δοκιμάσουμε τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες. Το κοκορέτσι, το κεμπάπ και το λουκάνικο με πράσο, τις πίτες της βλάχικης κουζίνας, το χαλβά Φαρσάλων που αποτελεί το δημοφιλές γλύκισμα της Θεσσαλίας, αλλά και την τοπική καρυδόπιτα με κρέμα και αμύγδαλα, τη ”σπάτουλα”.
Αξιοθέατα
Τα μοναστήρια των Μετεώρων, ο Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου. Το Καστράκι ( μια πανέμορφη περιοχή με γκρίζους μονολιθικούς βράχους, χτισμένο σε ένα κατάφυτο φυσικό τοπίο. Στον παλιό οικισμό, θα θαυμάσουμε τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. ).
Χρήσιμα τηλέφωνα
Αστυνομικό Τμήμα: 24320-76100, Τμήμα Τουρισμού: 24320-76500, Κέντρο υγείας Καλαμπάκας: 24320-22222, 24320- 77777, Πυροσβεστική: 24320-22999.
Μετέωρα
Στο σημείο που η φύση δημιούργησε ένα θαύμα και το έργο του ανθρώπου το συμπλήρωσε, βρίσκονται τα Μετέωρα. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Προστατεύονται από την UNESCO και αποτελούν το πιο σημαντικό μοναστηριακό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το ‘Αγιο Όρος. Το σύμπλεγμα των μοναδικών στον κόσμο θεόρατων γλυπτών της φύσης που προκαλούν δέος, βρίσκεται μόλις 9 χλμ. από την Καλαμπάκα,στους πρόποδες των Καμβουνίων βουνών. Τα μοναστήρια μοιάζουν να είναι κρεμασμένα από τους τεράστιους βράχους ή να έχουν ”σταθεί” πρόχειρα σε κάποια κορυφή τους. Εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ασκητές μοναχοί τον 11ο αιώνα και από τον 14ο αιώνα μ.Χ. χτίστηκαν πολλά μοναστήρια. Ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, ήταν αυτός που οργάνωσε το πρώτο μοναστικό κοινόβιο στο Μεγάλο Μετέωρο. Στους αιώνες που ακολούθησαν, χτίστηκαν πολλά ακόμη μοναστήρια.
Τα Μοναστήρια
Αρχικά ήταν 24 αργότερα ελαττώθηκαν σε 14, ενώ σήμερα σώζονται και λειτουργούν μόνο έξι: Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου, Ι.Μ. Βαρλαάμ, Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου, Ι.Μ. Ρουσάνου, Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Προκαλούν έντονο ενδιαφέρον, τόσο για το ευρύ κοινό, όσο, και για τους ειδικούς. Πέρα από το τόσο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, στα μοναστήρια, βρίσκονται αξιόλογα μνημεία μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής. Τα μνημεία της ζωγραφικής, με την τεχνοτροπία της τελευταίας βυζαντινής περιόδου, διακρίνονται σε τοιχογραφίες που καλύπτουν όλους τους τοίχους των ναών, αλλά και σε φορητές εικόνες. Πολύ αξιόλογα δείγματα τοιχογραφιών, σώζονται στο ναό του Μεγάλου Μετεώρου. Οι αρχαιότερες από τις εικόνες που κοσμούσαν τα τέμπλα και τα προσκυνητάρια των ναών, φυλάσσονται σήμερα στα σκευοφυλάκια των μοναστηριών. Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που έρχονται στα Μετέωρα από κάθε γωνιά του πλανήτη, για να για να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των μοναχών, να θαυμάσουν τις σπάνιες αγιογραφίες και τα ανεκτίμητα κειμήλια, πραγματικούς θησαυρούς του Βυζαντινού πολιτισμού, θαυμάζοντας ταυτόχρονα κι ένα σπάνιο μνημείο της φύσης.