Τα Τρίκαλα με μια ματιά
Η πρωτεύουσα του νομού, τα Τρίκαλα, θεωρείται από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Είναι μια όμορφη σύγχρονη πόλη, με πολύ καλή ρυμοτομία και μεγάλες πλατείες που σφύζουν από ζωή. Είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Τρίκκης γνωστή από τα χρόνια του Ομήρου και θεωρείται η γενέτειρα του Ασκληπιού. Μια σπάνια ομορφιά χαρίζει στην πόλη ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού. Ο ποταμός με τα πλούσια νερά του και τις γέφυρες που ενώνουν τα δύο μέρη της, αποτελεί πραγματικό στολίδι της πόλης. Ξεχωρίζει η κεντρική τοξωτή γέφυρα,με το άγαλμα του Ασκληπιού που διασχίζεται μόνο από πεζούς. Τα Τρίκαλα διαθέτουν τουριστικές υποδομές που καλύπτουν τα ”θέλω” του επισκέπτη, τόσο στη διαμονή και την εστίαση, όσο και στη νυχτερινή διασκέδαση. Με ορμητήριο την όμορφη πόλη των Τρικάλων, μπορούμε να κάνουμε ενδιαφέρουσες κοντινές εξορμήσεις στα γραφικά χωριά της Πίνδου και του Αχελώου. Μια όμορφη διαδρομή είναι αυτή στα χωριά Πύλη-Ελάτη-Περτούλι.
Οι Συνοικίες
Το μεγαλύτερο ιστορικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η παλιά πόλη η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Το Βαρούσι βρίσκεται στις παρυφές του Φρουρίου και μέχρι τη δεκαετία του 1930 ήταν η αρχοντογειτονιά των Τρικάλων. Σήμερα είναι στο σύνολο της διατηρητέα. Διακρίνεται για τα όμορφα αρχοντικά (17ου και 19ου αι.) με τους περίτεχνους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, που αντικατοπτρίζουν την οικονομική και πολιτιστική άνθιση του 18ου και 19ου αι. Αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εμπορίου και της βιοτεχνίας. Συνέχεια της συνοικίας Βαρούσι μέχρι και την κεντρική πλατεία είναι τα παλιά Μανάβικα. Γειτονιά της παλιάς πόλης με χαρακτηριστική, ομοιόμορφη αρχιτεκτονική. Εκεί βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες και καφέ-μπαρ της πόλης.
Οι εκκλησίες στο Βαρούσι Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι πολυάριθμες εκκλησίες που είναι οι παλαιότερες της πόλης, οι οποίες βρίσκονται χτισμένες πολύ κοντά η μία στην άλλη. Μερικοί από τους ναούς που σώζονται σήμερα είναι των Αγίων Αναργύρων (τοιχογραφίες του 1575), του Αγίου Δημητρίου (πριν το 1588) και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (1674). Επίσης της Αγίας Μαρίνας (1766), της Αγίας Παρασκευής (1843), της Παναγίας Φανερωμένης ή του Γενεσίου της Θεοτόκου (1849-1853), της Αγίας Επισκέψεως (1863-1877), του Αγίου Στεφάνου (1882) κ.ά .
Κερδίζουν το ενδιαφέρον
Το Βυζαντινό Φρούριο της πόλης χτισμένο από τον Ιουστινιανό, το υπαίθριο θέατρο του Δήμου και το ρολόι με θέα όλη την πόλη που βρίσκονται μέσα στο Φρούριο. Το Κουρσούμ Τζαμί με το μολυβοσκέπαστο θόλο. Η παλιά πόλη, η οποία αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Ο Ληθαίος ποταμός που διασχίζει την πόλη και η Κεντρική Γέφυρα με το άγαλμα του Ασκληπιού. Ο Λόφος του Προφήτη Ηλία, το δικαστικό μέγαρο πέτρινο κτίσμα της τουρκοκρατίας,τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης στο κέντρο της πόλης. Το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, το Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο, το Μουσείο Μουσικής Ιστορίας.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 24310-27401, ΤΡΟΧΑΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 24310-30101, ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Τηλ. Κέντρο:24310-45100, ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ: 24310-33111, 24310-33992.