Γνωριμία με το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο του κόσμου

Γνωρίζετε που βρίσκεται το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο παγκοσμίως;

Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, των τεχνών, των επιστημών και του πολιτισμού. Σε κάθε γωνιά της σχεδόν, βρίσκονται αρχαιολογικοί θησαυροί με παγκόσμια ακτινοβολία και με επισκέπτες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Σε ένα νομό της όμως, βρίσκονται συγκεντρωμένοι, οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι. Στο νομό Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, βρίσκεται το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο στον κόσμο. Περιλαμβάνει την Επίδαυρο, το Άργος, τις Μυκήνες,τη Λέρνα,το Ναύπλιο, την Αρχαία Τίρυνθα και την αρχαία Ασίνη. Αρχαιολογικοί χώροι που η ιστορία τους χάνεται μέσα στις χιλιετίες και ανεκτίμητης αξίας ευρήματα, που βρίσκονται στα μουσεία των μεγάλων πόλεων της Αργολίδας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ-ΚΑΣΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΑΡΓΟΣ

ΑΡΓΟΣ

Θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας και μία από τις αρχαιότερες της Ευρώπης και είναι ''πλούσια'' σε αρχαιολογικούς θησαυρούς. Το κάστρο της Λάρισας, οικοδομημένο κατά τους προϊστορικούς χρόνους,στο λόφο της ακρόπολης του Άργους. Η Αρχαία Αγορά, το Αρχαίο Θεάτρο, το Αδριάνειο Υδραγωγείο( ''Κριτήριο"), οι Ρωμαϊκές Θέρμες (Σαραπείο - Ασκληπιείο), η πυραμίδα του Ελληνικού, οι θαλαμωτοί τάφοι του λόφου της Ασπίδος, ο Αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, το Αρχαιολογικό μουσείο Άργους κ.ά.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ-ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΡΓΟΥΣ

ΜΥΚΗΝΕΣ

Οι ''πολύχρυσες Μυκήνες του μυθικού βασιλιά Αγαμέμνονα,αποτελούν ένα αρχαιολογικό μνημείο με παγκόσμια φήμη και ακτινοβολία.Η αρχαία πόλη των Μυκηνών υπήρξε και το σημαντικότερο κέντρο του μυκηναϊκού πολιτισμού ο οποίος επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον τότε ελλαδικό χώρο.Ο αρχαιολογικός χώρος που είναι τυλιγμένος από τον μύθο των Ατρειδών, δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.Βρίσκεται σε απόσταση 24 χλμ. από την πόλη του Ναυπλίου και δίπλα στο σημερινό ομώνυμο χωριό.

Τα Μνημεία: Την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης περιβάλλουν Κυκλώπεια τείχη και σε εξέχουσα θέση μέσα σε αυτά βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα των ανακτόρων.Την κύρια είσοδο της Ακρόπολης αποτελεί η περίφημη Πύλη των Λεόντων και πρόκειται για υπόδειγμα μνημειακής τεχνικής.Μέσα στα τείχη βρίσκονται επίσης το Θρησκευτικό Κέντρο και ο Ταφικός Κύκλος Α με τους βασιλικούς τάφους και τα πολύτιμα κτερίσματα.Έξω από τα τείχη βρίσκονται ο Ταφικός Κύκλος Β,αρχαίες οικίες,καθώς και θαλαμοειδείς και θολωτοί τάφοι.Ο πιο μεγαλοπρεπής από αυτούς θεωρείται ο Θησαυρός του Ατρέως. Αξίζει να επισκεφθούμε και το Ηραίο,λατρευτικό κέντρο της θεάς Ήρας και το Αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί πολύ σημαντικά ευρήματα.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ-ΜΥΚΗΝΕΣ-ΤΑΦΟΣ ΑΤΡΕΙΔΩΝ

ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ: Ένα όνομα, μια μεγάλη ιστορία.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Επιδαύρου, ένας χώρος με τεράστια, παγκόσμια ακτινοβολία, γνωστός σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στον αρχαιολογικό χώρο θα συναντήσουμε πρώτα τα Προπύλαια έργο των μυκηναϊκών χρόνων. Ακολουθεί το Ασκληπιείο,ο περίφημος ναός δωρικού ρυθμού αφιερωμένος στον θεραπευτή θεό Ασκληπιό. Το ιερό γνώρισε μεγάλη άνθηση και υπήρξε λαμπρό θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας. Σήμερα βρίσκεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς UNESCO. Πίσω από τον ναό θα δούμε το κυριότερο κτίριο του ιερού,τη Θόλο, μετά το Άβατο, τον οίκο των ιερέων, τους ναούς της Άρτεμης και το ιερό του Απόλλωνα. Τέλος στο νοτιοανατολικό άκρο του Ασκληπιείου θα συναντήσουμε το περίφημο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Το Αρχαίο Θέατρο: Χτίστηκε το 340 π.Χ. μέσα σε μία χαράδρα στη δυτική πλευρά του Κυνόρτιου όρους. Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής,συμμετρίας και αισθητικής. Η χωρητικότητά του είναι 13.000-14.000 θεατές και διαθέτει δύο μεγαλοπρεπείς αναστηλωμένες σήμερα εισόδους. Χρησιμοποιείται για παραστάσεις αρχαίου δράματος και από το 1955 έχει επίσημα καθιερωθεί ο θεσμός του ετήσιου Φεστιβάλ Επιδαύρου που διεξάγεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σημαντικά σημεία επίσκεψης είναι επίσης: Το μουσείο Επιδαυρίων (που λειτουργεί παράλληλα με το φεστιβάλ) με κοστούμια, μάσκες, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από παραστάσεις και το Αρχαιολογικό μουσείο με σημαντικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ-ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΑΡΧΑΙΑ ΤΙΡΥΝΘΑ

Μια αρχαία πόλη, με μακραίωνη και μεγάλης σημασίας ιστορία, που ξεκινά από την Νεολιθική εποχή και φτάνει έως και τα Ρωμαϊκά χρόνια. Η κατά τη μυθολογία πατρίδα του Ηρακλή, θεωρείται ότι ανέπτυξε τον μεγαλύτερο πολιτισμό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ανεκτίμητα ευρήματα αποτελούν: ο Δυτικός Προμαχώνας που είχε αμυντικό χαρακτήρα και αποτελεί ένα επίτευγμα της μυκηναϊκής αρχιτεκτονικής. Η Ακρόπολη της Τίρυνθας, μια από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις. Τα Κυκλώπεια Τείχη, που οχύρωναν όλο το λόφο και ονομάστηκαν έτσι εξαιτίας των τεράστιων ογκόλιθων που τα αποτελούν. Χαμηλότερα στο λόφο θα δούμε τα ερείπια της Κάτω Ακρόπολης. Στα ερείπια της αρχαίας πόλης υπάρχουν πύργοι, προμαχώνες, υπόγειες σήραγγες, ερείπια ανακτόρων, κατοικιών και ναών που βρέθηκαν μετά από μακροχρόνιες ανασκαφές. Στη γύρω περιοχή θα δούμε και τον Γεωμετρικό Ναό, που πιθανολογείται ότι ήταν αφιερωμένος στη λατρεία της θεάς Ήρας καθώς και τον περίφημο Θολωτό Τάφο της Τίρυνθας.
Ο αρχαιολογικός χώρος που απλώνεται στον χαμηλό λόφο της Τίρυνθας κατατάσσεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ-ΤΕΙΧΗ ΤΙΡΥΝΘΑΣ

ΑΡΧΑΙΑ ΑΣΙΝΗ

Η χερσόνησος Καστράκι, (μεταξύ των παραλιών Τολού - Δρεπάνου), έχει ταυτιστεί με την ομηρική Ασίνη. Εδώ κατά τους αρχαιολόγους, βρίσκεται η «Κάτω Πόλη», ενώ στην κορυφή του λόφου, την ''ακρόπολη'',έχουν καταγραφεί κατάλοιπα οικιστικού, λατρευτικού και ταφικού χαρακτήρα.

ΛΕΡΝΑ

Στα δυτικά του Αργολικού κόλπου, στο χωριό Μύλοι, βρισκόταν κατά την αρχαιότητα, ο οικισμός της Λέρνας, με μια ιστορία 5000 χρόνων περίπου, από τη Νεολιθική, έως τη Μυκηναϊκή εποχή. Σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία, εδώ βρισκόταν η απύθμενη λίμνη Αλκυονία αλλά και η πηγή Αμυμώνη. Στα νερά της ζούσε η Λερναία Ύδρα, που η εξολόθρευσή της, αποτελούσε τον δεύτερο  άθλο του ημίθεου Ηρακλή. Ανήκει στις σημαντικότερες θέσεις των προϊστορικών χρόνων στην Ελλάδα και τα ευρήματα των ανασκαφών στη Λέρνα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΕΡΝΑΣ

Άλλοι αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης σημασίας  στην Αργολίδα

-Η ακρόπολη της Μιδέας, που μαζί με τις Μυκήνες και την Τίρυνθα, ήταν τα τρία κυρίαρχα μυκηναϊκά κέντρα της Αργολίδας.Είναι η ψηλότερη μυκηναϊκή ακρόπολη, πάνω σε λόφο, ανάμεσα στις Μυκήνες και την Τίρυνθα και η σημασία της τονίζεται από την εντυπωσιακή κυκλώπεια οχύρωση. Το κυκλώπειο τείχος είναι κτισμένο με μεγάλους ογκολίθους και ο χώρος της άνω και κάτω ακρόπολης, καταλάμβανε 24 στρέμματα, ενώ δυτικά της μυκηναϊκής ακρόπολης, στο χωριό Δενδρά, βρέθηκε το μεγάλο νεκροταφείο της. Η αρχαιολογική σκαπάνη, έφερε στο φως, έναν θολωτό και δεκαέξι θαλαμωτούς τάφους, που είχαν λαξευτεί στον μαλακό βράχο.
-Η ακρόπολη Λυρκείας, σε λοφο στο χωριό Κατω Μπέλεσι.
-Κοντά στο χωριό Αρκαδικό : η ακρόπολη, ο Θολωτός Τάφος και η Μυκηναϊκή Γέφυρα της Καζάρμας.
- Κοντά στο χωριό Μερκούρι και στη θέση Αγριλόβουνο, σπηλιά πάνω σε μικρό λόφο σώζονται αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που η ερευνητές, ταυτίζουν με την αρχαία Οινόη.
- Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Παλαιάς Επιδαύρου.