Ορεινοί γαλάζιοι παράδεισοι, δηλώνουν την παρουσία τους κάπου ανάμεσα σε βουνοκορφές, πυκνά δάση αλλά και πιο σκληρά και άγονα τοπία. Εγώ διάλεξα 7 ορεινές πανέμορφες λίμνες, που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και βρίσκονται ήδη στην ατζέντα των μελλοντικών μου αποδράσεων. Είμαι σίγουρη ότι κάποια από αυτές θα γίνει η επόμενη εκδρομή και για εσάς. Φυσικές λίμνες ή ''ανθρώπων αριστουργήματα'' συμπληρώνουν τον ζωγραφικό πίνακα της ελληνικής φύσης...
Λίμνη Πηγών Αώου
Χαρακτηρισμένη ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους, βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εθνικούς δρυμούς...στα Πάρκα της Βάλια Κάλντα και του Βίκου - Αώου, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Ένας γαλάζιος καθρέφτης σε καταπράσινη ''κορνίζα'' από δάση οξιάς και μαύρης πεύκης, αλλά και χρωματιστές πινελιές από σπάνιες ορχιδέες. Είναι επίσης, ένας σημαντικός υδροβιότοπος,καταφύγιο μιας σπάνιας πανίδας. Οι κατάφυτες ακτές της, που ''εισβάλλουν'' στα βαθυγάλανα νερά της, θυμίζουν νορβηγικά φιορδ και της χαρίζουν μια ακόμα εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε από την κατασκευή του φράγματος του ποταμού Αώου. Και είναι ένα από τα αριστουργήματα που προκύπτουν, όταν ο άνθρωπος ολοκληρώνει ένα έργο της φύσης. Η θέα της λίμνης από το Μέτσοβο είναι εκπληκτική, αφού είναι ''απλωμένη'' στα πόδια του και η επίσκεψη όταν βρεθούμε εκεί επιβάλλεται.
Λίμνη Τσιβλού
Πάντα κατά τη δική μου γνώμη, σε αυτό το κομμάτι της ορεινής Αχαΐας, η φύση ξεπέρασε τον εαυτό της, ''ζωγραφίζοντας'' τη λίμνη Τσιβλού και το γύρω τοπίο. Με μια ματιά από ψηλά ειδικά, μπορείς να δεις μόνο δύο χρώματα...το πράσινο και το γαλάζιο. Ένας υδάτινος παράδεισος, αγκαλιασμένος από τις οροσειρές του Χελμού και περιτριγυρισμένος από ένα πανέμορφο καστανοδάσος, έλατα και πεύκα. Πρόκειται για φυσική λίμνη και βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, μόλις 10 χλμ. από τη γραφική Ζαρούχλα. Το χιονισμένο τοπίο και οι γύρω κορυφές το χειμώνα και οι καθρεφτισμοί τους στα γαλανά νερά της, δίνουν στη λίμνη μια αλπική εικόνα και πολλοί την αποκαλούν ''μικρή Ελβετία''. Το ειδυλλιακό αυτό οικοσύστημα, είναι καταφύγιο πλούσιας πανίδας και η ανεπανάληπτη φυσική της ομορφιά, την έχει κατατάξει στις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας.
Δρακολίμνη Τύμφης
Μία αλπική λίμνη - μία ''ανταμοιβή'' για όσους αποφασίσουν να κουραστούν για να την επισκεφθούν. Είναι η πιο γνωστή δρακολίμνη και βρίσκεται σε αλπικό λιβάδι της Τύμφης, σε υψόμετρο 2.050 μέτρων. Η ανάβαση έως εκεί, είναι για τους τολμηρούς, αλλά στο θέαμα που αντικρίζεις και ''κόβει'' την ανάσα, ταιριάζει η φράση: μία εικόνα ίση με χίλιες λέξεις. Η αλπική λίμνη, βρίσκεται ανάμεσα στις κορυφές Αστράκα, Πλόσκος και Γκαμήλα, που είναι και η ψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Είναι ''τυλιγμένη'' με τον θρύλο, που θέλει δύο δράκους να παλεύουν στα νερά της, επηρεασμένος από τους αλπικούς Τρίτωνες, αμφίβια, που φιλοξενούνται στη λίμνη. Αποτελεί αγαπημένο και πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και προσεγγίζεται μόνο με τα πόδια. Για να φτάσει κανείς στη δρακολίμνη της Τύμφης, χρειάζεται 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και 4 ώρες πεζοπορίας από το χωριό Μικρό Πάπιγκο.
Λίμνη Πλαστήρα
Μια ανθρώπινη ''πινελιά'' στον καταπράσινο πίνακα της Καρδιτσιώτικης φύσης. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη, που δημιουργήθηκε με την κατασκευή του φράγματος του Ταυρωπού και ήταν όραμα του Καρδιτσιώτη πολιτικού και στρατιωτικού, Νικόλαου Πλαστήρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, κάτω από τη σκιά των Αγράφων. Τα πυκνά δάση που ''περικυκλώνουν'' τη λίμνη, χαρίζουν ένα γαλαζοπράσινο χρώμα στα νερά της, όπου μέσα τους ''πλέουν'' ήρεμα τα καταπράσινα φιορδ. Στη λίμνη υπάρχει η δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες, μέσα και έξω από το νερό, όπως πεζοπορία, ποδηλασία, κανό,κά. Η λίμνη Πλαστήρα ή Ταυρωπού...όπως κι αν την αποκαλέσουμε, αποτελεί ένα φυσικό και ανθρώπινο μαζί αριστούργημα, στολίδι του νομού Καρδίτσας.
Λίμνη Δόξα
Αν υπάρχει παράδεισος στην ορεινή Κορινθία, τότε είναι η λίμνη Δόξα...Βρίσκεται στην περιοχή του Φενεού, ανάμεσα στη μυθική Ζήρεια, τη Ντουρντουβάνα και το Χελμό, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Η περιοχή γύρω από τη λίμνη, βρίσκεται κάτω από την απόλυτη κυριαρχία του πυκνού πράσινου και στα νερά της καθρεφτίζονται τα ψηλά δέντρα και οι ψηλές κορυφές. Αυτή η εικόνα, μαζί με τη θέα των ψηλών βουνών τριγύρω, χιονισμένες ή όχι, της δίνουν και τον χαρακτηρισμό ''Ελβετία της Κορινθίας''. Σε μία στενή λωρίδα γης που φτάνει έως το κέντρο περίπου της λίμνης, βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, που γιορτάζει στις 27 Αυγούστου. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη, που συγκεντρώνει τα νερά του χειμάρρου Δόξα και η κατασκευή της, ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1990, δίνοντας άλλη πνοή στην περιοχή, αφού κατακλύζεται από επισκέπτες όλο το χρόνο.
Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα
Έχουν χαρακτηρισθεί ως τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλους και βρίσκονται στην ''άκρη'' του νομού Φλώρινας, μέσα σε ένα ονειρικό φυσικό τοπίο. Είναι κυκλωμένες από καταπράσινα βουνά, που οι κορυφές τους καθρεφτίζονται στα νερά τους, ενώ οι ακτές τους,είναι στολισμένες με καλαμιές και υδρόβια βλάστηση. Σαν καταφύγιο σπάνιας χλωρίδας και πλούσιας πανίδας, στην παρόχθια βόλτα μας, μας γεμίζουν εικόνες αλλά και ήχους από ερωδιούς, αργυροπελεκάνους και άλλα είδη πουλιών και ζώων, ''κατοίκους'' των Πρεσπών. Τη Μικρή Πρέσπα, στολίζουν δύο νησίδες, με πιο γνωστή αυτή του Αγίου Αχιλλείου. Η ευρύτερη περιοχή, έχει κηρυχθεί Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, ενώ κατατάσσονται στους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Μεσογείου. Ένα ταξίδι στις Πρέσπες, αποτελεί σίγουρα μια μοναδική εμπειρία και αποδεικνύει πως οι ομορφιές της χώρας μας, ''αγγίζουν'' και το τελευταίο άκρο της από το Βορρά μέχρι το Νότο κι από την Ανατολή μέχρι τη Δύση.