Συνταγές από την Σύρο

Tο νησί του Βαμβακάρη, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Αιγαίου. Η εξαιρετική και ιδιαίτερη ντόπια κουζίνα, ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο και είναι μια πρόκληση γεύσεων.
Προϊόντα για τα οποία είναι γνωστή η Σύρος; Φυσικά πρώτο έρχεται το ξακουστό Συριανό λουκούμι, που η ιστορία του και η συνταγή του, μετράει αιώνες ζωής. Η χαλβαδόπιτα, είναι άλλο ένα γνωστό γλύκισμα της Σύρου. Δεν υπάρχει επισκέπτης που να μην τα γεύθηκε και περαστικός με το πλοίο, που στη στάση του στο λιμάνι της Ερμούπολης να μην τα αγόρασε από τους πλανόδιους πωλητές. Το δέντρο που κατακλύζει το νησί, είναι οι συκιές με τις εξαιρετικές ποικιλίες σύκων. Από τα σύκα παρασκευάζονται μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, αλλά και γλυκίσματα όπως οι περίφημες ”παστελαριές” της Σύρου.

Σύρος-Άνω Σύρος

Η κάπαρη

Ένα φυτό που όλο το χρόνο, όπου και να κοιτάξεις στο νησί θα το δεις μπροστά σου, είναι η κάπαρη. Αν βρεθούμε εκεί από τον Μάιο έως τον Ιούνιο, δε θα παραλείψουμε να μαζέψουμε μόνοι μας τα μπουμπούκια και τα τρυφερά φύλλα της. Πως θα την διατηρήσουμε στο σπίτι μας; Με αυτόν τον πολύ απλό τρόπο:

Κάπαρη σε ξύδι
Πλένουμε πολύ καλά την κάπαρη και την αφήνουμε 3 ημέρες σε αλατόνερο το οποίο ανανεώνουμε καθημερινά. Έτσι θα ξεπικρίσει η κάπαρή μας και είναι έτοιμη να την αποθηκεύσουμε σε βάζα. Γεμίζουμε τα 3/4 του βάζου με καλής ποιότητας ξύδι, τοποθετούμε μέσα την κάπαρη και προσθέτουμε νερό ώσπου να γεμίσει το βάζο μας. Τη διατηρούμε στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα και την απολαμβάνουμε στις σαλάτες μας.
Μια ιδιαίτερη Συριανή συνταγή, είναι το χταπόδι με ελιές. Αυτή τη συνταγή διαλέξαμε από τη Συριανή κουζίνα σαν αρχή από τη μεγάλη γκάμα των πιάτων της.

Xταπόδι με ελιές

Ένα χταπόδι 1 – 1/2 κιλό περίπου
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη ή κομμένες κυβάκια στο χέρι
1 κουταλιά σ. πελτέ ντομάτας
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 ποτηράκι κρασί
2 φύλλα δάφνης
λίγο αλάτι με προσοχή, γιατί το φαγητό θα αλμυρίσει και με τις ελιές
πιπέρι και λίγο μπαχάρι εάν θέλουμε
2 ποτήρια του νερού ελιές πράσινες τσακιστές

Σύρος-Χταπόδι με ελιές

Εκτέλεση

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι σκέτο, χωρίς καθόλου νερό, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να βγάλει το νερό του. Πριν το ”πιεί” όλο, το κατεβάζουμε και το κόβουμε κομμάτια. Ξαναβάζουμε το χταπόδι στη φωτιά μαζί με το λάδι και λίγο πιπέρι, ώσπου να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σ’ ένα ποτήρι νερό. Το νερό καλό είναι να είναι ζεστό, ώστε να μην κρυώσει και σφίξει το χταπόδι μας. Mόλις αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε τη δάφνη και το μπαχάρι. Όταν το χταπόδι έχει μαλακώσει λίγο, προσθέτουμε και τις ελιές, κομμένες και χωρίς κουκούτσια. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά πάντα,προσθέτοντας όσο αλάτι χρειαστεί. . Καλή απόλαυση.

Leave a Reply