Η Λακωνία με μια ματιά
Η Λακωνία αποτελεί τον νοτιότερο νομό της ηπειρωτικής Ελλάδας και το τέρμα της ηπειρωτικής Ευρώπης. Στα βόρεια συνορεύει με το νομό Αρκαδίας και στα δυτικά με το νομό Μεσσηνίας. Βρέχεται από το Μυρτώο πέλαγος, το Λακωνικό κόλπο και το Μεσσηνιακό κόλπο. Στις θαλάσσιες απολήξεις της βρίσκονται το ακρωτήριο Ταίναρο και το θρυλικό ακρωτήρι του Μαλέα (Καβομαλιά). Η ιστορική αύρα τυλίγει τον επισκέπτη, όποιο μέρος της Λακωνίας κι αν επισκεφθεί,νιώθοντας ότι βρίσκεται σε ένα απέραντο μουσείο με μνημεία από την αρχαία,τη βυζαντινή και τη νεότερη εποχή. Επιβλητικά μεσαιωνικά κάστρα είναι διάσπαρτα στο νομό, αρχαίοι ναοί, θέατρα, ευρήματα από τους προϊστορικούς χρόνους, πολιτιστικά μνημεία και αμέτρητα μοναστήρια, θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον και του πιο δύσπιστου επισκέπτη. Η Λακωνία φημίζεται για τα αγροτικά της προϊόντα και κυρίως για το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή τα κηπευτικά της, το μέλι και το κρασί της.
Βουνό και θάλασσα
Το φυσικό ανάγλυφο της Λακωνίας παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία και συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, γεγονός που την χρίζει τον απόλυτο τουριστικό προορισμό της Πελοποννήσου και όχι μόνο. Οι ορεινοί όγκοι του Ταΰγετου με την υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου (2.407 μέτρα) και του Πάρνωνα (1.961 μέτρα),αποτελούν πρόκληση για ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές. Η εύφορη κοιλάδα του Ευρώτα, οι βιότοποι και τα πανέμορφα σπήλαια, αλλά και οι μαγευτικές παραλίες, συμπληρώνουν το φυσικό ανάγλυφο του νομού. Αμμώδεις εκτεταμένες παραλίες βρίσκονται στη νοτιοανατολική Λακωνία, αλλά και βραχώδεις ακτές άγριας φυσικής ομορφιάς στη Λακωνική Μάνη.
Δημοφιλείς προορισμοί στην Λακωνία
Ξεκινώντας από τις ακτές του μεσσηνιακού κόλπου,θα συναντήσουμε το Λιμένι ,που αποτελεί επίνειο της Αρεόπολης, το Καραβοστάσι ,τον Γερολιμένα με τα περίφημα πυργόσπιτα και ακόμα νοτιότερα, κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο, το Μαρμάρι με την αμμουδερή παραλία του. Στον Λακωνικό κόλπο δημοφιλής προορισμός είναι το Μαυροβούνι με παραλία που ξεπερνά τα 5 χλμ. όπως και η πόλη του Γυθείου, με τα δεκάδες ξενοδοχεία .εστιατόρια και καφέ. Στην απέναντι ακτή βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι Ελιά , ο παραθαλάσσιος οικισμός Πλύτρα και Νοτιότερα η Νεάπολη που αποτελεί σημείο εκκίνησης για αρκετούς κοντινούς προορισμούς όπως η μαγευτική Ελαφόνησος και τα Κύθηρα. Στις ακτές του Μυρτώου Πελάγους κυριαρχεί η πανέμορφη Μονεμβάσια αλλά και το όμορφο χωριό Κυπαρίσσι με την πεντακάθαρη παραλία του.
Σπάρτη
Η Σπάρτη είναι η πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας και θεωρείται μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Λιτή και απέριττη, με μια ιστορία που χάνεται μέσα στους αιώνες και τους μύθους. Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα με ένα μοναδικό φυσικό γύρω τοπίο…Δείτε περισσότερα
Μονεμβάσια
Η Μονεμβάσια είναι η ιστορική καστροπολιτεία της Λακωνικής Μάνης με τη δική της αυθεντική και ξεχωριστή ομορφιά. Πολλοί την αποκάλεσαν Γιβραλτάρ της Ελλάδος και άλλοι Βενετία της Ανατολής…Δείτε περισσότερα
Μυστράς
Η καστροπολιτεία του Μυστρά είναι ένα απέραντο μουσειακό μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας με αυτοκρατορικό παρελθόν και μοναδική ιστορική αξία. Το 1989 η Unesco συμπεριλαμβάνει τον Μυστρά ως πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς…Δείτε περισσότερα
Ελαφόνησος
Η Ελαφόνησος είναι μια εξωτική πινελιά στον ζωγραφικό πίνακα της Λακωνίας. Λευκή άμμος και σμαραγδένια νερά, εξαιρετικά τοπία, πανέμορφες παραλίες με λευκές η γκρίζες αμμοθίνες και στολισμένες με θαλασσόκεδρους, είναι στοιχεία που έκαναν το μικρό ψαρονήσι έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό…Δείτε περισσότερα
Γύθειο
Το Γύθειο, η “γύη των θεών” όπως ετυμολογείται, είναι η γραφική και μακραίωνη πόλη της Λακωνικής Μάνης. Απέχει 257 χλμ. από την Αθήνα και 42 χλμ. ΝΑ από τη Σπάρτη. Μπορεί επάξια να χαρακτηριστεί ιδανικός προορισμός διακοπών όλη τη διάρκεια του χρόνου, χάρη στις άρτιες τουριστικές υποδομές και τον απόλυτο συνδυασμό θάλασσας και βουνού…Δείτε περισσότερα
Αρεόπολη
Η αγέρωχη κι επιβλητική Αρεόπολη είναι ένα από τα πιο γραφικά και αυθεντικά τοπία στη δυτική πλευρά της Μάνης. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας κι έχει μαγευτική θέα στα δυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου…Δείτε περισσότερα
Εικόνες από την Λακωνία
*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.
Νεάπολη
Η Νεάπολη αποτελεί το τελευταίο χερσαίο τμήμα της Ευρώπης και απέχει 365 χλμ από Αθήνα και 115 χλμ από Σπάρτη. Το λιμάνι της συνδέει το νομό με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Η Νεάπολη ή τα Βάτικα όπως λέγεται διαφορετικά η πόλη, διαθέτει αξιόλογες υποδομές σε χώρους διαμονής, εστίασης και νυχτερινής διασκέδασης.
Μολάοι
Οι Μολάοι είναι κωμόπολη του νομού Λακωνίας στα νοτιοανατολικά της Σπάρτης και απέχει από την Αθήνα 315 χλμ. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Κουρκούλα και μπροστά της απλώνεται ένας τεράστιος κάμπος 40.000 τμ. Η θάλασσα απέχει μόλις 9 χλμ, στο χωριό Ελιά που είναι και το επίνειο της πόλης.
Κερδίζουν το ενδιαφέρον στην Λακωνία
Λακωνική Μάνη
Λιτή, αγέρωχη, αλλά και απέραντα γοητευτική, η Λακωνική Μάνη. Δίκαια προβάλει μια γαλήνια αυτοπεποίθηση και περηφάνια για την αστείρευτη φυσική ομορφιά της και τη μεγάλη πολιτιστική της κληρονομιά. Η Λακωνική Μάνη, γνωστή ως Μέσα Μάνη, ξεκινά από τον αυχένα του Ταΰγετου (Σαγιά) και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο.
Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού
Στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού, μας δίνεται η μοναδική ευκαιρία για ένα ταξίδι στη μαγεία της φύσης. Το σπήλαιο Βλυχάδα του Διρού, είναι μια ειδυλλιακή παρένθεση στο σκληρό και λιτό μανιάτικο τοπίο.

Η είσοδος
Το 1967 αποτέλεσε χρονολογία ορόσημο καθώς άνοιξαν για πρώτη φορά οι πόρτες του σπηλαίου για τους επισκέπτες. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και η διάμετρος της είναι μόλις μισό μέτρο. Μπαίνοντας στο σπήλαιο,πραγματικά νιώθει κανείς απροετοίμαστος για το ασύγκριτο θέαμα που ξετυλίγεται μπροστά του. Περνώντας μέσα από δάση με σταλαγμίτες, μας ανοίγουν τις πόρτες τους τα ονειρικά σαλόνια του σπηλαίου. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κρυστάλλινες κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα.
Η πρώτη αίθουσα
Στην πρώτη αίθουσα δεσπόζει ο σταλαγμίτης “Κάκτος” και ο “Μανδύας του Ποσειδώνα” πιασμένος στην οροφή. Σε αυτό τον χώρο είναι και η αφετηρία της υπέροχης διαδρομής που ξεκινά με βάρκες. Οι Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, που από το 1949 άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά, έδωσαν όχι τυχαία στις αίθουσες παραμυθένια ονόματα,που ταιριάζουν απόλυτα στο ονειρικό σκηνικό. Στο λημναίο τμήμα του σπηλαίου λοιπόν, συναντούμε την “Νεκρή Πολιτεία”, τις “Στήλες του Ηρακλέους”, τη “Λίμνη των Ωκεανίδων” με τον σταλαγμίτη “Μικρή Θημωνιά” στο κέντρο της, το “Δάσος των Φοινικόδεντρων, το “Διάδρομο των Θαυμάτων”, τον “Πέτρινο Κρίνο” και το “Πέλμα του Ποσειδώνα”.
Εικόνες μαγικές
Ακολουθεί ο θάλαμος με τις “Αρχαίες Ελληνικές Χλαμύδες” φθάνοντας στα “Ροζ Διαμερίσματα”. Ο κατάλευκος στολισμός της επόμενης λίμνης με τις “Μικρές, Λευκές, Κρεμαστές, Νυφικές Κλίνες των Νεράιδων και ο περίφημος στολισμός των “Λευκών Διαμερισμάτων” είναι πράγματι μαγευτική εικόνα. Ο “Λευκός Διάδρομος”, καταλήγει στη “Θάλασσα των Ναυαγίων” με το “Βουλιαγμένο Καράβι” και τα κατάρτια του να προβάλουν έξω από το νερό. Τα “Βενετσιάνικα κανάλια” καταλήγουν στο μεγαλύτερο και επιβλητικότερο μέρος του σπηλαίου, το “Μεγάλο Ωκεανό”. Έχει μήκος 160 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα. Τον εκπληκτικό στολισμό των τοίχων και της οροφής, συμπληρώνουν οι βυθισμένοι σταλαγμίτες. Η επόμενη αίθουσα είναι της “Κρυστάλλινης Βροχής” και τέλος ο “Μεγάλος Δίσκος” που ολοκληρώνει και την λιμναία διαδρομή.
Το χερσαίο τμήμα
Το χερσαίο τμήμα που ακολουθεί δεν υστερεί σε ομορφιά από το λιμναίο κι εντυπωσιάζει εξίσου με τον στολισμό του. Ξεχωρίζουν τα “Κινέζικα Κιόσκια”, οι “Ανθόμορφοι Σταλαγμίτες,τα “Ανάκτορα του Ποσειδώνα” με τη “Σκηνή Θεάτρου”, η “Διαμαντένια Κολώνα”, το “Πέτρινο Δάσος” και τα “Νούφαρα” που συμπληρώνουν τη συναρπαστική μας περιήγηση. Η εκπληκτική διαδρομή διαρκεί περίπου τρία τέταρτα, μοναδικής ομορφιάς, Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων.Ο διάκοσμος του σπηλαίου δημιουργείται από το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και προκαλεί τη διάβρωσή του.
Τα απολιθώματα
Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά λιονταριού, πάνθηρα, ύαινας, κουναβιού, ελαφιού και ιπποπόταμων, ενώ από ευρήματα, κυρίως κεραμικά, υποδηλώνεται και η ανθρώπινη παρουσία. Δίπλα στην είσοδο του σπηλαίου, υπάρχει μουσείο με ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή.
Πάρνωνας
Ο Πάρνωνας είναι ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πελοποννήσου, καταλαμβάνοντας έκταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Η υψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (ή Κρόνιο), με ύψος 1936μ. Στις παρυφέςτου είναι σκαρφαλωμένα, άλλα ψηλότερα και άλλα χαμηλότερα, μερικά από τα πιο όμορφα και γραφικά ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Το Οικολογικό Πάρκο
Ο Πάρνωνας καμαρώνει και για το πανέμορφο Οικολογικό Πάρκο του που φιλοξενεί και σπάνια είδη πουλιών, όπως η φάσα, το κοτσύφι, η ποντικογερακίνα, ο δρυοκολάπτης, και θηλαστικών όπως η αλεπού, ο λαγός, και το τσακάλι. Η πυκνή βλάστηση και η σπάνια πανίδα, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον και έχουν διασφαλίσει την προστασία της περιοχής, εντάσσοντάς την στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000. Στο βουνό υπάρχουν επίσης αρχαία ιερά και λατομεία, κάστρα, βυζαντινά μνημεία και μοναστήρια. Ο ορεινός αυτός γητευτής αποτελεί παράδεισο για όσους αγαπούν τις δραστηριότητες στη φύση, που περιλαμβάνουν την πεζοπορία, την ορειβασία, τη σπηλαιολογία, και πολλές άλλες. Πραγματοποιούνται πεζοπορικές διαδρομές που διασχίζουν την οροσειρά του Πάρνωνα και υπάρχει ορειβατικό καταφύγιο στα 1420μ. στη θέση «Αρνόμουσγα».
Τηλέφωνο Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης:(27310) – 22574.
Ευρώτας
Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό Λακωνίας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη Λακωνική γη από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Πηγάζει από το αρκαδικό οροπέδιο, νότια της Μαντινείας, κοντά στην Μεγαλόπολη.

Το Δέλτα
Το Δέλτα του ποταμού είναι παράδεισος για χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά. Συναντάμε και σημαντικά είδη αρπακτικών που έχουν το Δέλτα για τόπο διατροφής τους αλλά και αναπαραγωγής τους. Αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας. Tο Δέλτα του ποταμού Ευρώτα είναι ένας από τους τελευταίους σημαντικούς υδροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα. Το σημαντικό αυτό οικοσύστημα προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα NATURA2000.