Διακοπές στο Πήλιο – Το βουνό των Κενταύρων
Το βουνό των μύθων που ”στολίζει” τη χερσόνησο της Μαγνησίας Σύμφωνα με τη μυθολογία το Πήλιο, ήταν η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου, αλλά και η πατρίδα των Κενταύρων. Εδώ δίδαξε ο σοφός Κένταυρος Χείρωνας τον Αχιλλέα, τον Ιάσονα και πολλούς ακόμα ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Δίδαξε την επιστήμη της ιατρικής στον Ασκληπιό, αφού ο ίδιος θεράπευε τους ασθενείς με τα θαυματουργά βότανα του βουνού. Από εδώ οργάνωσε και ο Ιάσονας την Αργοναυτική εκστρατεία, φτιάχνοντας την περίφημη ”Αργώ”, με ξύλα από τα δέντρα του Πηλίου. Εδώ η φύση υπήρξε σε υπέρμετρο βαθμό γενναιόδωρη. Έσμιξε το βουνό με τη θάλασσα, το γαλάζιο με το πράσινο, το λευκό χρώμα των σπιτιών, με το γκρίζο της Πηλιορείτικης πέτρας. Το Πήλιο, είναι παραδομένο στην απόλυτη κυριαρχία του πράσινου, ενώ στα πόδια του απλώνονται πανέμορφες ακρογιαλιές που βλέπουν στον Παγασητικό και στο Αιγαίο. Όλα τα παραπάνω κάνουν το Πήλιο και τα όμορφα χωριά του δημοφιλή προορισμό για διακοπές όλο τον χρόνο.
Οι δύο εκδοχές του Πηλίου
Βουνό…
Στην ορεινή του εκδοχή, το Πήλιο είναι κατάφυτο από δάση με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, έλατα, πλατάνια, αγριοκαστανιές και πεύκα. Οι πλαγιές του, κατακλύζονται από αιωνόβιες ελιές, καστανιές και μηλιές. Μέσα σε φαράγγια και χαράδρες, κρύβονται μαγευτικές κοιλάδες και πέτρινα γεφύρια. Πάνω από πενήντα πηγές υπάρχουν στο βουνό, αλλά και ρεματιές, όπως της Λαγωνίκας, της Καλιακούδας και της Φελούκας με αξιόλογη ροή τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες. Στα ξεχασμένα από το χρόνο μονοπάτια, αλλά και στα καλντερίμια των χωριών, φθάνει η μυρωδιά από τα βότανα του βουνού και ξεφυτρώνουν θάμνοι με βατόμουρα κι αγριοφράουλες. Διάσπαρτα στις πλαγιές του Πηλίου, υπάρχουν γραφικά χωριά, άξια δείγματα της αρχιτεκτονικής του, εκκλησίες αληθινά αριστουργήματα, παλιά και αναπαλαιωμένα αρχοντικά, βιβλιοθήκες και μουσεία.
…και θάλασσα
Στην άλλη του εκδοχή το Πήλιο, αυτή της θάλασσας, που απλώνεται στα πόδια του είναι εξίσου προικισμένο από τη φύση. Πολλές από τις παραλίες του, θεωρούνται από τις ομορφότερες της χώρας μας. Υπάρχουν ακτές με άγρια, παρθένα ομορφιά στο τοπίο τους και άλλες με ήπιες, απάνεμες και κοσμικές, καθώς και τουριστικά ανεπτυγμένοι παραθαλάσσιοι οικισμοί. Μικροί όρμοι και γραφικοί κολπίσκοι, αμμουδιές ή βοτσαλωτές παραλίες, χωρίζουν το πράσινο του κατάφυτου Πηλίου, από το γαλάζιο της θάλασσας. Όποια εκδοχή του και να διαλέξουμε, το βουνό των Κενταύρων, έχει τον τρόπο να μας μαγέψει.
Εικόνες από το Πήλιο
*Για περιήγηση, σύρετε την μπάρα με αριστερό κλικ ή με το δάχτυλό σας (mobile). Πατήστε για μεγέθυνση.
Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου
Το χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου “Αγριόλευκες” αποτελεί τους χειμερινούς μήνες, σημείο αναφοράς για το Πήλιο και τις γύρω περιοχές. Απέχει 2χλμ. από τον οικισμό των Χανίων Πηλίου, 12 χλμ. από τη Μακρινίτσα και την Πορταριά και 27 χλμ. από το Βόλο. Αναπτύσσεται στο βουνό του Πηλίου σε υψόμετρο 1471 μ. στην ομώνυμη κορυφή του βουνού, που θεωρείται αρκετά χαμηλό υψόμετρο για χιονοδρομικό κέντρο. Βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς και το σημείο που έχει αναπτυχθεί αποτελεί το πέρασμα από το Δυτικό στο Ανατολικό Πήλιο. Υπάρχουν 5 πίστες συνολικού μήκους 15 χλμ, 4 κύριες πίστες για σκι καταβάσεων και 1 πίστα δρόμου αντοχής (Lang-Lauf), μήκους 5 χλμ. Το Χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 3 χώρους στάθμευσης, καταφύγιο, αναψυκτήριο, εστιατόριο και ιατρείο. Υπάρχει κατάστημα για ενοικιάσεις -πωλήσεις εξοπλισμού ειδών ski & snowboard και λειτουργεί σχολή σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά από έμπειρους δασκάλους.
Τηλέφωνο χιονοδρομικού: 24280- 89021.
Τα χωριά του Πηλίου
Ανάμεσα στην ευλογημένη φύση του Πηλίου, κοιτάζοντας από μακρυά, βλέπουμε ”καρτποσταλικούς” οικισμούς, που μοιάζουν να είναι κρεμασμένοι στις κατάφυτες πλαγιές του. Και τα παραδοσιακά σπίτια να μοιάζουν γαντζωμένα στα επικλινή εδάφη. Τα παραδοσιακά ορεινά χωριά του βουνού των Κενταύρων είναι όχι τυχαία, ο ισχυρότερος τουριστικός προορισμός της Μαγνησίας. Το καθένα με τη δική του ιστορία και προσωπικότητα και όλα μαζί, άξια δείγματα της Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το γκρίζο χρώμα της Πηλιορείτικης πέτρας, υπάρχει σε όλα τα παλιά αρχοντικά, αλλά και τα απλά σπίτια, είναι στρωμένη στις πλατείες και τα στενά τους καλντερίμια. Οι τεράστιοι πλάτανοι, τα τρεχούμενα νερά, τα πέτρινα γεφύρια και τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, αποτελούν τον κανόνα στους περισσότερους οικισμούς.Πολλά από αυτά, είναι διατηρητέοι παραδοσιακοί οικισμοί υπόδειγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής.